收起左側

[綜合討論] 人在行駛中的火車上跳起會退後嗎?(和引申出來的問題)

頭像被屏蔽
你可以諗下架車停左陣你係米向前

咁證明有慣性

所以佢唔會
回復 支持 反對

原帖由 乂雪虎 於 2006-12-12 20:41 發表

因為空氣阻力與慣性力抵銷啊=__=
假設沒有任何力作用於物體上,就會永遠停止/前進-.-"

=.=睇左好耐~~有d忍唔住
慣性就係慣性~~唔係力...
冇慣性力呢家野...
回復 支持 反對

1) 係唔會的...你跳之前一直同架火車有一樣既加速度(acceleration),你跳果陣唔會後退因為慣性
慣性,有一個例子,你搭車果陣,架車突然右轉,你個人好似比一股力推你向左,其實只慣性你係向前
轉彎你個人就向前..所以就有比股力推各左既感覺
回復 支持 反對

1 會[假設你只係向上跳] 當你向上跳既時候 平面既V會係0 但係火車繼續有個V 所以當你跳起既時間 你無郩 但係火車郩左 所以間接上你係退後左既 只係你發覺唔到自己係退後左姐

2 一開車既時候就會 但當火車既SPEED係CONSTANT既時候就唔會 因為件物品既SPEED同火車一樣 亦姐係ITERTIA 但係咁 只要當火車+速/-速 [姐係火車既SPEED同物品既SPEED唔同] 件物品就唔會AT REST 就會 退後/向前

3 當然唔會喇 因為鳥無接觸到火車 所以佢既BODY依然係受緊SPEED Y影響 X既速度 跟本唔關事 你只可以話 如果隻雀係火車入面 當Y<X 佢將會撞去火車既尾車箱 當Y>X 佢就將撞埋去車頭既車箱咁解姐
回復 支持 反對

樓主中呀 我都係咁諗
但係第一條我覺得如果計個人有air resistance ge話 咁就會退後少少啦 睇你跳幾高啦

我覺得夠啦 唔洗再討論啦  樓主唔該黎收返個檔口 唔好再咁多無聊討論  咁多荒謬ge答案
回復 支持 反對

** i think #1 post should be careful instead of care....
回復 支持 反對

因為火車是左行駛中,人同火車都有一的力向前,個力不停有,因為火車行駛中,當人跳起時,因人沒有遇火車有接觸,火車的速度是x,而人因跳起有地心吸力和空氣的磨擦力,人的力慢慢慢小,但沒有力令佢後退,只是火車的速度比人快,所以人覺得我倒後左,其實沒有的。
回復 支持 反對

問題一跳起係會退後,就因為加埋mtr向前走ge力 有,""""問題1:人在行駛中的火車""""跳起會退後嗎"""
但係唔加mtr ge力(模擦力)就好唔同
唔加力ge情況
例如,用一個4方subject=mtr ,但中間係空心 可以前後通心 ,係內面就個又加個 subject"人" jump
next個人放車尾到,,當4方前後通心subject(mtr)向前時,人向上jump
咁人就會 jump出車外,因為有地心吸力而唔加mtr ge 力而向下  出黎係原地 依個時候 mtr 已經向前走行,咁就因為係jump時冇jump向前 同 向後 而係向上 jump咁就唔會好moive d人咁jump車係地 look

但係 加埋mtr 自己向前ge拉力,模擦力自己會向後
例如:我地用一快布,上面有粒波子,當我一拉布時波子會向後轉,因為波子上的面同布的面有模擦力
當然 向上jump都係一樣 只係 波子會向後但只 係距離問題(唔係計jump 時 而係加埋jump前貼住布果d力)
同波子道理一樣,唔同ge係 我地唔係波子 ,同樣地係mtr上jump why 睇唔出會向後? 因為我地隻腳係平的,幅度細
所以睇唔出倒後左,只係多少問題

問題2 假設一樣物件停留在火車中,而沒有接觸任何火車上的部件,那火車行駛的時候這物件會退後嗎?
係唔會,

例如張你 浮在空中 =""沒有接觸任何火車上的部件""" 浮係空中又走唔到=好似上左太空咁
咁火車行駛時,因浮在空中的物"沒有接觸任何火車上的部件" so無動力 ,但係車是向前行走中 ,最後只係會撞洛車尾到
簡單d =浮在空中 走又走唔到,咁地球會轉,咁咪比樓撞lo

問題3:一隻鳥在火車上以 y 的速率飛行,而火車的速率是x~那鳥的速率會變成是x+y嗎?

不是

好似 江戶川柯南回歸 咁講佢地都是獨立的個體

i think is x-y/y-x ....仲有好多問題 勁p ~"~

回復 支持 反對

問:照其他人所講,第三題既答係x+y,但如果火車上有道光投射向前,與火車行駛方向一樣,咁速度相加咪係<光速加火車速度>,

咁咪違返光速是最快的理論囉?
回復 支持 反對

原帖由 BigJohn2006 於 2007-1-3 22:57 發表
問:照其他人所講,第三題既答係x+y,但如果火車上有道光投射向前,與火車行駛方向一樣,咁速度相加咪係<光速加火車速度>,

咁咪違返光速是最快的理論囉?

咦=.=
係bor﹏
咁既話個速率可能唔係x+y啦
回復 支持 反對