打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] Tips集中營

Originally posted by W~fred at 2006-2-26 13:13:

我不太認同你既說法  何解內容是其次? 作一篇文 無內容既話  我俾你grammar 同字都串岩晒~你認為會拎到高分嗎? 相反 我就認為內容必定係放第一位~ grammar 同用字 爭少少反而唔緊要 (f27)

i agree with you....

In HKCEE and HKAL.... all markers need to adjust the composition.

From Grade 9 to Grade 1.....

They will not count how many mistakes you make.

Besides, If you have a good content with little mistakes, that's great

But if the content is bad with few mistakes....... only Grade 4 to Grade 5.... that is D....
回復 支持 反對

lol..........I just replied 水鏡 as he asked how to build up his vocabularies,I was  suggesting that if he uses whatever he learns in the compositions, it is more likely that he will remember the vocabularies eaiser....yet, I did not, nor I will, say that grammar and/or content is not important.....please kindly note~~

[ Last edited by Raistlin on 2006-3-6 at 04:58 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 魔羯座荼 at 2005-8-2 20:12:
我最怕Geog
li 科廢爆....
教下我-.-

不知道有沒有人說過
地理可說難唔難,講易唔易,因為當中涉及不少其他科既野,甚至是日常生活的東西
以火山作用這課為例,當中會問你基本的地形形成及結構,形成方面先要知道保守,破壞同建設三種板塊的移動方向,再者要了解會出現甚麼地形。

一般破壞性板塊在陸地只會出現褶曲山脈,而海底會出現海底火山,而建設性板塊在陸地會形成峽谷,而海底會形成海溝等等

再深入一步就要理解這些地形會在那裹出現。另外考試有些時侯會問到火山對人類經濟活動有什麼幫助,你就要運用常識去理解火山有什麼地方吸引人們,接著就會想到旅遊業,土地肥力,寶石等重點。

至於可持續城市一課提及酸雨的形成,當中涉及理科所學的元素,如二氧化硫等等。至於非再生能源和再生能源其實就是日常生活的事物,好處壞處一早就在心內,答案不難,只看你轉不轉到答案出來。

當然地理有它要記,要背的地方,好像中國的工業這一課一樣,要記住他的年份,工業分佈和政府政策有何關連等

但是大部份地理所教的東西只要想深入一點,理解了就沒有什麼大問題
(正在嚮應版主的活動-w-)
回復 支持 反對

會考就到啦
呢個post係為收集會考tip而設的
希望大家能分享分享

好啦
我講先

中文一定出花潮果3課

chem一定出 滴定法同關於NH3(aq)既問題

大家比d  tips出來~
回復

係wor
根式表示用不用有理化?
回復 支持 反對

英文...
editing...
3個tick...
norminal...
word form...
回復 支持 反對

Originally posted by Zend at 2006-3-13 23:55:
係wor
根式表示用不用有理化?

最好做埋啦
唔係曬好多時間姐
無啦啦比d木嘴marker扣分就唔抵

Originally posted by [H]jack1989123 at 2006-3-13 23:59:
英文...
editing...
3個tick...
norminal...
word form...

仲有
PP2
square matching 大熱
回復 支持 反對

Originally posted by 冥界王子 at 2006-3-14 00:01:

最好做埋啦
唔係曬好多時間姐
無啦啦比d木嘴marker扣分就唔抵

仲有
PP2
square matching 大熱

我無做係唔係無左一分
回復 支持 反對

Originally posted by Zend at 2006-3-14 00:02:

我無做係唔係無左一分

睇你個呀sir=.=
正常唔扣gei
不個有d ar sir kai gei會扣

又有d marker
傻gei
唔跟marking
一唔順眼就cross
回復 支持 反對

Chem 年年都出滴定ga啦......
咁講法姐係話數學一定會出希羅公式一樣……

聽陳蕾士出ge機會雖然好大,不過如果覺得讀得難就唔好讀,
反正六揀四,搵其他課文補,而且話就話大熱,但趨勢上佢可以問ge問題方式唔係lee代方式,
所以比我就唔讀啦,攻花潮仲好。
回復 支持 反對