打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 一條勁難ga數學IQ題!!(半個鍾內諗到係天才)

這條問題太容易了...(要半小時嗎?打上來樂古才要半小時吧XDD)
首先
把12個球 分別命名為ABCDEFGHIJKL

先把
ABCD 和 EFGH 拿去秤
會出現三種情況
1: ABCD = EFGH (IJKL其中一個是較重或較輕)
2: ABCD > EFGH (IJKL 是真球)
3: ABCD < EFGH (和Case 2 是一樣的...不用再解釋吧)

Case 1:
把ABC 和 JKL 大決戰 (剩下可能假球: IJKL)
1: ABC = JKL  ( I 是假的吧, 再用任何一個真球和I 秤一下便知是重了或輕了)
2: ABC > JKL  ( I J K其中一個是假的,而且假球是較輕,再秤一秤I J K 任何兩個便得出答案)
3: ABC < JKL  (和上...換個別個想法...所以不再重覆了)

Case 2:
把AEFG 和HIJK 大決戰(剩下可能假球: ABCDEFGH)
1: AEFG= HIJK ( 假球是BCD,因為ABCD > EFGH...所以假球是重了,再秤一秤B C D 吧)
2: AEFG> HIJK (假球是 H 輕了 或D 重了< 這步不明白用紙巾搓成圓球自己試試,把H 和任何一真球秤一秤..便知到答案了。
3: AEFG< HIJK (假球是輕了的EFG < 這步不明白還是如上吧,把任何兩個假球秤一秤便知到答案了。

不要再問我Case 3 了....和Case 2 是差不多一樣的吧
自己不明白就用腦袋去想一想
不要浪費了腦袋!!

回復 支持 反對

原帖由 勁量電芯 於 2006-11-11 18:32 發表
"倉鼠傑∼*"和"南宮靈":
2位解法相同, 而且未發現有問題, 不過"南宮靈"比較繁複

"為何":
你寫出黎果d就冇錯, 不過唔代表你解法正確, 你只寫了一個case, 而且是最 ...

講真我都唔知你up 乜-.-
咩叫差唔多冇問題- -
但係差唔多又極之有問題 囧
即係我同南宮既解法都岩?
回復 支持 反對

原帖由 勁量電芯 於 2006-11-17 06:59 發表

"為何"  係其中一位回覆者....

其實我post完之後都唔知自己up乜....

你同南宮解法相同, 我搵唔到錯處, 照計就係岩ge

記住"為何"係人名黎嫁-.-

失敬失敬
小弟到今時今日先知道原來
「為何」
係一個人 囧
回復 支持 反對

原帖由 arho123 於 2006-11-19 23:25 發表

如果一樣or7輕那則知5的出問題lo
7下去則是7的出問題lo
你拿天秤試

則每個球為100克
7個球即是700克
5個球即是500克
假設其中一個球輕了或重了20克
700< 520/480?
720/680 > 500還比較有可能

如果你假設的情況是重了或輕了比較多的話...
那不用秤了
用肉眼也看得出啦
用手每個球拿一下便得出答案了
回復 支持 反對

原帖由 收收埋埋$ 於 2006-11-23 17:20 發表
開估啦...我點想都係要4次

你如果真的有把整個帖子看過的話...
一早就知道答案了
第二頁南宮靈po 了一個答案
第五頁本人也po 了一個答案
回復 支持 反對