打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] Tips集中營

大家覺得中三PHYSICS 幾多marks先係outstanding?
回復 支持 反對

Rookierookie 該用戶已被刪除
回復 支持 反對

Originally posted by 永遠的纖滅者 at 2006-1-23 10:56:
商業點樣合格到呀?我成日上堂就聽得明佢既定義…但測驗考試就唔知點溫佢好,有冇人教下點溫商業?

你form幾呀?~我認為f.1-4d商業都仲算係好易(因為我都算高分),你只要讀少少定義再自己寫d例子出黎咁就ok啦!最緊要寫例子!!!因為你識寫例子,阿sir/miss就知道你識,自然俾分你啦!
回復 支持 反對

07年考會考(今年f.4)中文將要考新課程,係冇得溫既,所以死哂。大家又有咩意見呢?
回復 支持 反對

Originally posted by rkaein at 2006-2-3 19:44:
07年考會考(今年f.4)中文將要考新課程,係冇得溫既,所以死哂。大家又有咩意見呢?

吹水總好過讀書.lol
回復 支持 反對

我F.2上次考試冇溫書
拎左全級20算唔錯喇

緊住今次考試我有溫書
居然係50名之外.....
點解會咁架/  .  \
回復 支持 反對

我而家係呢個學期先開始發力呀...我到而家先知我再唔發力既話我實死梗架...我而家中二呀~~
但係呢...我而家日日溫書...玩都冇玩過...返學lunch or小息都係溫書......越黎越對打機冇興趣-0-
但係呢...我每科都有抄notes同抄生字~~但係始終記左既生字好快就唔記得...有咩方法可以記入腦?
仲有就係notes方面...我覺得我d notes係抄哂成課既內容...只係有d整齊咋...notes我都想有人教我點抄...點搵mainpoint...
我記notes我又驚一陣唔記得..................
中文方面....我又唔識溫......
最最最最重要既問題係我想點先可以將我溫過既野轉為長期記憶?!.................我驚溫埋咁多考試先話洗哂腦-0-
望各位叻人幫下手!!!><我有好多問題架><><
回復 支持 反對

好驚中英文作文炒
回復 支持 反對

溫bio個人意見::
睇一次本書,明左個concept
然後拎d notes黎睇(我覺得note重有用過書,詳細d)
重點係溫notes既實驗,因為考試long question大多係出實驗
溫實驗既result同實驗完想講d咩
其後串下d字,記下d step咁

本人今年F4
唔多喜歡bio呢科,因為好煩-.-"
F3既bio重差d唔合格
但升到上F4用呢個方法讀之後bio有明顯進(88
回復 支持 反對

Originally posted by 水鏡 at 2006-2-15 20:51:
我而家係呢個學期先開始發力呀...我到而家先知我再唔發力既話我實死梗架...我而家中二呀~~
但係呢...我而家日日溫書...玩都冇玩過...返學lunch or小息都係溫書......越黎越對打機冇興趣-0-
但係呢...我每科都有 ...

有冇人幫幫我?!(引用自己既回覆...感覺有d怪-0-)
第94樓我呢個回覆既好多問題呀~thxthx><
回復 支持 反對