打印 上一主題 下一主題
收起左側

GUNDAM SEED / GUNDAM SEED DESTINY討論區

原帖由 無奈•哲〞 於 2006-10-19 18:45 發表
點解都未播到34集,你地可以睇ga?

神先做到既野@@你做唔到的
回復 支持 反對

其實事實好明顯--
基拉"明顯地唔想打..佢本身就諗住保護大天使下沉就走..點知俾真係咁迫住來打
而且真一定係唔夠基拉打..你試想下佢冇得換裝就係咁將d盾.劍飛出去會打得贏?
係一開始基拉就打斷左佢G隻腳..唔係換裝..邊有腳用..^^"
最重要既係...基拉從來唔打駕駛倉..真就係咁用盾擋住頭..手同身..根本就係咁俾個駕駛倉佢射
好賤既一招
真飛烏"佢好想同條女報仇就算死都要殺左基拉..
回復 支持 反對

原帖由 sam哥 於 2006-10-20 18:58 發表
其實事實好明顯--
基拉"明顯地唔想打..佢本身就諗住保護大天使下沉就走..點知俾真係咁迫住來打
而且真一定係唔夠基拉打..你試想下佢冇得換裝就係咁將d盾.劍飛出去會打得贏?
係一開始基拉就打斷左佢G隻腳 ...

比我係基拉我一定打爆佢駕駛倉
打爆基拉就你到串柒柒  我勁憎佢囉  又唔勁又串
回復 支持 反對

做主角邊有分勁唔勁?
如果套套高達都有神人話柄既就無曬引

難道神人就不可以殺嗎?戰場上無分你我,"話知你係上帝,殺左少咁件"
難道神人殺人不可報服嗎?以牙還牙的方式,在戰爭上是常見的事
難道不可以用矛招嗎?你可想二次大戰,日本會唔會先問好美國可不可以炸嗎?
人家善用機體性能,能夠分身,能夠換裝,雖然自由是吃了下風,但這是必然的
加上基拉的那種怪性格,難道打到人斷手斷腳就奏效?人家仍然會走上另一架ms再戰
根本基拉就在拉曲"戰爭"的定義,真飛鳥才是正常的協調者,別想他有什麼特出的地方好了
本身GSD是描寫真飛鳥由駕駛脈衝高達直至戰死的一個經過,假苦沒有基拉,阿斯蘭等人在插手
那真的路線可會平步青雲
對於戰勝自由一事,我仍然帶有非常的不滿
明明是插中駕駛倉,明明是核爆,加上浸水足有一天,基拉也死不去
別去與他駕駛突擊高達進入大氣層,被神盾零距離自爆,被天意的龍騎兵掃射的事去比了
無可能這樣大命的!那很明顯,福田不想gsd人氣下跌,寧願不認識(設定)多一個新角色去駕駛sf
都打算將基拉起死回生,那將故意歪曲的起點就在這裡
你留意一下自然被轟掉後,故事線是很明顯的轉向基拉
就是很簡單的一個理由
別說我推卸責任,我指是日本方面的基拉迷
單是這樣的一段就引起全日本基拉迷的不滿
同時雖然有人轉投真,不過被基拉迷的聲氣蓋過去了
可變扭轉故事線的不是福田,是基拉迷們
是因為過度的不滿才會將故事搞得更糊塗
到op3,看見基拉在中間的時候,那不滿的情況明顯減少

其實這情況維持下去,基拉是永遠不會死的
間接一點來說,就是基拉迷在害得seed故事變得不理化
亦同時使製作群被迫製作另一個系統的故事來
假若大家有留意,基拉在初段只是一名普通的調整者
到後期才會拉上"最強調整者"的關係
沒記錯當時已經出現大大少少的基拉迷,效果顯然易見
最後的故事變得爛,間接是因為"最強調整者"的影響
到GSD,當"最強調整者"未出現的時侯,故事發展的還幾好的
不過當"最強調整者"出現後就變得爛多了

那大家留意到些什麼?主要令GSD變得不理化的不但有福田先生,或多或少會有基拉迷的影響
我想追查的是一套故事理性化的故事,別管定有多少設定多少人,只有一個神人就會把故事搞得很爛,可想而知設計故事的人要被無形壓力下才修改劇情的慘病,最終受害的是我們的觀眾!

大約話到些完畢
回復 支持 反對

原帖由 cnonehk 於 2006-10-20 18:20 發表
做主角邊有分勁唔勁?
如果套套高達都有神人話柄既就無曬引

難道神人就不可以殺嗎?戰場上無分你我,"話知你係上帝,殺左少咁件"
難道神人殺人不可報服嗎?以牙還牙的方式,在戰爭上是常見的事
難道不 ...

你的想法和我一模一樣!!!!!
遇到知音人了
回復 支持 反對

一個字賤...我最唔鐘意人地出予招...比我一野插爆佢呀...基拉太好人啦(^^羞...........)
回復 支持 反對

原帖由 ANDY5202005 於 2006-10-20 07:58 發表
=.=死人路人真..打爆我部freedom=.=
其實基拉讓佢姐...路人真佢咁串...遲d佢咪係比人爆(我係百份百的基拉迷^^)

脈衝係可以打爆freedom
不論tv or ps2
shinn無錯,錯只是福田
不要將所有錯賴在shinn
原帖由 ANDY5202005 於 2006-10-22 11:31 發表
一個字賤...我最唔鐘意人地出予招...比我一野插爆佢呀...基拉太好人啦(^^羞...........)

什麼芧招
技術黎
浮游炮仲屈機啦

回復 支持 反對

原帖由 大劍師 於 2006-10-19 18:55 發表
其實某程度上真係出左矛招
基拉打爆左佢一次
之後再合過先打爆freedom

freedom  係大機 爆一次好正常=.=
im 中機爆兩次都係好正常!
仲有我係勁憎基拉!  
真沒有錯!!只是盡忠效忠自己既國家!!
回復 支持 反對

-.-"咁激動大家~其實講到後尾4x集果到 基拉同阿斯蘭 有個對話 果陣會有講到點解輸俾真
回復 支持 反對

原帖由 無奈•哲〞 於 2006-10-19 18:45 發表
點解都未播到34集,你地可以睇ga?

DVD都有做啦XD
回復 支持 反對