打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 《天龍八部2》玩家對移民計劃意向投票

回復 77# 長政

如果連目標伺服器既商會都一同清空呢?? 即係兩個合區既玩家重新申請商會...先到先得 或者會有d離開左天龍 ...
∼香B∼ 發表於 29-5-2013 19:17
呢一點,我可以聽日再幫大家問問開發商做唔做到
長政 發表於 29-5-2013 19:18

請問直到現在..投票完結左..問完開發商做吾做到未?
目標伺服器既商會係米仍然保持不變?無改動?

其實我吾係甘讚同香b講法..如果咁做可能令更多玩家不滿..
有可能令到兩個伺服器原有商會玩家都冇左商會..

表面公平..但兩個伺服器原有商會既玩家都係用真金白銀買商會番尼..
咁樣改一改令到更多玩家損失..
最受惠既只會係原本冇商會既玩家意外搶到一商會位罝..
更何況..就算清空哂商會再以先到先得既方法搶..
都吾一定係一人一個商會甘公平..而且有d原有商會既玩家已經冇掌櫃要訣..點同人爭?.?
回復

回復  ∼香B∼

針吾吉到肉吾知痛當你辛苦搵錢番尼買樣心頭好..但一夜之間白白冇左..戈下感受真 ...
吖姬 發表於 8-6-2013 05:27 PM

「捨」同「得」既道理相信好多人都有聽過..有人會話肯捨才有得..亦有人話捨同得其實係同一樣野來..因為你擁有,,先可以去捨棄
大富大貴我明顯唔係,,但我自細都深深明白一樣野..
物質只係用來維持生存,,並唔係用來實現快樂...
快樂係建基於自己的心態,,而並非外在因素可以影響...

game裡面既虛擬數據 就算比你全9石 全8星裝...但要你一個人單機..我敢話你絕對玩唔過一星期..
遊戲,特別係online game好玩之處都係同人互動,,係玩家之間既一份情誼,,
就算由零開始,,但可以搵返最初果種同fd慢慢刷反刷小成長既日子 我非常願意啊...

當時我放天羽果陣係同我女朋友一齊放ac..兩隻ac我地都花左好多心機去玩..10幾把神器 10幾件時裝..可以染既都染晒稀色
放左之後我無唔捨得,,而放左ac呢幾千蚊都多數用左來同佢周圍玩周圍食 開心過毒係屋企刷副本好多好多 其實呢個正正就係肯捨才有得既道理!!
我真係好希望可以改變呢個社會既人既思想..唔係話我企係道德高地,,但我覺得做人唔係應該為錢而生,,為物質而活..更重要既係自己既心態係咪端正!! 唔好為左追求物質而失去自我!!
回復

回復  長政

請問直到現在..投票完結左..問完開發商做吾做到未?
目標伺服器既商會係米仍然保持不 ...
吖姬 發表於 8-6-2013 17:45

C.玩家商店、元寶和元寶票
合服後,「移民伺服器」玩家角色身上的元寶和元寶票將安全轉移到「目標伺服器」。但「移民伺服器」玩家的"玩家商店"將被清空,不會移到「目標伺服器」。因此,在合服前的準備時間,「移民伺服器」將暫時關閉“創建玩家商店”的功能,同時開啟了“註銷玩家商店”的功能,請「移民伺服器」的玩家們務必提前把自己“玩家商店”中所有的物品(包括收購商店中的物品)、寵物和營利資金轉移到背包或者倉庫,並找“店鋪管理員”註銷自己的“玩家商店”,以獲得商店本金,避免您受到不必要的損失。

(在註銷您的商店之後,您將獲得一個“店鋪回遷帖”道具,使用“店鋪回遷帖”可以在移民到「目標伺服器」後的一個月內優先重新開店,且不需要消耗“掌櫃秘訣”道具,如於一個月後玩家仍未申請到商店,仍可選擇繼續持有“店鋪回遷帖”申請商店或將回遷帖賣給NPC換取9999金的補償。故請注意玩家妥善保存該道具!)

