打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 數學求助中心做數有唔識歡迎提問

回復 310# 曲奇bb
總之都係中文難過英文啦
至於係差幾多 就要睇番個人能力

評分

參與人數 1樂點 +200 收起 理由
14588563 + 200 感謝閤下的努力

查看全部評分

回復 支持 反對

到底數學要拿合格/高分 有什麼要訣呢?
回復 支持 反對

回復 312# 毒男善
我自己認為 勤力做數係必需
其實maths係可以靠操數操番黎
當然都要求理解
做數都係理解既過程
再唔明既就向老師 / 同學請教
多數都係咁
操數可以令你對題目既出法更加清楚
更加留意到d fake人位
中4既時候我覺得可以唔使咁快做past paper住
淨係做書既都ok 最緊要打好個底
中5開始再做都未遲
因為中4識既野有限
即使係CE都好 past paper有好多數都未必識做
做數可以幫你訓練一種sense出黎
姐係你一對住某類型既數 就自動自覺知道哂d步驟呀、技巧呀、fake人位咁樣
唔使諗 一見到就記起 就係sense

求星既話就更加著重靈活運用
姐係頭腦要識轉彎
你諗下 如果DSE出到d數全部都係straightforward果種
咁咪係人都喇星?
所以佢一定會出d特別難既題目
難既意思可以係步驟複雜d
又或者係思路要比較特別 唔係好似平時咁樣諗就做得到
不過講真 考黎考去都係考緊同一個範圍架姐
問題係你知唔知佢心底入面想考你d乜野

總結
肯勤力但係頭腦未算好識轉彎 都一樣可以喇4
paper1 sec A1+A2岩哂都有架啦
雖然paper2要岩幾多我就唔清楚
加埋識轉彎既 5**都有可能

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
毒男善 + 1 精品文章

查看全部評分

回復 支持 反對

到底數學要拿合格/高分 有什麼要訣呢?
毒男善 發表於 23-4-2013 18:02

求合格
乘乘地做PP 對課課都有基本認識
DSE MATHS大部份題目考廣度但無咩深度

求高分
對課課都有深入認識 最重要識得學以致用
要求的係好多跨課題的技巧
而且要做到一睇就識做的境界
做PP係必要 最少都要做十年
而且好應該買D坊間的練習
回復 支持 反對

回復 314# 14588563
坊間練習要買得好小心
我買student house既compulsory果份...sosad
paper1 secB都唔似DSE sec B
MC份野又出得唔似
份份坊間練習都話自己係跟DSE題型黎出
乜鬼科都係
真假難分呀 冇睇過 / 做過都唔知究竟係咪堅-.-
真係要做就一係打聽多d意見 收多d料先
一係就純粹係中4既時候做下d分topic既就算了
都係求打底
始終past paper先係出得最好既練習黎
回復 支持 反對

回復  14588563
坊間練習要買得好小心
我買student house既compulsory果份...sosad
paper1 secB都唔似DSE  ...
小雪冰 發表於 23-4-2013 20:19

坊間D練習 分分鐘做到我5**變5* 做PP最好

有料的話再做深d的exercise
回復 支持 反對

回復 316# 14588563
um past paper都有出得深既時候
我覺得圍繞番past paper個範圍就包冇事
除非做太早年份果d
出既題目未必似宜家既出法
又有可能有outsy題目
先做頭10年既 有時間再做早幾年
我覺得都夠皮
有補習既話 補習社都有可能幫你揀定岩做既by topic past paper
做果d我覺得都有保障
(諗緊講唔講我maths補邊個好 講左我驚比人話我係打手 )
回復 支持 反對

um past paper都有出得深既時候
我覺得圍繞番past paper個範圍就包冇事
除非做太早年份果d ...
小雪冰 發表於 23-4-2013 20:23

話說我好耐無咩點補過maths(包括MO)
想當年一日可能有成二個鐘 呢家一個月一個鐘
回復 支持 反對

回復 318# 14588563
MO有得補習架?
我冇接觸過 真係唔知

又扯到補習既話題了
補唔補習嘛 我諗都係視乎番個人需要
而個人需要姐係個人能力、期望之類
maths其實唔一定補習既 補習都係想衝星衝得穩陣d
但我覺得中英文要補習既需要就大過maths好多
始終語文科唔係話靠操就操到番黎..
都要有人指點下個方向既
當然 如果老師好有料 咁又可以慳番一筆
回復 支持 反對

MO有得補習架?
我冇接觸過 真係唔知

又扯到補習既話題了
補唔補習嘛 我諗都係視乎番個人 ...
小雪冰 發表於 23-4-2013 20:33

數櫜無咩補的必要
平時train開就夠

MO係有得補 而且係好貴
一粒鐘分分鐘過千銀(呢D咁重銀彈的機會 我就無拉)
回復 支持 反對