樓主: wonderingbb
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[AOFE]惡人兵堡 (不再更新)

這是我的個人意見,不是想同你嘈交
如果你個檔係自己由頭到尾重新整過,咁我又真係覺得台灣人改你既檔好過份 ...
tommytomy 發表於 9-1-2013 06:20

首先我都唔係想同你嘈交,但大概你唔係好清楚香港的intellectual property law的copyright law
而小弟最近有幸跟了一位港大擁有知識資權博士學位的大學教授學習,獲益良多,請容許我拋一拋書包

首先所謂copyright work,如何令一個作品產生copyright
就要prove佢個originality(http://www.hklii.hk/eng/hk/legis/ord/528/s2.html)
要有2個條件,其中一個條件係"has involved the author's skill and labour"
好明顯我個圖雖然係用左前人的兵堡圖,但係我自己係有involve skill and labour落個圖度,所以惡人兵堡都係一個valid的copyright work owner by me

第二,我係需要問原兵堡創作人是否授權我改圖,我嘗試過搵兵堡圖的創作人,但唔成功
在法律上如果未能找出個author的話,果一份copyright work,即是兵堡圖,is not owned by anyone
就好似網上流傳一條IQ題,你要搵番個作者是不可能的,所以你share比你的朋友是沒有問題的
所以我用前身的兵堡圖作修改並沒有問題,因此我可以擁有我的兵堡圖的copyright
而我都在我每個惡人兵堡圖都會acknowledge前身的兵堡圖以表謝意

第三,我係第一點講過只要我involve skill and labour個惡人兵堡圖就自然產生copyright right
只要佢係抄我的substantial part of the work (http://www.hklii.hk/eng/hk/legis/ord/528/s22.html)
"Substantial part means a material part from the qualitative (i.e. NOT quantitative)"
就已經形成copyright infringement,即是侵權,而我好肯定佢係抄我的substantial part of the work

另外再糾正你一個錯誤觀念
"修改"本身沒有問題,條件是你有加入你自己的skill and labour就可以
就好似高登改圖改歌(二次創作),佢地即使係用歌手的歌作"修改",但佢地無侵權

雖然台灣同香港的copyright law有小許不同,但基本的概念和精神一樣,所以台灣圖抄香港圖是事實
我建議你熟讀一下香港的copyright law再對我作出指控^^否則只會怡笑大方

http://www.hklii.hk/eng/hk/legis/ord/528/

另外位置方面因為本人時間有限未能作出修改
當然如果有人可以幫忙修改是最好不過
但惡人兵堡推出了幾年都沒有人覺得有問題或者因為這樣而感到不公平
所以忽略這問題合乎了成本效益原則
另外你的其他提議我們會慎重考慮,多謝你寶貴的意見
回復 支持 反對

首先我都唔係想同你嘈交,但大概你唔係好清楚香港的intellectual property law的copyright law
而小弟最近 ...
wonderingbb 發表於 9-1-2013 12:49

佩服!

你拎法律出黎同人講實秒殺上面果位朋友
不過果位朋友已經好瘀  
所以唔好再係呢方面討論
向翻兵堡討論會好啲
個人意見不喜勿插><
回復 支持 反對

而小弟最近 ...
wonderingbb 發表於 9-1-2013 12:49

我覺得你地個檔唔好
1)正正係你所講prove佢個originality
無一種堅決要成個劇都係自己整既精神
2)我之前整過某生或死劇,禁止修改,最後都係比人改
我唔理佢,器量問題
3)你所想,只適用於樂古呢個地方
但台灣人似乎唔識你邊位,同樣台灣人也可以說找不到惡人兵堡author,所以惡人兵堡is not owned by anyone
4)你個劇,似乎只係involve左原先既劇情1%
改殺敵升帝呢d好易搞掂
如果你改檔用返5C83F57D個名(寫明修改版),都係不太好
但總好過加幾隻公仔上去,就當係自己既檔
5)點解釋都好,個劇唔係你自己由頭整

最重要係
你唔會用到你自己所講既法律去告win到佢
回復 支持 反對

無眼睇
回復 支持 反對

回復 66# roymen135

平衡意見我said左
我認為應該取消象伕,後勤呢d skill
加法蘭克殺敵升帝人

個人意見,討論平衡,不喜不要人身攻擊
回復 支持 反對

回復 65# tommytomy

睇離你唔係好明白我以上所講的說話
或者你根本沒有深入了解,我唔會怪你
但..對唔住,好唔好意思講句..
你所講的我覺得一點說服力也沒有
同人討論但無論據backup,仲有咩可以討論?
我相信呢度的玩家眼睛係雪亮,邊個講野比較有說服力大家心中有數
你覺得有問題你可以提出,但要令人信服我覺得係有難度
當然我唔可以迫你服,但我作為惡人兵堡的修改者我只想作出合理的辯解

