打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 一條勁難ga數學IQ題!!(半個鍾內諗到係天才)

樂古之前學術區有人post過   個答案長過條問題  6~8 倍(好似唔只添)=.=.........
回復 支持 反對

先把球名為A-L。

第一次﹕枰ABCD vs EFGH

只有兩個可能﹕(1) ABCD=EFGH﹐(2) ABCD比EFGH重(若EFGH比ABCD重, 將兩邊既英文字母調轉就OK)

如果是(1)﹐我們知道假球在 IJKL 其中一個﹐A-H 都是正常的。那麼我們枰第二次﹕IJ vs XK。這裡X代表任何一個正常的球(A-H任何一個)。

這裡有三個可能﹕(1a) IJ=XK﹐(1b) IJ比XK重﹐(1c) IJ比XK輕

如果是(1a)﹐假球一定是 L﹐用L跟任何一個正常的球枰第三次便知道 L是比較輕或者是比較重。

如果是(1b)﹐我們知道一定是 I 或 J 較重﹐或者是 K比其他輕。第三次我們枰 I vs J。較重的便是假球。如果 I=J﹐K便是假球﹐而且較其他輕。

如果是(1c)﹐我們知道一定是 I 或 J 較輕﹐或者是 K比其他重。第三次我們枰 I vs J。較輕的便是假球。如果 I=J﹐K便是假球﹐而且較其他重。

如果在第一次的結果是(2)﹐那麼我們枰第二次前做以下的步驟﹕
i. ABCD 與 EFGH 每邊拿走一個 (假設是 A 和 H)
ii. BCD 與 EFG 交換一個 (假設是 B 和 G)
iii. 放一個正常的在 EFB 中﹐再從 EFB 拿一個到 GCD 中(假設是 E)﹐再從 GCD 中拿走一個(假設是 D)

完成後是這樣子﹕GCE vs FBX (X代表任何一個正常的球)(IJKL)

留意﹕
i. A﹐D﹐H 離開了天枰
ii. C﹐F 留在原本的一方
iii. B﹐E﹐G 到了比原來不同的另一方

現在枰第二次﹕GCE vs FBX﹐結果有三個﹕(2a) GCE=FBX﹐(2b) GCE 比 FBX 重 (2c) GCE 比 FBX 輕

如果是(2a)﹐假球離開了天枰。我們知道一定是 A 或 D 較重(由第一次的結果)﹐或者是 H比其他輕。第三次我們枰 A vs D。較重的便是假球。如果 A=D﹐H便是假球﹐而且較其他輕。

如果是(2b)﹐假球沒有動,留在原本的一方。我們知道一定是 C 較重(由第一次的結果)﹐或者是 F比其他輕。第三次我們枰 C vs X。如果 C 比 X重﹐C便是假球﹐而且較其他重。如果 C=X﹐這表示 F 是假球﹐而且較其他輕。C 不可能比 X 輕。

如果是(2c)﹐假球到了比原來不同的另一方。我們知道一定是 B 較重(由第一次的結果)﹐或者是 E 或 G比其他輕。第三次我們枰 E vs G。較輕的便是假球。如果 E=G﹐B便是假球﹐而且較其他重。

回復 支持 反對

半分鐘都唔使-.-
好易姐-3-"""
回復 支持 反對

半個鐘..
逐個枰仲好啦=0=
回復 支持 反對

第一次6:6
重果邊再分開3:3
重果邊是但抽2個出黎秤!
如果2個一樣咁側係剩番果個就有唔一樣!
回復 支持 反對

我覺得南宮靈ga方法好似有問題......

你唔知邊個重左同埋輕左,,,,如果 4對 4咁抽波同換波..

咁不如一開始用3對3......
回復 支持 反對

原帖由 StevenX 於 2006-11-6 22:16 發表
我覺得南宮靈ga方法好似有問題......

你唔知邊個重左同埋輕左,,,,如果 4對 4咁抽波同換波..

咁不如一開始用3對3......

根據我既方法,,
較重的一定是ABCD,較輕的一定是EFGH(第一個STEP入面做)
如果ABCD係正常 即EFGH其中一個係假而較輕
反之亦然
回復 支持 反對

超易-.-咩iq題?一開始用4個波咪得囉
回復 支持 反對

好簡單..假設佢地係abcd-efgh-ijkl
張d波分成3份
4個一份..跟住張abcd:efgh如果雙同既就唔洗理..
咁樣其中一個唔同既質量就係ijkl到
跟住張i:j呢個一樣既話就旁k:l..呢到實有一個有差別
咁樣岩岩好稱夠3次..可以搵到邊個有問題
回復 支持 反對

重點:你係唔知假個個係重定輕
好多人都做錯哂!!!
回復 支持 反對