查看: 10076|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

15田資訊++15田的建築物~

有人問我15田係附近佔唔佔領好
如果附近有15田就直接佔喇...
既然咁近...不佔對唔住自己....
加上如果比人佔左15田......那人一定將15田定做主村...
日後就一定會係咁比人打...
所以附近有15田既朋友..快快佔領...

而發展上
佔15田發展上受限於15田全米資源
因為普資不足
15田未來一定是做主村
否則佔了便沒太大必要
所以發展上
一村先勁升資源田~
因為15田一定要有好多資源供應...
集所有力量先搶下15田建皇宮設主村
又把所有軍事建築通通往15田主村建
往三村發展
15田主村的資源
根本就不需太花力氣去點了
反正點了也沒用
就放著別點吧
只有在缺米時點一下就好
所有資源都由一村供應
一直要撐到出三村
並把三村資源發展完備(普10)
狀況就會開始好轉了
但是還是一樣不用太在意15田的資源
就把它當透明的...
只要d糧足夠兵消耗...
就不用太衝....
把主力放在三四五村的資源...
並把一三四五村資源運往15田主村...
繼續讓軍事及一般建物更完備..
係咁起兵...
15田村養兵真好輕鬆
因為有好多糧可以養一堆兵了

慢慢撐
得撐過六村才會比較順
其實到三四村出來
就已經可以鬆很大一口氣了
但在三村出來之前
每小小點資源都得節省
能只建一份的建物
就別浪費去建兩份
等以後各村完備再慢慢建
很快就可發展起來~~

有15田既朋友努力發展喇~~我都努力發展15田中...

而15田的建築物~
除了軍事和基本的建築物外....
餘下的空位都是倉庫和糧倉....
15田千萬不要起鋸木廠....磚廠同埋鋼鐵鑄造廠~~
因為15田的伐木場..泥坑同鐵礦場都係第一個.....就算起左加成既建築物都唔會加好多資源....
所以餘下的空位都是起倉庫和糧倉...等上限大d....
之後分村就可以比大量資源15田而冇爆倉~~!!

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
一閃 + 10 內容精彩

查看全部評分

回復

精品文章

評分

參與人數 1樂點 -5 收起 理由
一閃 -5 4 回覆字數最少要5個字,英文計詞語,字 ...

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 haleiluya 於 2007-7-11 18:25 發表
精品文章

好有呃post的 feel

其實樓主咁遲先 post有咩用-__-
d15田神早比人搶晒=.=
回復 支持 反對

為啥不整埋成一個貼子= =

你分開我很麻煩
回復 支持 反對

係lor
唔好加分比佢姐

"得撐過六村才會比較順"
s3開左咁耐好似最勁都係5村...
6村有排-.-
回復 支持 反對

回復 #5 我係一 的帖子

其實到三四村出來
就已經可以鬆很大一口氣了
回復 支持 反對

原帖由 我係一 於 2007-7-11 21:00 發表
係lor
唔好加分比佢姐

"得撐過六村才會比較順"
s3開左咁耐好似最勁都係5村...
6村有排-.-

S3 7村都有

評分

參與人數 1樂點 0 收起 理由
一閃 0 警告 字數不足5個字請勿再犯

查看全部評分

回復 支持 反對

其實起米田係最抵既野,因為佢有磨坊同麵包廠, 所以升一級米田比到你既資源, 係多過升其他資源田既資源, 升完米,大家可以用npc 1:1 換資, 如果唔想用金, 多d用市場同其他玩家換資都好
所以如果市場運用得好, 分分鐘2村拎15田, 經濟發展得快過6田;P
回復 支持 反對

對於speed sever來說,15田真是手快有手慢沒......
對於一些天生是狼的玩家,2村的首選絕對是15田

原因一:speed sever 速度為3倍,行軍速度為2倍,那麼2村只需要7日........(現時開sever已經開了40日,排名第1有16條村),所以是手快有慢沒
原因二:一條狼與農夫資源收入根本不相同,所以狼發展15作為2村是沒有難度的(10日前,speed sever排名第5的高盧狼來打我們盟,大家估下有多少兵??答案是16000隻劍士+2000隻海頓)你就會知道狼根本不用靠自己種田,只是不停地攻城掠地....15日是沒有問題的...

對於羅馬來說,大部份人都是農夫一個 ,但15田是有必要,故3,4村以後盡量在村的15格內找一塊15田,這樣便較容易發展
對於高盧來說,除非你是1條狼,否則可以選擇9田做主村,因為高盧以防守為主
對於日耳曼來說,不用說,你明顯是一條狼,2村是否15田,那便要問自己是否活躍玩家??
回復 支持 反對

原帖由 無言 於 2007-7-12 09:20 發表
對於speed sever來說,15田真是手快有手慢沒......
對於一些天生是狼的玩家,2村的首選絕對是15田

原因一:speed sever 速度為3倍,行軍速度為2倍,那麼2村只需要7日........(現時開sever已經開了40日,排名第 ...

speed severd資都3倍添啦
都冇挑戰性
而家我冇玩
回復 支持 反對