打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 一條勁難ga數學IQ題!!(半個鍾內諗到係天才)

好多人第1個想法係第1次 6:6咁秤,咁樣就會一邊輕一邊重,咁樣係錯,因為你唔知有問題既波係輕左定重左∼所以兩邊都有機會
回復 支持 反對

原帖由 勁量電芯 於 2006-11-11 18:32 發表
"倉鼠傑∼*"和"南宮靈":
2位解法相同, 而且未發現有問題, 不過"南宮靈"比較繁複

"為何":
你寫出黎果d就冇錯, 不過唔代表你解法正確, 你只寫了一個case, 而且是最理想化的case
其他case真的差不多嗎? 一開始abc>def和abc=def所解的方法是一樣嗎?
"倉鼠傑∼*"所講case3和case2差不多並無問題, 但你所講的"差不多"則絕對有問題

"leaoardo"
從你話地心吸力分辨輕重的回覆, 令我知道你是中三以下的

(請各位睇清楚題目, 假球的重量是未知的)

在此post內, 我見到幾類不同的回覆:
1) 灌水a(對解題沒作用的回覆的人)
2) 灌水b(只說題目容易, 但奈何地沒有把答案分享給大家的人)
3) 向其他人問問題
4) 寫答案
5) 把答案的錯處指出

不知道大家對各類的回覆有何感覺?

睇晒成個post
可以解答到問題既的確得佢地兩位

但係我認為leaoardo既諗法好有創意,,
而且佢個答案都未必錯
佢只係話用地心吸力
佢可以以個波落黎個下力黎分辨假波
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
大佬我連你條題都唔明= =
回復 支持 反對

唔知輕左定重左,點知= =
回復 支持 反對

墨者應該岩左
回復 支持 反對

分開一半先,6個6個,睇下邊面重,重個面再分3個3個,到e家姐係話3個入面其中一個係重or輕d
之後就第3次砰,3個搵兩個出黎,當係abc 3個,如果a同b 一樣重姐係c唔同,都係一次就會知
回復 支持 反對