查看: 18114|回復: 56
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[中台] [加分活動]一人五首國語歌喔!最愛*要加MV唄@v@

關閉 [複製鏈接]

請各會員留意:
是次活動簡介:凡會員於此貼中...每人簡單舉出五首好聽既國語歌作簡單介紹&感想令加最愛的一歌MV,即可獲得20樂點~
p.s:每人只限回覆一次

(如會員舉出不夠五首好聽的國語歌則完全沒有樂點加~沒有MV的不會有20樂點,所以希望會員能舉出五首好聽的國語歌令加你暫一生最愛的國語歌MV..感謝♥)

例子如下:

☜劉德華☞ - 練習 ~華仔既歌a_a"...佢有好多國語歌都好好聽..但呢首就真係最讚了♥歌詞很觸人心動的~

♣張學友♣ - 咖啡 ~學友既歌@_@"...超出名的一首國語歌...很多人都說讚*我都是這樣認為..信我的眼光吧..呵呵!

★周杰倫★ - 菊花台 ~周董既歌還需要作介紹嗎?說真的...我最喜歡他的歌就是這首吧~歌詞令我很感觸...曲風不用說吧...實在...無言了x_x"不是誇張喔@@

ミ周杰倫 彡-  髮如雪 ~ 這首歌喔實在很好聽@@"節奏一路很順暢..最後段的我更喜歡...常會係咁啦啦啦的唱xD

周杰倫 - 霍元甲 ~ 不知怎麼說好呢~霍這個字比他用得很盡的說 - -"但我真的想讚他竟然可以有氣地唱xD*記得是第一首聽他的歌^^

好了...最愛吧~~!!!!!!!!

任賢齊 - 死不了

狂風吹 大海嘯 真心的人死不了
                        地多大 天多高 一生只換一聲好
                        痛快哭 痛快笑 痛快的痛死不了
                        這一生 這一秒 我只要求你知道

是次活動一如既往~!之前先後舉辨過的活動介紹為英文歌,日文歌,本地音樂,今次則為了吸引喜歡國語歌的會員前來此帖推介國語歌曲給各會員細聽!請各會員踴躍參與!XD

回復

首打就係下一個天亮啦!

http://www.youtube.com/watch?v=yYicBVVGMt0

呢一首歌係我第一首聽郭靜o既歌, 初初都唔太感興趣, 之後聽聽下又好好聽, 之後聽埋佢其他o既歌,
好鬼爽, 最近仲買埋佢第三張專輯o既碟^3^"

梁靜茹 - 給未來的自己

http://www.youtube.com/watch?v=gR6GRMrvl5M

呢一首係講一o的分o左手o既女孩, 唔應該因為過去而消極, 應該積極面對未來, 初頭o既節奏唔錯.

郭采潔 - 愛異想

http://www.youtube.com/watch?v=59aEiWMzjHs

初初聽郭采潔唔係聽呢首, 係聽狠狠哭, 然之後佢把聲勁正, 於是聽埋其他歌, 發覺佢唱快歌係一種難以形容o既風格.
不過佢o的快歌真係好快.............................................完.

蔡依林 - 天空

http://www.youtube.com/watch?v=U9Rak8shY58

聽情歌點少得佢, 本身只係聽音樂o既話, 已經可以感覺到o個種憂傷, 再睇埋個mv , jolin 顯露o既表情, 更加令人有一種可憐佢o既感覺.

郭靜 - 明白

http://www.youtube.com/watch?v=BrDxXDD0WXg

郭靜第三張專輯o既第二主打, 歌詞短短, 但唔知點解可以捱到4分鐘=.=
呢首係第三張專輯o個十首歌裡面最愛o既一首

郭靜 - 你的香氣

http://www.youtube.com/watch?v=n6V6SJgQ-pg

又係郭靜@@" 呢首係佢第一張專輯o既其中一首歌, 個前奏好正, 有笛聲a_a 之後上副歌之前o個個高音位太美, 可惜o既係由頭到尾都係得o個十幾句.

