查看: 3010|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 中化oral 試題大集合

12號 5:10
短講: 智、仁、勇。
討論: 教師需要形象包裝嗎?

12 6:30
石頭的願望。
長輩在新年向後輩派紅封包,後輩又可以怎樣向長輩表達賀歲的心意呢?

13 5:10
我在走我的路。
為了提昇香港旅遊業的形象,香港人必須做的一件事。請討論之並達成共識

13 6:30
視野。
知書識禮還有時代意義?

14 5:10
客套與虛偽
你相信『謀事在人,成事在天』嗎?

網友見面(由mavericks41提供)
討論: 近年子女疏忽照顧父母的案件時有發生,試提出一些鼓勵子女照顧父母的方法,並達成共識

15 5:10
我認為中國語文及文化科是最____的科目, 請在橫線上配合上合適的形容詞,並說說你的感受。
內在美,外在美,孰美?

15 6:30

古人認為養不教父之過,家庭教育十分重要,學校教育能否取代家庭教育?

16 5:10
25.5℃
假設你是「關注社會貧窮問題小組」的成員,試討論其成立宗旨,共設計兩項活動,達成共識,向學校申請。

16 6:30
今夜我不想睡。
說話令人感到舒服,縱然帶有誇飾成分,也無傷大雅。你同意嗎?

19 5:10
發脾氣
你會邀請以下哪位人士為校慶典禮作致詞:

校巴司機
                          小食會東主
                          校務處職員
                          請達成共識!

19 6:30
香港地標
小組討論 : 有人說 :「我要學的東西,在幼稚園已經學會」試就此討論

[ 本帖最後由  於 2007-3-19 21:13 編輯 ]
回復

唔緊要...
最多我下年同你一齊考xD
回復 支持 反對

死都唔考多年
命都短多幾年
講智仁勇
disucss  教師應否包裝形象?
回復 支持 反對

haha~~今日我地個mis都有講(佢係主考= =v"")
佢話今年d人馬馬~佢尋日做主考個陣~d人好緊張~so..........
仲話d話題好悶講得= =""
回復 支持 反對

我覺得我ok喎
我見到個miss好多tick  得1個交叉 2個人都係
我講智仁者共通 無非都係叫人適當時做適當野 如果唔係真係無咩講
不如我地收集下=.=
回復 支持 反對

12號還有一條石頭的願望的個人演講題目0.0...
還有小組討論:後輩怎樣可向長輩表賀歲心意?

[ 本帖最後由  於 2007-3-13 21:32 編輯 ]
回復 支持 反對

死喇,你地講果d短講題目都好似好難咁...

我聽日考喇,宜家搵緊中國古/近代名人d事跡做下example~~痛苦

石頭的願望...點講呀咁難...

仁智勇...下,定義都唔係好記得>.<

今獲奶野喇 T.T
回復 支持 反對

原帖由 於 2007-3-14 03:47 發表
死喇,你地講果d短講題目都好似好難咁...

我聽日考喇,宜家搵緊中國古/近代名人d事跡做下example~~痛苦

石頭的願望...點講呀咁難...

仁智勇...下,定義都唔係好記得>.<

今獲奶野喇 T.T

聽日不會是出左的那些了= =....(我星期四考囧)
回復 支持 反對

原帖由 dh 於 2007-3-14 04:23 發表

聽日不會是出左的那些了= =....(我星期四考囧)

你幾點呀,我五點呀>.<
回復 支持 反對

毫無準備的情況下考完了
15/3
短講:我認為中國語文及文化科是最___的科目
小組:外在美、內在美、孰美?

唉…短講題目雖然唔係難,不過自己真係講得好差,不斷up都唔知自己講乜,到考官叫停我先知夠鐘...

小組…又係呢d一面倒ge題目,呢d題目好易離題

唉…我諗我無望喇,各位奸爸爹喇
回復 支持 反對