打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 怏過光速..係咪會"長生不老"???

樓主係咪想講時間澎漲效應-.-?
冇記錯既話好似如果係坐緊個隻太空船去到光速既99%,太空船入面既時間就會流得比地球慢5倍(唔係好記得-.-)
者係當你係20006年開始係太空用光速飛左1年,到2007,但番到地球個陣地球已經過左5年,者係已經2011年了._."

回復 支持 反對

第一現時既理論係無可能快過光既...

仲有就係任何時間都係與光作對比...
如果你同光一樣咁快...
咁應該會係周圍既嘢都停上不動....或者黑曬...
因為人睇嘢要靠光反射...
同光一樣快啫係無光可以反射到...
同樣地....其實時間都係相對於光...
以光年做標準....
所以理論上時間果時係會不變既...
回復 支持 反對

原帖由 格劍大師 於 2006-10-20 11:25 發表
樓主係咪想講時間澎漲效應-.-?
冇記錯既話好似如果係坐緊個隻太空船去到光速既99%
,太空船入面既時間就會流得比地球慢5倍(唔係好記得-.-)
者係當你係20006年開始係太空用光速飛左1年,到2007,但番到地球個陣地球 ...

根據相對論的時間縮短公式,去到光速既99%
t'=t√
回復 支持 反對

回復 #59 mickey 的帖子

佢指ge係星球與星球
人與人時間就唔同
但星球呢d時間我覺得應該係統一
難度你去北極d時間就會比接近赤度的地方慢嗎-.-不是吧
都係以1秒1秒咁計咖啦

你將一條魚雪入雪貴到
佢ge電子郁動慢左
咁樣就話佢時間慢左
我覺得咁就正常
但係星球與另一個星球時間好難比
例如太空人上太空
佢唔通唔會用地球ge時間黎計上左幾日?
佢係上面佢ge生理情況係點就可能會影響到
但時間我覺得應該係自定的
我可以講地球1秒係等於宇宙10秒
時間係人定的
係根據地球自轉同公轉ge時間黎定
出到宇宙又點計呢?
佢講ge時間慢左
時間係人定出黎點講慢左呢?
除非係一個統一ge地方定出左統一ge時間
再出現其他變數我就覺得有可能
so我唔覺上到宇宙ge時間會比地球慢

但根本無人係個到定一個時間出黎
時間呢個觀念其實好抽象
你可以話你時間快過我都得
咁點計快慢呢?
人人ge時間都唔同~呢一點我就同意
作為一位中2物理ge人我對人人時間就認同
但佢點可以拉地球同宇宙黎比
我之前咁答我係因為認為其實d人係用地球時間黎定宇宙時間
太空人上太空就係一個例子
佢唔會講係宇宙時間幾多日
佢係會直接講佢上左宇宙幾多日(而呢幾多日就係係地球日子黎)

回復 支持 反對

回復 #61 格劍大師 的帖子

99%應該就唔只5倍咁少了
100%個陣時間已經停頓了
計番你1秒除5 0.2秒=1
但係你99%時間都差唔多接近停頓
我覺得唔會咁少=.=
但可能我物理差--但我覺得好似5倍太少咁
回復 支持 反對

原帖由 Chi_Matthew 於 2006-10-20 19:52 發表
99%應該就唔只5倍咁少了
100%個陣時間已經停頓了
計番你1秒除5 0.2秒=1
但係你99%時間都差唔多接近停頓
我覺得唔會咁少=.=
但可能我物理差--但我覺得好似5倍太少咁

其實我都唔係好記得-.-
我都係幾個月前係圖書館度無意睇到(本人是物理白痴啊...)
回復 支持 反對

原帖由 davaragon 於 2006-9-18 17:47 發表
但係有冇可能快過光=.=

兩年前科學家已經證實左星球整體移動係快過光速的

原帖由 Chi_Matthew 於 2006-10-20 19:49 發表
佢指ge係星球與星球
人與人時間就唔同
但星球呢d時間我覺得應該係統一
難度你去北極d時間就會比接近赤度的地方慢嗎-.-不是吧
都係以1秒1秒咁計咖啦

你將一條魚雪入雪貴到
佢ge電子郁動慢左
咁樣就話佢 ...

你說得無錯..高D既地方所運行既時間係慢D..
但每高100尺...只慢...0.00000001秒

評分

參與人數 1樂點 0 收起 理由
[SYSS]Fantasma 0 推舊帖

查看全部評分

回復 支持 反對