打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 一條勁難ga數學IQ題!!(半個鍾內諗到係天才)

"倉鼠傑∼*"和"南宮靈":
2位解法相同, 而且未發現有問題, 不過"南宮靈"比較繁複

"為何":
你寫出黎果d就冇錯, 不過唔代表你解法正確, 你只寫了一個case, 而且是最理想化的case
其他case真的差不多嗎? 一開始abc>def和abc=def所解的方法是一樣嗎?
"倉鼠傑∼*"所講case3和case2差不多並無問題, 但你所講的"差不多"則絕對有問題

"leaoardo"
從你話地心吸力分辨輕重的回覆, 令我知道你是中三以下的

(請各位睇清楚題目, 假球的重量是未知的)

在此post內, 我見到幾類不同的回覆:
1) 灌水a(對解題沒作用的回覆的人)
2) 灌水b(只說題目容易, 但奈何地沒有把答案分享給大家的人)
3) 向其他人問問題
4) 寫答案
5) 把答案的錯處指出

不知道大家對各類的回覆有何感覺?
回復 支持 反對

我用30秒就知啦-__-
首先…4.4  一樣的話 就即係其他果4個
再2.2  搵下邊個重/輕
再1.1
3步

回復 支持 反對

原帖由 勁量電芯 於 2006-11-11 18:32 發表
"倉鼠傑∼*"和"南宮靈":
2位解法相同, 而且未發現有問題, 不過"南宮靈"比較繁複

"為何":
你寫出黎果d就冇錯, 不過唔代表你解法正確, 你只寫了一個case, 而且是最 ...

我明白複雜就會較少人能理解的了(唏噓)
唔明你第二句:我只寫了一個case?
明明寫左兩個case(all),而且我寫的是abcd vs efgh(第一步)
不是abc vs efg
你看不到我寫的第二個case:若第一步中兩邊失衡 ??
其實第二步只需抽走三個(一邊兩個,另一邊一個),對調三個,其中兩個留返係原本位置,加多個正常既入去秤
他的方法跟我的"差不多", 只是把8個分為3份而已
還有這一句:
"倉鼠傑∼*"所講case3和case2差不多並無問題, 但你所講的"差不多"則絕對有問題
有語病?!
原帖由 wongkakin 於 2006-11-8 18:41 發表
當我第一次知道呢個問題時,我班同學係問13個波 .....
而唔係12個

wow...真的可以有13個波,只是比這題複雜多幾十倍而已
13個波, 如果不可以加任何野, 是不行的
但只要加一個正常既球就可以了

回復 支持 反對

原帖由 大.四.喜 於 2006-11-11 23:10 發表
我用30秒就搞知啦-__-
首先…4.4  一樣的話 就即係其他果4個
再2.2  搵下邊個重/輕
再1.1
3步

如果係唔一樣呢?

應該6.6先
3.3
回復 支持 反對

原帖由 威威 於 2006-11-12 00:29 發表

如果係唔一樣呢?

應該6.6先
3.3

6.6先一定唔得- -
你點知有問題個波係左定右?
你說3.3應該指有問題既6個波分兩分去秤吧
但係你都唔知有問題個波係邊度...

回復 支持 反對

辛苦了~"~ 也看無

辛苦了~"~ 也看無
回復 支持 反對

嘩.,...........真係諗爆頭/......
回復 支持 反對

4.4 2.2 1.1

好似就係最易啦
不過要好彩先做到

(1)
4.4先
如果相等就有2.2
2.2佢可能偏重or偏輕
錦你放1.1果時放錯就玩完啦

(2)
第1個4.4係唔相等
就2.2同上 你唔知佢輕d定重d
就係玩好彩

so你得1/5機會計岩
回復 支持 反對

原帖由 南宮靈 於 2006-11-6 22:07 發表
ii. BCD 與 EFG 交換一個 (假設是 B 和 G)
iii. 放一個正常的在 EFB 中﹐再從 EFB 拿一個到 GCD 中(假設是 E)﹐再從 GCD 中拿走一個(假設是 D)

這2步是精髓所在
交換!!!!!!!!這步太勁了!!!!!
厲害!!

一直想不出這2步,我太廢了!!
但這答案已令到我熱血沸騰!!!!
回復 支持 反對

原帖由 [H]marco0116 於 2006-11-7 21:24 發表
好易姐...
一開始
              天秤既2邊 每邊4個....
咁就         
                            | 天秤
                            |
       \a_a_a_a/---------------\b_b_b_b/            如果 ...

同其他波唔同重量果個波唔一定係重D喎   -.-
D題目講嘅   -.-
回復 支持 反對