打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] Tips集中營

Originally posted by rkaein at 2006-2-3 19:41:

你form幾呀?~我認為f.1-4d商業都仲算係好易(因為我都算高分),你只要讀少少定義再自己寫d例子出黎咁就ok啦!最緊要寫例子!!!因為你識寫例子,阿sir/miss就知道你識,自然俾分你啦!

我今年中四,今次份卷合格再高少少,定義我都只係記到少少(懶),定義既解釋就係靠睇定義個名再諗下黎吹水。
如果你話中一到中四comm係易,咁中五係教乜?你講到好似好難咁……
回復 支持 反對

Originally posted by 水鏡 at 2006-2-15 20:51:
我而家係呢個學期先開始發力呀...我到而家先知我再唔發力既話我實死梗架...我而家中二呀~~
但係呢...我而家日日溫書...玩都冇玩過...返學lunch or小息都係溫書......越黎越對打機冇興趣-0-
但係呢...我每科都有 ...

與其死記Vocab., 不如試下作文入面用番出o黎, 可以加深記憶.......死記唔用無用個喎....

至於notes, 試下試下你就知咩係mainpoint, 咩係無咁重要
回復 支持 反對

Originally posted by Raistlin at 2006-2-20 15:06:

與其死記Vocab., 不如試下作文入面用番出o黎, 可以加深記憶.......死記唔用無用個喎....

至於notes, 試下試下你就知咩係mainpoint, 咩係無咁重要

而家叫我係一個學過既英文字睇下佢點解我都勉強還可以...但係由作文黎搵一個合適既英文字就對我....有d難度啦><><我字都解唔明...仲話要串出黎...
回復 支持 反對

我想知07年英文會考改左版之後英文如果想拿e以上
應該點樣溫同溫d咩野?
同埋邊份卷最重要
回復 支持 反對

Originally posted by 水鏡 at 2006-2-22 19:32:

而家叫我係一個學過既英文字睇下佢點解我都勉強還可以...但係由作文黎搵一個合適既英文字就對我....有d難度啦><><我字都解唔明...仲話要串出黎...

搵本野寫低你新學ge英文字(+解釋, 用法等等....), 平時多d望下, 見得多就會有記憶(我之前都係咁做)~~

當然一時要你立即搵倒個o岩ge英文字落作文度有難度, 但係trial and error 啦....最緊要踏出第一步, 試下用下其他字(初頭一定會遇到問題, 但係你好快應該會學倒d字真係咩時候用)然後你就會覺得英文越來越易~~

最後講句: 與其係咁擔心呢樣, 擔心果樣, 不如真係落手落腳試下先, 係咪?

Originally posted by 人之初 at 2006-2-22 22:05:
我想知07年英文會考改左版之後英文如果想拿e以上
應該點樣溫同溫d咩野?
同埋邊份卷最重要

你指改版係syl.A同syl.B合併?

[ Last edited by Raistlin on 2006-2-23 at 01:09 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by Raistlin at 2006-2-23 13:08:

搵本野寫低你新學ge英文字(+解釋, 用法等等....), 平時多d望下, 見得多就會有記憶(我之前都係咁做)~~

當然一時要你立即搵倒個o岩ge英文字落作文度有難度, 但係trial and error 啦....最緊要踏出第一步, 試下 ...

我一路都有寫生字既習慣...寫中文解釋...有d難明既字會寫埋詞性 verb noun果d...
而家我係學校就用字典查...屋企就用yahoo查...都會睇下d例句黎學點用@@
但係一個問題係...查到既字好唔好寫係個生字附近?定係寫係本生字簿到?@@
有d覺得寫係個字附近只係會依賴住d中文解釋而缺乏用腦記生字既重要性.........

仲有係點先有多d文作?...自己求其搵d題目作??
-------
你有冇msn呀?add我呀~~等我唔識都問下你嘛^^
chifai9204@hotmail.com 我個msn

[ Last edited by 水鏡 on 2006-2-23 at 08:33 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 水鏡 at 2006-2-23 20:32:

我一路都有寫生字既習慣...寫中文解釋...有d難明既字會寫埋詞性 verb noun果d...
而家我係學校就用字典查...屋企就用yahoo查...都會睇下d例句黎學點用@@
但係一個問題係...查到既字好唔好寫係個生字附近?定係 ...

我提議用一本獨立ge簿去做, 會好d.......

我add左你: 我個msn係alexander_chan1982@hotmail.com....不過, 我都好少msn.......^^

[ Last edited by Raistlin on 2006-2-25 at 11:56 AM ]
回復 支持 反對

英文p1, 如果你要求唔高純粹想credit, 你要做既唔係學多d生字, 而係減少錯grammar and 唔好串錯字, 內容/用字反而其次
回復 支持 反對

Originally posted by [H]ckfkc at 2006-2-26 02:42:
英文p1, 如果你要求唔高純粹想credit, 你要做既唔係學多d生字, 而係減少錯grammar and 唔好串錯字, 內容/用字反而其次

我不太認同你既說法  何解內容是其次? 作一篇文 無內容既話  我俾你grammar 同字都串岩晒~你認為會拎到高分嗎? 相反 我就認為內容必定係放第一位~ grammar 同用字 爭少少反而唔緊要 (f27)
回復 支持 反對

英文作文重grammar多過內容
回復 支持 反對