查看: 17863|回復: 160
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] Tips集中營

希望大家可以係度分享一下自己一些科目的溫習心得~ 藉此可以幫到人之餘又使自己受益~^^
讓我來帶頭吧~
想問問各位chem 勁人~點樣可以令到chem 成績好o的?
我成日溫完書...隔左一陣又唔記得晒o的formula....~?
thx
回復 支持 反對

chem 呢科..........好難講...........大部份都背........
equation要練下練下先會熟.......有d什至要背............
mole concept 開頭我都唔多明,又是做得多就會熟.......係超多.....
要不斷想著讀書不是為考試,為知更多野.....咁你會難d 忘記既...........
me 讀 chem 1 為考試, 2 為用來 撻人, 所以有推動力,哈.......
回復 支持 反對

多謝樓上的意見~^^
除左用黎撻人之外~ 你地讀書既推動力又係咩呢~
(我覺得撻人呢個point 好正~當我溫書個陣我一定會記住呢點~)
回復 支持 反對

化學式有時唔使記。
離子化何物已經係,只要你知道佢的離子所帶電荷
不過記都無所謂。你如果又唔記得,不妨寫係張字十幾次

化學方程式又係唔需要記,只要你夠call,就可以狂寫,好無難道。
最重要都係原理,可見變化,可觀察變化•
仲有生活上應用都值得一記。
最有係要有好的答題技巧,特別係英中,因為考試玩開Points,你答得唔好可以一分都無
Chem如果強你係可以串人,同時會令你增加興趣,增加求知慾(串得勁D)
不過小心走火入魔
不過最重要係打好基礎。你有興趣可以上網search多D
如教離子,你可以search多D有關離子的電荷

我今年取得左化學第一~~
回復 支持 反對

Originally posted by Zend at 2005-7-19 18:02:
化學式有時唔使記。
離子化何物已經係,只要你知道佢的離子所帶電荷
不過記都無所謂。你如果又唔記得,不妨寫係張字十幾次

化學方程式又係唔需要記,只要你夠call,就可以狂寫,好無難道。
最重要都係原理 ...

勁呀! 化學第一名!!~我發夢就得.......haha
回復 支持 反對

其實你要chem 掂唔難ga...你平時學equation..你要基本上記得...
好似學reduction 果part ....
你可以記左原本o既化合物...同埋還原後o既化合物....而平衡果d係你寫好哂先黎平衡...唔係好似讀中文文學咁死記....
另外..你要有習慣溫chem...因為你係f.4-f.5 d chem 好淺....一到f.6 AL chem就開始有d難..
你係f.4-f.5一定要學識一個好讀chem o既方法...唔係f.6 -f.7 係好難挨ga....
回復 支持 反對

Originally posted by [S]debby at 2005-7-29 22:06:
其實你要chem 掂唔難ga...你平時學equation..你要基本上記得...
好似學reduction 果part ....
你可以記左原本o既化合物...同埋還原後o既化合物....而平衡果d係你寫好哂先黎平衡...唔係好似讀中文文學咁死記... ...

文理科?bao_16
回復 支持 反對

不如講下bio點溫啦~
我個bio miss唔識教~死晒~
唔知點溫好~help me~
回復 支持 反對

Originally posted by Kenny~宏 at 2005-7-30 12:20:
不如講下bio點溫啦~
我個bio miss唔識教~死晒~
唔知點溫好~help me~

英中我幫唔到你
中中的--一個字--死背

係目前的教育制度下,死背Bio已經足夠你拿C以上
回復 支持 反對

bio係要先理解, 後記誦
bio question著重考核對生物學概念及原理的理解, 邏輯思維, 應用, 組織及有效的傳意
能力。只靠強記一定無法解答題目變化多端的要求。
而戰勝生字o既方法係要分拆記憶o既.....不少生物名詞是由前後兩部份組成。了解生字結構, 有助理解及記憶。例 :
photosynthesis (photo = light; synthesis = making), heterotrophic (hetero = others; trophic
= feeding), homoiotherm (homo = same, constant; therm = heat), endoskeleton (endo =
internal, inside), homeostasis (homeo = same, stasis = stable), polysaccharide (poly =
many, saccharide = sugar unit) 等。
而有d係字帶相關o既....例 : 字首 mono = 1, di = 2, auto = self , epi = above, anti = against, hydro = water, iso =
same / similar, exo = external / outside, endo = internal / inside, hyper = above, hypo =
below, macro = large, micro = very small ; 字尾 lysis = breaking down, trophic = feeding,
philic = affinity, phobic = dislike, phyte = plant, logy = knowledge, tonic = concentration,
ase = enzyme 等。
你仲要識得簡易拼音wo....
將生字用斜線分割讀音, 以助拼寫。例 : au/to/tro/phic, pho/to/syn/the/sis, chlo/ro/phyll等。
....最後..你上述果d識哂...多做練習就冇問題ga la...bio呢科食菜咁食喇.......
回復 支持 反對