回應你幾點:

(1) 是否堅決就好主觀,而且我唔需亦無必要亦無打算顯示我的決心
顯示比邊個睇? 我只不過想樂古玩家可以用最快時間玩到AOFE的兵堡
而且時間有限,我做到只有這些
如果你有時間的話,做一個兵堡給大家玩玩也無妨,大家會好欣賞
而我將惡人兵堡當係自己的兵堡檔我在上面個post已經解釋左
你理解唔到就算,我唔會怪你

(2) 講到器量問題,你唔理人地改你個MAP係你的事,唔關我事
我只不過是埋怨一下,並沒有去台灣果邊同人嘈,咁樣就叫無器量?
你打我一個拳我罵你,就等於沒器量?

(3) "同樣台灣人也可以說找不到惡人兵堡author?"
我係下面放左佢地個MAP你睇睇,睇下佢究竟搵唔搵到邊個改?
惡人兵堡我放左唔夠一日就已經出現在台灣場,個author好難搵?
你假設果位修改者唔識中文?如果你咁樣做假設我無話可說,而且跟據copyright law
"Doing any of the restricted acts without copyright owner's permission is primary infringement for which ignorance is no defence"
無知不是藉口,睇離你無睇我比你條LINK,我唔會怪你

(4) 睇離你又唔清楚咩係substantiality個定義
而且我係上面個POST回應左有關我有沒有侵權的問題(第2點)

(5) 哦,你認為唔係就唔係囉
我又唔係迫你認同,而且我在上一個POST已經回應左

另外,我想回應一下你編輯個POST之前的說話
你指出AOC劇情本身不能存有copyright,只是一個錯誤的觀念
劇情可以列為literary work,因為佢係computer program的一種
請參閱以下的Cap 528 s 2 Copyright and copyright works
http://www.hklii.hk/eng/hk/legis/ord/528/s2.html

而且我作為一個網絡用家,我相信有權為我的努力和時間作出辯解
最後,我當然唔會用法律告佢啦,我點解要咁做?
而我拎法律出離講只不過係想證明我所做的是合法的,並想其他人理解一下
等大家學下野,增廣見聞
反而你所提出的論點唔夠說服力,公道自在人心
你有你的意見,我有我的意見
你唔理解我沒有辦法,但希望你唔係「眾人皆醉我獨醒‧」

我的回應到此為止,除非你可以拎到實質d的例子或論點
否則我唔會再回應,因為我覺得同你討論與雞同鴨講分別唔大
但如果你想討論有關兵堡的問題,我本人十分歡迎,並會積極回應
因為我知道大家都係想造福各位香港兵堡玩家,呢個目標係一致的^^
回復 支持 反對

回復  tommytomy

睇離你唔係好明白我以上所講的說話
或者你根本沒有深入了解,我唔會怪你
但..對唔住,好唔 ...
wonderingbb 發表於 9-1-2013 20:27

說話有力有point,讚好 ,你連我依d唔識法侓ge都覺得好易理解!強!
我想問我開場玩人地個劇情算唔算侵權?
回復 支持 反對

兵堡唔覺好玩,唔down了~
回復 支持 反對

講翻個平衡
隻aofe兵堡呢,我係盡量跟aoc惡人兵堡>盡量唔想做太大改動,這是出法點,以文明黎睇,象同法都無勁到,唔需要變弱佢。我個出發點係比個公平map大家玩,唔好同我講咩版權,主要係大家玩得開心
回復 支持 反對

講翻個平衡
隻aofe兵堡呢,我係盡量跟aoc惡人兵堡>盡量唔想做太大改動,這是出法點,以文明黎睇,象同法都無勁到,唔需要變弱佢。我個出發點係比個公平map大家玩,唔好同我講咩版權,主要係大家玩得開心
roymen135 發表於 9-1-2013 20:55

我唔係想同無名講咩版權
我最初留言都冇提到「版權」呢兩隻字
只係覺得,大家都係用人地既檔改返黎,又有咩資格批評人地呢?
其實真係想香港玩家快d有兵堡玩,大可以保留57D檔原有名稱(然後指出誰修改過)
點解要連個名都改埋做惡人兵堡呢?

平衡個邊
以往我都唔太like波斯有象扶,法蘭克早帝
加上e家對手日本改弱左,波斯拜占應該一齊改弱
法蘭克自從有得先精銳之後,我一直覺得佢實力係屬於普通弓兵既級數

見到你地肯改,所以表達一下意見
回復 支持 反對