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
24321371 + 20 GD. p.s最愛是首打Orz

查看全部評分

回復 支持 反對

首推 郭采潔 - 誠實地想你

郭采潔最為人熟悉既歌,呢個MV拍得真係超好,個意境同首歌完全MATCH晒~~

蘇打綠 - 小情歌

呢首歌拎左金曲獎,同時亦將蘇打綠既人氣推上高峰

楊丞琳 - 理想情人

我因為惡魔在身邊而接觸台灣演藝圈,呢一首歌到而家我都好鐘意~

梁靜茹 - 情歌

唔洗多介紹,呢首歌真係冇得頂

郭靜 - 知道

呢首歌令我睇到韋禮安既才華

******我的最愛******

林依晨 - 孤單北半球

因為愛情合約,呢首歌變成台灣家傳戶曉既歌,直到而家都仲係KTV點唱榜上面
雖然首歌都OK舊,但佢係無可取代的

評分

24321371 + 20 台灣女歌手真係好聽過男歌手(?) ...

查看全部評分

回復 支持 反對

冇人聽國語歌?

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
24321371 + 2 咪係!_!

查看全部評分

回復 支持 反對

唔通全樂古得4個?

PS:聽日會POST

評分

24321371 + 2 難道國語歌比不上英文歌!

查看全部評分

回復 支持 反對

樂古的國語歌歌迷數量非常少

評分

24321371 + 2 沒關係...有我們!_!

查看全部評分

回復 支持 反對

為國語歌默哀......樂古...唉
回復 支持 反對

PS:聽日會POST
(?)
回復 支持 反對

明日復明日

明日何其多?
回復 支持 反對

黎喇黎喇,估唔到今日post...6.29

首先緊係呢首惡作劇-王藍茵

睇過惡作劇既一定聽過,而且一定覺得係最好聽既偶像劇歌曲,過左3年幾都係
好難得有兩位主角合作參演呢個MV,係欣賞MV既同時,聽下王藍茵呢位創作歌手,D詞同埋把聲幾好聽啦
聽完呢首記得聽埋佢既:乘風,中間<<<兩首都咁好,中間更加係我最喜歡既合唱歌

跟住...就到 卓文萱既 永不消失的彩虹

我係7月睇翻滾吧!蛋炒飯 1集之後聽到 萱萱 呢首歌,就上down落黎聽,呢首歌,佢D低音發揮得幾好,高音真係高到我不敢相信,尤其係"只有...你懂",亦都係因為咁之後就搵佢D歌黎聽

第3首就到 楊丞琳 既  只想愛你.....不好意思,只係搵到分幾鐘既MV

要聽全首去:
2年前睇完惡魔在身邊之後,聽佢最舊隻碟,發覺有唔少好歌,呢首音樂較為沉,有D特別,所以就post上黎
唱果陣有好多段都要係咁好似RAP咁連續冇得抖氣,真係有D難度,MV我之前借碟有4分幾鐘版本,但係....

第4首就緊係 情歌天后 梁靜茹 既 我還記得

隻碟叫:絲路,通往愛的路途,話明係絲路,就知有幾長....
呢隻歌雖然係05年出,但係講番由細個去到大個一方對另一方既態度改變,同埋會記住以前既野,真係幾好
有一句:"考壞一次不是未日 未來還有很長的路 我們要一起 去看世界"
有D勉勵我同埋學生既作用,希望一次期中/期終考成績唔好令自己灰心
當我測驗差左,我都會聽番首歌鼓勵自己

第5首  聽下男歌手啦......見冇人post
就係實力派歌手-TANK 既 我們小時候

相信如果睇過超級星光大道第一輯就會聽過,後來,謝震廷既版本仲收錄係星光10強專輯入面
呢首歌係06年TANK第一張EP果度(1年就已經有人賞識去啪@),TANK除左有D RAP,搖滾既歌之外,亦有D情歌好掂,佢把捲脷聲真係幾吸引
我都係岩岩前日先聽

評分

24321371 + 20 都是女孩子a_a

查看全部評分

回復 支持 反對