收起左側

[綜合討論] 人在行駛中的火車上跳起會退後嗎?(和引申出來的問題)

問題一跳起係會退後,就因為加埋mtr向前走ge力 有,""""問題1:人在行駛中的火車""""跳起會退後嗎"""
但係唔加mtr ge力(模擦力)就好唔同
唔加力ge情況
例如,用一個4方subject=mtr ,但中間係空心 可以前後通心 ,係內面就個又加個 subject"人" jump
next個人放車尾到,,當4方前後通心subject(mtr)向前時,人向上jump
咁人就會 jump出車外,因為有地心吸力而唔加mtr ge 力而向下  出黎係原地 依個時候 mtr 已經向前走行,咁就因為係jump時冇jump向前 同 向後 而係向上 jump咁就唔會好moive d人咁jump車係地 look

但係 加埋mtr 自己向前ge拉力,模擦力自己會向後
例如:我地用一快布,上面有粒波子,當我一拉布時波子會向後轉,因為波子上的面同布的面有模擦力
當然 向上jump都係一樣 只係 波子會向後但只 係距離問題(唔係計jump 時 而係加埋jump前貼住布果d力)
同波子道理一樣,唔同ge係 我地唔係波子 ,同樣地係mtr上jump why 睇唔出會向後? 因為我地隻腳係平的,幅度細
所以睇唔出倒後左,只係多少問題

問題2 假設一樣物件停留在火車中,而沒有接觸任何火車上的部件,那火車行駛的時候這物件會退後嗎?
係唔會,

例如張你 浮在空中 =""沒有接觸任何火車上的部件""" 浮係空中又走唔到=好似上左太空咁
咁火車行駛時,因浮在空中的物"沒有接觸任何火車上的部件" so無動力 ,但係車是向前行走中 ,最後只係會撞洛車尾到
簡單d =浮在空中 走又走唔到,咁地球會轉,咁咪比樓撞lo

問題3:一隻鳥在火車上以 y 的速率飛行,而火車的速率是x~那鳥的速率會變成是x+y嗎?

不是

好似 江戶川柯南回歸 咁講佢地都是獨立的個體

i think is x-y/y-x ....仲有好多問題 勁p ~"~

回復 支持 反對

如果係咁,我念會係x+y 因為佢講緊 係光
回復 支持 反對