打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 一條勁難ga數學IQ題!!(半個鍾內諗到係天才)

這條問題太容易了...(要半小時嗎?打上來樂古才要半小時吧XDD)
首先
把12個球 分別命名為ABCDEFGHIJKL

先把
ABCD 和 EFGH 拿去秤
會出現三種情況
1: ABCD = EFGH (IJKL其中一個是較重或較輕)
2: ABCD > EFGH (IJKL 是真球)
3: ABCD < EFGH (和Case 2 是一樣的...不用再解釋吧)

Case 1:
把ABC 和 JKL 大決戰 (剩下可能假球: IJKL)
1: ABC = JKL  ( I 是假的吧, 再用任何一個真球和I 秤一下便知是重了或輕了)
2: ABC > JKL  ( I J K其中一個是假的,而且假球是較輕,再秤一秤I J K 任何兩個便得出答案)
3: ABC < JKL  (和上...換個別個想法...所以不再重覆了)

Case 2:
把AEFG 和HIJK 大決戰(剩下可能假球: ABCDEFGH)
1: AEFG= HIJK ( 假球是BCD,因為ABCD > EFGH...所以假球是重了,再秤一秤B C D 吧)
2: AEFG> HIJK (假球是 H 輕了 或D 重了< 這步不明白用紙巾搓成圓球自己試試,把H 和任何一真球秤一秤..便知到答案了。
3: AEFG< HIJK (假球是輕了的EFG < 這步不明白還是如上吧,把任何兩個假球秤一秤便知到答案了。

不要再問我Case 3 了....和Case 2 是差不多一樣的吧
自己不明白就用腦袋去想一想
不要浪費了腦袋!!

回復 支持 反對

let果12個波be 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

first  1 2 3  vs 4 5 6

如果係一樣既話, 7 8 9 vs 1 2 3
如果7 8 9果邊係重d,咁咪姐係話個假波會係重d,輕既情況一樣啦
再7 vs 8
7=8,姐係9,7重過8姐係7(7 8 9果邊係重d既話),反之亦一樣

如果1 2 3 vs 4 5 6係唔一樣,就用重d果邊(設係 1 2 3
1 2 3 vs 7 8 9因 7=8=9=10=11=12)
如果係一樣,姐係輕d果邊(4,5,6)有假波
再 4 vs 5,一樣就係6,唔一樣就係輕d果個
如果係5一樣,姐係1,2,3有假波
1 2 3係重過 7 8 9,咪姐係個假波係重d
1 vs 2
重d果邊就係
一樣就係3
回復 支持 反對

原帖由 aegis29 於 2006-11-8 19:14 發表
let果12個波be 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

first  1 2 3  vs 4 5 6

如果係一樣既話, 7 8 9 vs 1 2 3
如果7 8 9果邊係重d,咁咪姐係話個假波會係重d,輕既情況一樣啦
再7 vs 8
7=8,姐係9,7重過8姐係7 ...

如果 7 8 9 vs  1 2 3 一樣既話,
咁10 11 12點知邊個係假ar=.=
回復 支持 反對

這類型的問題多的事了吧

只要有經驗就可以

天才= = 這比較誇張了
回復 支持 反對

唉--我睇左唔夠1分鐘就諗到
2個2個咁枰,其中得1個係唔同,而一樣既就會平均,唔岩果個就同其他6個試,唔一樣咪果個lo
回復 支持 反對

原帖由 牛油勤仔 於 2006-11-9 21:06 發表
2個2個咁枰,其中得1個係唔同,而一樣既就會平均,唔岩果個就同其他6個試,唔一樣咪果個lo

要3次把那個球找出ar=.=
回復 支持 反對

原帖由 _~ChinG~! 於 2006-11-9 20:53 發表
這類型的問題多的事了吧

只要有經驗就可以

天才= = 這比較誇張了

樓主以為

經驗or智慧高過自己 = 天才 ma~~囧
回復 支持 反對

note that
log312 = 2.2618595... < 3
log212 = 3.5849625... > 3

.'. 每次一定要分3份

Let the balls be a, b, c, d, .... l
一開波 4v4.. (abcd vs efgh)
├abcd = efgh
│├ij > ak ('.'對稱性)
││├i > j -> ANS: i
││├i = j -> ANS: k
││└i < j -> ANS: j
│└ij = ak -> ANS: l
└abcd > efgh ('.'對稱性)
 ├abe > cfi
 │├a > b -> ANS: a
 │├a = b -> ANS: f
 │└a < b -> ANS: b
 ├abe = cfi
 │├d > g -> ANS: d
 │├d = g -> ANS: h
 │└d < g -> ANS: g
 └abe < cfi
  ├c > i -> ANS: c
  └c = i -> ANS: e
回復 支持 反對

原帖由 牛油勤仔 於 2006-11-9 21:06 發表

我睇在你呢個回覆唔係2秒就知你係傻仔==
睇唔到話只可以砰3次嗎?~
回復 支持 反對

請問若是那個特別的球未知是偏重是偏輕  
又怎知天秤上那一方擁有這個球??
若左方降下右方上升 是那一方擁有這個球?
若右方降下左方上升 擁有這個球又是那一方??
若知道球是偏重或是偏輕的話
就可以用這個方法 4:4   剩4
4:4其中一方的偏重或偏輕的話 即球在那一方 若雙方平衡 即在剩餘的那4球
然後目標只剩下4個球去秤  以2:2來秤 梅花間竹
2:2其中一方是偏重或偏輕 即目標只剩下2個
1:1 餘下的...不用說吧
回復 支持 反對