查看: 1997|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 溫書最好飲咩?入黎睇

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3337588&extra=page%3D1%26amp%3Bfilter%3Ddigest

一)REDBULL
  「REDBLUE 送你一對翼」依句廣告口號都唱到街知巷聞。雖然係飲完好精神,但係內含大量咖啡因,極為傷腦,而且精神過後,會好頹,全身軟哂,毫不起勁,聽講仲好苦添。
推介指數:★   (一粒星係最低分,五粒星最高)

二)葡萄適
 經會考一役,我地幾位版主亦都嚐過依隻野既威力,差唔多同REDBLUE一樣咁勁,味道甜d,易入口。可惜缺點同REDBLUE一樣,有大量咖啡因,飲得多,會傷腦而又會好易頹番。
推介指數:★★

三)咖啡
 咖啡,最原始既提神方法,市面上有好多款味道簡,梗有一款岩你口味。咖啡中既咖啡因含量亦比以上兩種飲品較為低,但係一切咖啡因既飲品都要拒絕><,咖啡因只會取得一時既快感,換黎卻係無止境既痛苦同失眠。
推介指數:★★

四)利賓納
 利賓納既糖分可以比飢餓既大腦食餐飽,其實大腦係好需要糖分(唔係既話,L做乜日日食咁多甜野,咁先捉到奇拿咋。)利賓納味道酸酸笨甜,唔怕口寡,我考CE都係飲佢。
推介指數:★★★

五)蘋果汁
 係咪無人估到飲蘋果汁會提神呢,其實一個蘋果比一杯咖啡更加提神!認真!考試緊張,會容易搞到便秘,蘋果有纖維,可以防止便秘,蘋果汁
回復

我校長話唔好飲咖啡同農茶--
回復 支持 反對

仲有漏左可樂

每逢考試必降Weight,要防止體重暴跌,就得靠佢補充糖份.
令外,大啖大啖咁飲,轟炸喉嚨,一定醒神~
回復 支持 反對

原帖由 [S]【YU】 於 11-8-2008 20:07 發表
仲有漏左可樂

每逢考試必降Weight,要防止體重暴跌,就得靠佢補充糖份.

可樂有caffeine[[tk_30]]
回復 支持 反對

飲乜野都係水最好...
回復 支持 反對

飲阿蒙呢亞(講笑 - -
下次試下飲茶先~
回復 支持 反對

原帖由 [S]【YU】 於 11-8-2008 20:07 發表
仲有漏左可樂

我考試係增重架喎@@
無練水 之後仲去夾糖食 買20蚊 兩日就食完
肥得勁快...
回復 支持 反對

茶@@,我唔知道既= =
回復 支持 反對

回復 7# 的帖子

我真係幸福,食極都唔肥
回復 支持 反對

葡萄適小心喉嚨痛呀!
回復 支持 反對