唔該睇清楚先啦
回復

個投票好快完LA 唔知幾時官方會出通告講合定唔合呢?
回復

官方人員糸咪需要回一回復我地呢?吾會又不了了之呀ma
回復

「捨」同「得」既道理相信好多人都有聽過..有人會話肯捨才有得..亦有人話捨同得其實係同一樣野來..因為你 ...
∼香B∼ 發表於 8-6-2013 17:58

版主大人:
舍/得 不是從你角度而可以代表他人的.
遊戲人多定人少 與 為增加人流而損害玩家利益根本不能一並而談.
解決問題應是開發商去解決 絕對不應只開出單方面計劃 (一係接受cut商會 一係唔合ser)
官方說可以搞樣新道具出來 比舊有商會玩家持有該物品到新ser優先開商會 什至可賠償玩家9999(唔知金定元) 咁難的都都做到 我倒不信解決不到商會開發問題(到底是"不能" 還是 "不為" 大家心中都有把尺.
有人願意放AC用一萬幾千去開開心心吃喝玩樂 但亦有人跟本不用放AC都可大吃大渴 (不用舍 亦可得 所以只是觀點立場各有不同 點能代人而說)

(無心去check錯別字 見諒)
回復

版主大人:
舍/得 不是從你角度而可以代表他人的.
遊戲人多定人少 與 為增加人流而損害玩家利益根本不能 ...
chingccs 發表於 10-6-2013 12:02 PM

其實國服一直有KEEP住合ser,,國服玩家同樣都會無左商會..證實左其實要增加商會數目,,保存兩個server既商會其實係不可能但我唔太明白點解港服同國服玩家會有咁大既反差

我係建議大家把個人利益放低,,合左ser之後多左人可以一齊玩,,可以識到新朋友,,亦會有新激情
在我個人而言肯定比抱住自己果d虛擬財產來得有意義
我知一定會有人話我既諗法好幼稚,,唔識面對現實,,唔識接受呢個利慾薰心既世界
但五花馬 千金裘 呼兒將出換美酒 與爾同銷萬古愁..有時將所謂既財物放低,,先有得換來快樂

你話有d人唔洗放ac都可以大魚大肉..唔洗捨都有得..
但你睇得唔夠深入,,人地有工作,,自然有能力可以大魚大肉,,,
但佢同樣有捨去某d野..例如健康,,時間,,甚至係良知,,自我
世界上所有野都係等價交換..你獲得新既野 就必定會失去某d野
回復

如果你不明白港服玩家為何對合ser損失會咁大反應........那你應先好好了解下他們心中所想 才作適當評論.
之於國服玩家在合ser時間過咩反應 我不在國服我不清楚.

<玩家對移民計劃意向投票> 呢個就是本帖標題 每個人都因應自已不同因素 不同想法去表達心中所想.....至於何為捨 從而 得.....我想 大家自有心中一把尺.

當然 假若日後是少數服從多數的話 我估....那班商會持有人 最起碼今日己表明自已立場 都是無悔曾為不滿己發聲.

我只想重點指出一點: 每個人都有自已立場 何為捨 何為得 不是別人能代下定論
(有人個就是喜歡捨棄日常生活去換天龍快樂 咁都是捨與得 別人開心就行了)

至於放下利益 我就十分不明版主意思....... 我在天龍時我只得商會一間 若要為了合ser 人流 叫我放棄 我絕對同意! 但若我有16間商會呢!? 我估我一定反對! 若我得$10叫我放棄它去換取一些東西 我估我絕無問題! 若我有10億 要我放棄它 而去換取同等東西 我未必讚同.

放棄A 換B.......假若B不變 而A會變 ......試問有誰敢說過公式是正確?(別人有好多好多個A呢!)
回復

我還想多說一句 版主說我看得未夠深入 但我想說 小弟投身社會20年 食不飽 餓不死
一間半間商會 對我呢d打工仔 絕對不是問題 但我只是代入其他商會玩家心情 他們血汗金錢而已
回復

投票結果我地已經轉左比開發商,
合唔合佢地話要再開會討論,
另外開發商果邊話會睇左台灣合服個情況先,
始終佢地驚到時有d預計唔到既bug出現,
而且係今次投票都發現左d之前我地預計唔到既問題出現,
所以我地都要諮詢左先知可唔可以做合服
回復