打印 上一主題 下一主題
收起左側

[日韓] [加分活動]期待の久的一人三首的日本歌曲&另加一首最愛*

關閉 [複製鏈接]

我係一個死神迷..佢既歌都特別好聽架^__^"
你地試下聽下丫@@

---------------------------------------------------------------
呢首係死神既OP2
呢首係死神係我第一首覺得好好聽既歌

---------------------------------------------------------------
呢首歌聽下把聲..我諗都估到啦
你地一定知既....個人都呢個主題到出現過
估下@@
呢首死神既OP5>>>>姐係YUI既Rolling Star,,,,,真係好正架!!!!!!!!

----------------------------------------------------------------------
跟住既就係死神既ED17既結尾歌
佢呢首歌既節奏我勁中意囉@@又係好正架

----------------------------------------------------------------------
我最愛既歌
我最中意既歌都係死神...係死神op6既歌
我覺得死神咁多首歌當中係最好聽架@@
真係好聽架^____^"

評分

參與人數 1樂點 +12 收起 理由
24321371 + 12 我都有睇死神^~^

查看全部評分

回復 支持 反對

Johnny's既歌相信大家吾系好熟,,,,,
我系一個J家迷....但最like都系KAT-TUN
希望大家鐘意@V@"

呢首系KAT-TUN出道第一首歌 real face
雖然麻麻地,,,個曲風我都幾鐘意

呢首系KAT-TUN既 One Drop
呢首系日劇"神之水滴"既主題曲....
呢首可以唱出主題既歌.....

呢首系KAT-TUN既 Don't u ever stop
超rock既歌.....
慢慢細味下@@

我最愛既歌...
呢首系中川翔子 続く世界
系一套動畫既主題歌....
曲風好正.....
呢首系近排聽開佢既歌....
估吾到真系好掂.....

評分

參與人數 1樂點 +12 收起 理由
24321371 + 12 丫~@_@是翔子的..我都很喜歡她^^ ...

查看全部評分

回復 支持 反對

Angela Aki - We're all alone (番唱既歌..我認為VERSION 好過原唱..)

Angela Aki - Kiss Me Goodbye(FF12 THEME SONG)

Angela Aki - 孤獨的碎片(想起某人時常聽呢一首歌)

=================================
至愛
Angela AKi - This Love(Blood+ 血戰ENDING THEME SONG)

評分

參與人數 1樂點 +16 收起 理由
24321371 + 16 她唱得不錯喔*v*但好像不太熟她 ...

查看全部評分

回復 支持 反對

aiko - star         <-----最愛!
yui - my geneation
yui - merry go round
ito yuna - endless story

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
24321371 + 10 aiko - star好像沒聽過的說!

查看全部評分

回復 支持 反對

先黎4首 Gundam 00 Opening先

Op1:
Daybreak's Bell - L'Arc~en~Ciel

Op2:
The Brilliant Green - Ash Like Snow(最愛no.1~)

Op3:
UVERworld - 儚くも永久のカナシ

Op4:
ステレオポニー - 泪のムコウ(主音幾令女@.@)

加多首Gundam 00插曲:
Tommy Heavenly6 - Unlimited Sky

跟住YUI既

Yui - Again(新鋼鍊Op,最愛No.2)

Yui - Tomorrow's Way(最愛No.3,The Best~!)

Yui太多正Song了,有人介紹左就5講lu

評分

參與人數 1樂點 +13 收起 理由
24321371 + 13 不錯喔

查看全部評分

回復 支持 反對

點解個個都放晒o的片上黎= =?

伊藤由奈
endless story
前奏勁正o既歌,鋼琴做情歌o既開頭的確係一流;
伊藤唱呢首歌o既高潮位好鬼正,勁好聽.

步姐
M
唔好話我玩野-.- 佢真係有首歌叫M
呢首歌同平時o的歌係唔同,
平時 ...
12102 發表於 29-4-2009 17:16

補返個最愛

orange range o既愛的大行進

呢首係我初初聽日文歌最常播o既一首歌

youtube 搵唔到佢個mv /_\
回復 支持 反對

日本歌曲最近都比較少接觸了
不過動聽的當然還刻骨銘心吧` XD
最要命的是.. 太多最難取捨 xD

這次先推介一些比較主流的JPop歌曲吧 x]"

1.青山テルマ - 大っきらい でもありがと
一首挺能表達心裡矛盾的歌..
2.上戸彩 - 君が笑うと世界が笑う
舒服的抒情..`
3.Sunset ~LOVE is ALL~
雖然是Sunrise的Ballad..
可是亦沒失色 表達出那種膽怯、感嘆的感情
4.
恋愛写真
很簡單  「恋愛写真」就是彼此的笑顏,,

有機會的話,, 再多分享一點吧 xd

評分

24321371 + 10 上戶彩果首Ms聽過xd

查看全部評分

回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

冇人種意安室咩= =?
安室奈美恵What a feeling http://www.youtube.com/watch?v=IZ5oBTNRzew

安室奈美恵 Baby Don't Cry   http://www.youtube.com/watch?v=92mHikGs-J0&feature=related

