打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] 其實大家覺得咩叫欣賞音樂??

50# _Kin
個班女仔真係唔掂...
又唔靚又唔唱得...-..-
回復 支持 反對

棒棒堂、黑Girl做嘉賓=.=...
都唔做乜
回復 支持 反對

Minglun ...五月天既歌能介紹一點嗎?
24321371 發表於 18-4-2009 23:32

突然好想你
你不是真正的快樂
出頭天(台語)
我心中尚未崩壞的地方
後青春期的詩
笑忘歌
私奔到月球(WITH陳綺貞)
牙關
知足
孫悟空
最重要的小事
溫柔
小太陽
天使
忘詞
倔強
亂世浮生
擁抱
離開地球表面
聽不到
志明與春嬌(台語)
回復 支持 反對

今年 金象獎
表演嘉賓
林憶蓮、陳慧琳、黎明、阿蘭、張靚穎、林宥嘉、王若琳、棒棒堂、黑Girl、草蜢、陳偉霆、鄧紫棋、胡杏兒、周柏豪、王祖藍、Hotcha、韓庚、成龍、周星馳、周潤發、劉德華。

唉..............棒 ...
_Kin 發表於 19-4-2009 17:46

呢3個猛料@@
回復 支持 反對

我估張靚穎 會唱畫心@@

畫皮首主題曲

真係好好聽的=]
回復 支持 反對

我估張靚穎 會唱畫心@@

畫皮首主題曲

真係好好聽的=]
_Kin 發表於 19-4-2009 21:31

佢隻新碟都好好聽[[onion_10]]
回復 支持 反對

睇完金象獎就訓了~.~
聽日番學
回復 支持 反對

真係畫心拎@@..........
回復 支持 反對

曲 詞 唱者三點我覺得都好重要._.
(口語加書面夾雜._.將就一下吧囧 改不了改不了)

曲*
基本上係歌既即時立刻性(囧)第一印象~要入到耳~
係必需要的.﹏.優雅 迷幻 清靈 如玉落翠盆(唔太記得係咪咁~將就一下吧=.=)
令聽者有不同的感受 憂鬱 亢奮 或是淡如清水的都能大大影響其他的要素
特別一點的曲就需要特別處理唷._.不然...唔係那一類的愛好者...是很難聽兩三次就能聽入耳
ABABC / BABABC / ABC ABC 甚至AABAB等的鋪排也是很重要._.過於繁重就...饒了我吧
關係到聽的歷時多久唷@@
我並唔識太多(囧)看看編曲者怎處理吧._.(逃)

詞*
岩音與唔岩係一件好嚴重的問題._.
唔岩音既話...你首歌基本上可以拿去燒(熊熊烈火燒吧\囧/)
AND詞必需要有意思~意思可以直白也可以婉轉~睇填詞神想點表演個意思
沒有意思的詞...跟你唱ABC沒啥兩樣...當然._.有時意思太深太疊...
找文學家勞心勞力去~~(飄走)有時必需要適當的止步
因為聽歌的大眾很少係識詞廣泛得嚇人(填詞人冷靜點囧!)
過深的詞誰去理會._.找一個適合點好了
太過俗既詞...[我]比較不能接受(曲風不同所需既詞也有分別)  
詞我比較喜歡清雅一點...當然也要激昂 興奮一點的來好好調劑一下
另外!!!一字多解有時能令歌曲演變不同意思@@!(太難了吧囧)
詞當然最好可以配合到曲
聽曲睇人唔留意詞...基本上唔叫聽歌...
去欣賞冇歌詞得[和]音既音樂吧!

唱者*
嘿嘿...終於到唱者了...(奸笑跑過)
把聲係好重要的說._.~
甜美有力   清澈舒服   沉重沙啞   不同的聲音能夠歌曲有著不同變化
幻想一下沙啞的男聲  不變調 不變詞  去唱清澈感覺既原女音歌曲吧
相信會有點震撼(雷得外焦內嫩了好不好?)
唱者既唱功也是非常重要唷@V@!
假音喪飄唔一定代表唱得好-3-投入與否也是一個要點
投入也要轉音捉KEY捉得岩先得啵._.
唱者投入~歌曲既意思先可以淋漓盡致的表現(當然要睇唱者點演繹)
語氣/調也是重要的一環~總不能把 [17度] 唱成 [我愛茶餐廳]或[入型入格]一般吧
(一直比較留意KAY-.-就饒了我吧)
不然會唱得有點悶/怪異(悶正是本人一直風格囧)
高音低音假音等等咩音咩音...轉音的順暢係好重要的唷~~
不然一下突然飛高飛落...中間音階調節唔好~未能順利轉落去
有時聽落中間係會似係斷左忽
例如:  小 餐枱沙發雪櫃及兩份紅茶
        (順斷接順順順............)(我認這是囍帖街好了-.-別鄙視我了)
流暢係絕對不足的(點頭)
走音問題...相信唔難聽出
有時技術及時的糾正  倒可以唱出其他感覺
當然會影響表現就是了

._.*****天將降大任於音樂   必先創其曲  填其歌詞  再搵埋歌手(一下拍飛)*****._.

理解一下歌曲想講既野
欣賞下詞的特別和合適(並不簡單的唷)
曲的拍子與其他陪樂主調的混合體~(...這是...怪物!?)
仔細聽聽有時會有新發現~多左一D配樂~
感覺可能會更強烈(通常於B/C/D調出現~空窗正是例子)
唱者的努力~進步了便不要誅多挑剔了(挑剔唔係唔得._.起碼讚下人地進步左囧)
演繹的方式~唱功的高深與否!!!!!(迷:去死吧你~內力還是輕功呀!?)
當然不同曲風...R&B 爵士樂...等等也要懂得去欣賞(比較大愛??????)
總不能將R&B比較有力的節奏去跟爵士樂令某些人覺得悶的...XX去比吧=.=
優點跟缺點~明顯是沒法比囧~(我的確不能去欣賞每種=...=)
所以~曲詞唱者3都不能沒有唷
正如3魂7魄中的3魂~極為重要
(7魄就不要問我拉~~~~直接無視好了)
END前的念念碎:
依家情歌氾濫成災比長江更強大既問題...問問填詞人吧(很好,很強大,很黃,很暴力)<----(無視好了)
回復 支持 反對

michael jackson我都好鐘意...特別系佢d舞 (((咪理佢地
回復 支持 反對