打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 《天龍八部2》玩家對移民計劃意向投票

今次投票特別提醒玩家留意C項既玩家商會消失問題,但投票既人又有幾多係有商會?大部份無商會既人就一定贊成 ...
timfat456 發表於 2-6-2013 17:51

你自己都知道有商會嘅人只佔小數咁樣係咪為左大圍人嘅利益著想而唔係不停地用d 自私嘅原因黎話反對合ser
回復

回復  timfat456

合ser就緊架啦 睇黎g1都唔似會開多幾個商會 今次要一些玩家損失也有可能在所難免  ...
bbqq222 發表於 2-6-2013 18:50

我唔知你有無商會,當你用800-1000HKD去買左數間商會,如果你係受影響既一份子,我相信你既睇法亦會有所不同。我唔評論真丹公平與否問題,有錢有得食,無錢無得食,正如有錢上7石,無錢無得上7石,同一道理,只要你有錢,總會等到食真丹既時候。但我反對合服除左商會利益問題,仲有以下幾點:

第一,一隻遊戲既代理商係唔應該令玩家有利益上既損失(特別係金錢上),否則損失既只會係能夠投放大量資金既玩家,當盈利減少,只會加速天龍死亡時間。

第二,你所講既BUG石問題同樣我亦考慮過,我係北SER玩家,多人既SER有南SER,北SER,新SER,BUG石問題來自王SER,有無考慮過當某一個多人既SER同王SER合服之後會引發咩問題?相信多人SER既大部份玩家都唔會想同BUG石既SER玩,即使BUG石既人唔存在,喱個係玩家在意既地方,咁樣只會令果一個多人SER落得少人SER下場。

第三,合服後是否能夠提高整體人流,試考慮一下,野外場,無殺氣場,每個服都有霸主,合服後一定要搶,問題唔在於驚唔夠打,打就預左,而糸輸果一方,仲會唔會玩?以我自身經驗,敵盟敗戰後會選擇離開遊戲,所以合服後1/2/3個月,人數亦會下降至合服前水平,可能你會話或者D人會持續咁打落去唔會唔玩,但問心果句,轉移服係人少服,比人禁住打佢會唔會唔玩。

而且台服已更改商會消失規則,相信港服亦會重新更改規則,規則唔同左,即此投票既數據已經唔岩用,所以若有新既投票,玩家應該考慮清楚合服後人數提升可行性,例如合服經過長時間後(1年)人數會否因霸主問題回落至合服前水平!如果係咁就當然以保持全服整體人數為優先考慮。
回復

你自己都知道有商會嘅人只佔小數咁樣係咪為左大圍人嘅利益著想而唔係不停地用d 自私嘅原因黎話反對合ser ...
fongkapan 發表於 2-6-2013 19:09

可能你覺得果小數人唔值得影響合服決定,但若以番7:3既比例黎計,天龍有1000名玩家,現有300名持有商會玩家受影響,果300名玩家可能你話唔及果700人,但你應該都估到當喱300名玩家都因利益問題離開天龍,下場係點你好清楚!
回復

你自己都知道有商會嘅人只佔小數咁樣係咪為左大圍人嘅利益著想而唔係不停地用d 自私嘅原因黎話反對合ser ...
fongkapan 發表於 2-6-2013 19:09

小數人GE權利就不應受到尊重?咁GE諗法會唔會自私左D?

人地為自己GE立場反對就叫自私,可笑
回復

可能你覺得果小數人唔值得影響合服決定,但若以番7:3既比例黎計,天龍有1000名玩家,現有300名持有商 ...
timfat456 發表於 2-6-2013 19:31

下場係少左霸場嘅"霸主",霸商會嘅"霸主"你呢d 都太過假設性,乜一個商會就會影響咁多人離開天龍嘅?
早一排神早全5石打造費用可能過萬,e 家轉盤後打造一個全5可能只需5千
咁樣玩家都已經係蝕左,根本就冇話合ser 會令玩家蝕失,其實一開始玩緊呢隻game 就已經係蝕失
如果gameone 冇呢次投票,直接係公告話要合ser,你又奈得佢咩何先
玩商會都霸左咁耐,退番出黎讓下其他人都唔過分姐其實
回復

人地為自己GE立場反對就叫自私,可笑
影子@ 發表於 2-6-2013 19:41

為自己唔叫自私?可笑自私的介绍:"自"是指自我;"私"是指利己;"自 私"指的是只顾自己的利益,不顾他人、集体、国 家和社会的利益。常有自私自利、损人利己、损公 肥私等说法。
回復

小數人GE權利就不應受到尊重?咁GE諗法會唔會自私左D?
影子@ 發表於 2-6-2013 19:41

講得岩,做個例子,一個地方現有12人村落,其中1人殺左人,有7個人要拎佢黎填命,3個人話應該比個機會佢,咁果7人又係唔係一定岩?所以小數人既權利係值得受到尊重,而唔係一面倒話合服有咩好處,對好多平民4-5石玩家有好處,應該同時考慮下合服帶黎既壞處,你想一隻遊戲短期內人數上升,定持續咁人數上升,合服唔係唔得,但解決好利益問題,轉盤有分寸,更新定期,再合服都唔遲。
回復

下場係少左霸場嘅"霸主",霸商會嘅"霸主"你呢d 都太過假設性,乜一個商會就會影響咁多人離開天龍嘅?
早一 ...
fongkapan 發表於 2-6-2013 19:47

少左霸場既霸主,霸主依然存在,人數依然流失。假設唔係問題,問題係你唔假設發生左就唔可以番轉頭,人數少左就係少左。
回復

回復  天龍八部3

初心者原來唔可以發表意見,只有您呢D不知所謂既人講既就係道理. 我係要開D新AC黎投 ...
cheongssc 發表於 2-6-2013 18:15

呵 初心者當然可以發表意見 如果係唔同既人 你係咁開初心者講商會問題 仲投埋票 已經係不公

竟然你要做到咁 我都冇辨法 如果你有point你可以帶出 唔好做咁多幼稚行為

仲有 我冇開過任何1隻初心者投贊成票  
而反對票有幾多來自你呢d同1個人都初心者 我就唔知喇
回復

為自己唔叫自私?可笑自私的介绍:"自"是指自我;"私"是指利己;"自 私"指的是只顾自己的利益,不顾他 ...
fongkapan 發表於 2-6-2013 19:49

合SER想多D人玩,何嘗唔喺一個出於自身利益著想GE行為?唔通你為左做福廣大天龍玩家?
回復