安室奈美恵Four Seasons  http://www.youtube.com/watch?v=wlioRanWTd0

最種意
安室奈美惠-The Meaning Of Us http://www.youtube.com/watch?v=_Cf19c31ffk&feature=related 搵唔到正常MV= =正常好聽好多

評分

24321371 + 10 呢度少d=]

查看全部評分

回復 支持 反對

(路過)樓上. 我是很喜歡Namie 這位歌手的
小弟在上年9月時回顧Namie 的"Can you Celebrate"
再回顧安室發佈當天剛巧母親被殺害的 "Respect the Power of Love"
覺得很感動.
結果我將她所有的Album買回來聽. 亦有買Live DVD 來看

她的精神與魅力跟別的歌手很不同.
母親獨力養大她.
然後偶然踏上星途, 更被小室哲哉提攜
紅極一時.
後來她未婚懷孕, 誕下男嬰, 本以為幸福, 卻重蹈母親的覆轍
成為單親媽媽

然後合作與提攜她的小室亦終止跟她合作.
事業一直谷底.
如果說她重新被日本歌壇注視, 可想是07年PLAY專輯的一首 "BABY DON'T CRY"

她是很努力的歌手, 我自問都算聽很多方面的音樂.
卻被她的努力及毅力吸引住.
我聽安室的每一首歌曲, 沒聽過一首是悲觀的.
她是勇敢,樂於面對生命的人.
一首"Up and Downs", 新歌 "The Meaning of us" , "BABY DON'T CRY"等
都是告訴聽眾, 她多辛苦, 不快, 也會加油走下去.
很勵志, 我自問自己是悲觀主義者, 卻被她的精神感染住.

有人認為她大牌, 各台誠邀電視節目也不參與.
但我卻覺得她有她的原則,由起初被捧紅的Idol, 晉身成為真正的Artist.
雖然香港, 我認為Namie的確沒太多人留意.
但在我而言, 我卻最喜歡她的歌與舞.

對不起我很像離了本帖原意
但這卻是我對安室的音樂的欣賞.

Namie我最喜愛的是
Don't Wanna Cry - 一隻悲觀歌詞的歌曲, 卻以樂觀方法唱出來, 這是她17歲的歌, 感覺很像返回青春童年.
Can you Celebrate - 無疑這首歌不能夠不聽, 在她的Live裡有時代意義, 因為這首歌是她結婚一年所唱, 當時亦大賣230萬隻.  後來谷底時的每個Live Version, 她的心情卻有明顯變化, 甚至會唱到哭了. 她在近年回復一種樂觀的心情去唱, 我不知怎樣形容, 後期的Namie, 是帶人一種成熟美的.
Chase the Chance - (對不起我較喜歡她的舊歌, 當然新歌都好聽但舊歌也很值得再三聽..) 這首歌的原裝version, 我敢說是不好聽.  她當時是駕馭不了這種歌詞的. 我推介你們聽Chase the chance, 是聽原版, 再聽聽不同Live的分別,  這確實能夠見證Namie的進步與成長! ( 我不是盲目喜歡一個歌手的人, 就以Namie Think of me 的初版, 我完全覺得她唱得不好聽 ; 可是我喜歡她的是  後期的Album裡, 她重錄了Think of me, 感覺好多了.  我覺得她的進步與成長才是最吸引人的...)

(哈哈其實我很久沒有登入nakuz了, 我回來其實真的想找找Namie Past & Future 日本巡迴演唱會的票 )

=======================
對不起了版主,  現在才補帖我最喜歡的日文歌吧=D
(排名沒先後)
1. L'Arc~en~Ciel - My Heart Draws a Dream ( 我看你都有你的夢想的吧? 這首歌的MIXING會令一個有夢想的人再度充滿鬥志, 我每每沮喪就會煲這首歌, 熱血又重來了! )
2. 中孝介 - 花  ( 很喜歡中孝介的演歌腔, 他這首歌信息正面, 而且很有意境, 如果看著風景聽這首歌, 又懂少許日文歌詞的話. 會很感動 )
3. Namie Amuro - Don't Wanna Cry ( 之前講過, 這首歌是悲歌, 講失戀的, 卻用了開心面對的方式唱出來, 感覺很特別, 甚至有點開心. 她的LIVE VERSION 更好. )

另外日本歌其實很多歌都值得聽與看, 由VISUAL BAND類的X Japan , Dir~en~grey, 舞曲類的TRF , RAP類的m-flo , BAND亦有 MONKEY MAJIK , 跳舞組合W-inds 等, 都很好聽=D

可以說我真的很喜歡日本的歌, 甚至說是文化.

P.S.  歌link不貼了, 因為網絡的流行度根本你一COPY一貼就找得到 , 只看君子有沒有心而已=]
最好還是買碟吧, 呵呵.
恩字
回復 支持 反對