打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 一條勁難ga數學IQ題!!(半個鍾內諗到係天才)

頭像被屏蔽
原帖由 swc 於 2006-11-6 22:09 發表
半分鐘都唔使-.-
好易姐-3-"""

你根本唔明條問題..
回復 支持 反對

原帖由 墨者 於 2006-11-6 19:54 發表
4=4 重有4個放係到
如果果8個有1邊唔對稱就搵重d果4個 如果果8個一樣重就去囉其他果4個
將佢地分成2=2實有一邊比較重 再1=1咪搵到嚕= =真係有咁難?

錯了啦........你唔知個波係輕左定重左的...
一定係重左架咩?
回復 支持 反對

原帖由 南宮靈 於 2006-11-6 22:24 發表

根據我既方法,,
較重的一定是ABCD,較輕的一定是EFGH(第一個STEP入面做)
如果ABCD係正常 即EFGH其中一個係假而較輕
反之亦然

條問題係話你唔知ABCD定EFGH邊個係正常ga wo。。。。
回復 支持 反對

咁你個答案岩唔岩呀?
回復 支持 反對

設12個波為1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
首先將1-3,4-6擺上天秤的兩邊(第一次使用天秤)
會出現兩個可能性:
第一:1,2,3與4,5,6相等
第二:1,2,3與4,5,6不相等

(唔理佢重左定輕左住,首先知佢地相等與否先)
為第一個可能性延續,已知1=2=3=4=5=6相等
從此得知餘下的6個波,其中一個是重量不同

由此第2次計算:
把7,8 和 10,11放左天秤兩邊(第二次使用天秤)
會出現兩個可能性:
第一:7,8與10,11相等
第二:7,8與10,11不相等

為第一個可能性作出延續,得知9與12不相等
擺7/8/10/11   和9/12 放左天秤(第三次使用天秤)

已知7=8=9=10=11
若果9 =7/8/9/10/11 其中的9/12與另一邊相等,
即是餘下的12是那與眾不同的波,
相反
把12和7/8/9/10/11其中一蹶放左天秤
若不相等,12就是那個不同的波

回復 支持 反對

原帖由 [S]CHN 於 2006-11-6 22:52 發表

條問題係話你唔知ABCD定EFGH邊個係正常ga wo。。。。

但係你有個天秤,秤一下8個波,每邊4個

重D個邊, 那4個波叫做ABCD
輕D個邊, 那4個波叫做EFGH
(自己SET 的!)
如果有問題個波係係ABCD果邊,即係有問題個波係重D

如果ABCD係無問題, 即係有問題既波係EFGH度, 有問題個波係輕D

i.e. 如果不正常既波係比較輕, 就會根據定義, 去左EFGH那邊, 反之亦然

CONDITION:只有1個不正常!!

直至第二個STEP之前,係唔洗知ABCD定EFGH邊個係不正常先
到第二個STEP之後就會分析到!

回復 支持 反對

我用左兩分鐘 就知道答案了.................
回復 支持 反對

我記得7.8年前coco既福爾摩斯問題 解答有講過=.="
回復 支持 反對

用反地心吸地-0-邊個跌得特別快/慢..咪係果個~~(1分鐘答案)==
回復 支持 反對

原帖由 南宮靈 於 2006-11-6 23:06 發表

但係你有個天秤,秤一下8個波,每邊4個

重D個邊, 那4個波叫做ABCD
輕D個邊, 那4個波叫做EFGH
(自己SET 的!)
如果有問題個波係係ABCD果邊,即係有問題個波係重D

如果ABCD係無問題, 即係有問題既波係EF ...

咁你點知有問題個個波係邊面??
條題目無話ABCD係無問題定有問題wo~
仲有你唔知假個個波係重定輕~

回復 支持 反對