打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 數學求助中心做數有唔識歡迎提問

回復 235# 14588563
的確係既
不過我又覺得最好小心d會好d
正所謂「智者千慮 必有一失」嘛
回復 支持 反對

回復 237# 14588563
lol我覺得喇星/星星都有番咁上下難度
不過係咁多科主科呢講 可以話係最易果科黎
因為我覺得靠做就搞惦
其他科既要求又高 又多好多
好煩-.-
回復 支持 反對

回復 239# 曲奇bb
80-90年我覺得太舊
所以就冇做
主要都係做番近10年既就算數
回復 支持 反對

回復 243# 14588563
係orz
圓形d properties個中文名都好奇怪=.=
回復 支持 反對

回復 246# 曲奇bb
整體成績也很不錯呢 恭喜啊
我今日先開始正式做番maths
天哪 我覺得我未必操得番個良好狀態
關鍵在於明天orz 令我壓力很大orz
回復 支持 反對

回復 249# 曲奇bb
ya加油啦
我唔想又係考完之後感覺糟糕了
話說做緊CE 91 MC
果然都係會有之前做過既題目出現-.-
不過我有d都係唔識做sosad
回復 支持 反對

回復 251# 曲奇bb
宜家時間太緊迫了
我要把握時間做多d paper先
所以就由佢orz

回復 253# M.Yin
哇咁早起身既
我7點應該醒左 但係我差唔多9點先起身

101-111我就人手打一次啦 因為都唔係有好多字
101 Y
102 Shift 3 4
103 Ans
104 M
105 +
106 X
107 Shift 3 4
108 (
109 B
110 +
111 Shift 1 3

Shift 1 3出既係個n黎
你禁到3姐係你冇入到去SD mode
因為呢條prog要揀番SD mode先work
於是好不幸 你要重新將條prog入多次-.-
記得係mode:呢個畫面度搵番SD先
唔好用平時果個mode (COMP)
唔係就幫你唔到orz
回復 支持 反對

回復 255# M.Yin
咁你都係早過我lol
唔知點解呢排個心比較散 做數都做到好hea-.-
真係驚聽日個水準仲差過平時-.-..
回復 支持 反對

回復 257# ∼香B∼
我有係呢個帖提過我自己入左咩prog (#20)
我都抄一次落黎啦
「我自己果部係50fh
借果部係3650p
前者我入左:
1. simultaneous (1條1次方 & 1條x^2 + y^2 + dx + ey + f =0 專係用黎solve tangent果類數)
2. quadratic equation加強版 (會出到vertex座標 & delta & root 仲可以用開方形式表示,不過我用果陣去到呢個位就lag左機-.-)
3. 三角程式 (三角形入3邊 / 2邊&夾角 出另外3隻角 / 1邊&2角 + 三角形area)
4. 四心 = 上面果條

3650p入左:
1. simultaneous (2次都係一次方)
2. simplification of surd
3. polynomial division (最多3次方 入左條f(x)同埋其中一個factor 就出到2次方既factor & remainder)
4. circle專用 - 入centre & radius出general form既equation of circle (check數必用)」

回復 260# kaiziart
唔一定要成條打哂咁陰公
run prog果陣如果有問題 可以禁向方鍵搵番有錯既地方
咁就可以係果度開始改
回復 支持 反對

回復 263# 14588563
咁就堅係冇辦法
話說我上次借計算機既時候 入prog入左成2粒鐘-.-
(=我自己果部 + 借果部入既時間)
因為我瘋狂地禁錯哂掣orz
回復 支持 反對