打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] Tips集中營

英文對好多中學生黎講可能戚好難(最大的原因係因為個底打得唔好,所以上到黎覺得好難)但係個人覺得想讀得好,攞高分就好簡單,只要你肯做,就行的了。

係日常方面,我recommand大家可以睇英文newpaper,如之前有位會員講,英文報紙的vocab.真係有好多,vocab唔可以死記,要靠平時咁儲先得,遇到有咩唔識的字嗰時,可以先估下佢個meaning係點解,然後就去查字典,唔鍾意查字典的話可以儲d錢,去買部字典機,個人覺得有字典機的幫助會方便d,唔洗搵餐死,有時可能查字其查左成幾分鐘都搵唔到個字,會好waste time,但係係解釋方面dictionary的explanation有時會比較detail,所以各有長短,查到點解後,就係law 本簿記低佢而睇書亦都對學英文有好大的幫助,先先可以睇下d level比較低的書,從淺入深,遇到有咩唔識ge字嗰時又係可以用番睇newspaper ge method,然後又係law 本簿記低佢,平時見到有咩vocab.都可以寫低佢,都會有幫助,至於平時睇電視,聽收音機都可以去一d eng channel,特別係睇news,而家pearl的news會有eng 的字幕出黎(唔遁得atv有冇),聽唔明可以睇字,先先可能會覺得好難明佢講咩,但聽聽下就會習慣。

番學嗰方面,上英文堂唔好訓覺,當教到d咩重要野嗰時就要drop低佢例如一d grammar items 如tenses嗰d野,溫嗰時亦都會容易d,上英文堂可以轉轉channel,用英文去同其他人,如teachers communicate,初初講可能會唔係好慣,但係講講下會覺得無咩野。

上述的方法只係作為一個參考之用,至於其他方法,就有待各位慢慢發掘喇。祝各位學習愉快。
回復 支持 反對

生物英文點溫= =
回復 支持 反對

我想問
平時我上堂(math)...miss教書...
我全部都明...但過左幾日..佢話小測.....
跟住又唔記得點計....

點先可以記得.........IS又可以點溫??
回復 支持 反對

F.1既英中既GEOG要點溫?我呢科好廢,我test肥左,唔想exam都肥埋
回復 支持 反對

Originally posted by 魔羯座荼 at 2005-8-2 20:12:
我最怕Geog
li 科廢爆....
教下我-.-

Geography基本上講其實都係背下,串下生字
但要記住
-要記住Key words (填充題考試大多都係填Key words )
-記下重點(遇到長問題就會得心應手)
-要識串字 (唔識串字就算你温好熟都無用
-記下書內圖片 (多數佢出圖會用返書果D)

銘言:
唔駛急,但要快;唔駛背,但要記。
回復 支持 反對

呢度有無人修過rs ga~=-="?
回復 支持 反對

我想問會考係唔係唔比列點作答
回復 支持 反對

返學第一日就要考I.S.
上次爭D肥a,有冇人可以教我點溫啊?
PS:         EMI   F2    IS
回復 支持 反對

係度問唔問得野架

我淨係想問大家點樣令自己定一d
坐定定溫書
我自問做唔到- -"
溫溫下做左第二樣野- -
大家會點樣克服自己既心魔a_a
心理問題黎
我叫唔叫post錯區- -
回復 支持 反對

英文科心得
d老師成日話"睇多d英文書同報紙"
我試過冇用的,,,,,,,,,,,
最緊要就係"要有興趣"
主攻你鍾意個d英文先,例如:你鍾意人體咪睇多d關於人體0既英文∼好似肺,腦,手,腳個d英文
最後先睇其他次要個d
回復 支持 反對