打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 天資是否成功的必然因素?

只可以咁講有天資唔努力是冇用=0=相反好努力而冇天資就不用我說了
呢d都是推理出來~~所以我認為天資與努力加起來才是成功必然因素~~
回復 支持 反對

有幾多個人係因為聰明而成功.
我答你,一定比勤力而不聰明的少
回復 支持 反對

天才都要努力先會學到野
回復 支持 反對

Kira.Yamato 該用戶已被刪除
回復 支持 反對

Originally posted by Kenny~宏 at 2006-5-31 13:01:

首先~我唔係樓主~
第二~缺少天資既人我諗佢要比天材多幾分努力~
咁係咪事倍功半呀~
好笑~haha~
唔識又或者唔明我講咩既我諗你最好唔好開post~~

佢睇唔明係佢問題(智力?爆)
唔使同佢講咁多..
到某個情度佢就會領悟到=0=(迷之話:你一定睇得武俠小說多..)
-------------------------------------------------------------------------------------
入番正題
======================================
的確天資好雖要但係唔努力都係冇用..=(比如:一個音樂天才,冇學過音樂就會做到好歌??)
但係努力就唔同,有負出個就一定會得到一定ga野..最多係比平常人/天才小d咁
如果要分天資最最最多都係得10~15%
努力就一定係85~90%
有好多野都係熟能生巧
所以點都係努力重要~~
--------------------------------------------------------------------------------
樓主你係唔係小學6年班= =
呢個我係小6做過...囧

[ Last edited by 噹噹喵 on 2006-5-31 at 03:33 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 噹噹喵 at 2006-5-31 15:24:

佢睇唔明係佢問題(智力?爆)
唔使同佢講咁多..
到某個情度佢就會領悟到=0=(迷之話:你一定睇得武俠小說多..)
-------------------------------------------------------------------------------------
入番 ...

等價交換??!!
當我睇完鋼鍊之後~
聽完但丁同愛德講d野之後~
我都覺得天資係幾重要~
雖然人既成功不乏努力~
但係資質同樣重要~
雖然你同某人負出左同樣既努力~
但係你都未必會有佢既成就~
當然~成功唔單只係要天資同埋努力~
你既運氣同埋機會都係好重要~
好多野配合埋先會令到一個人有成就~~~~~~
回復 支持 反對

Originally posted by Kenny~宏 at 2006-5-31 15:43:

等價交換??!!
當我睇完鋼鍊之後~
聽完但丁同愛德講d野之後~
我都覺得天資係幾重要~
雖然人既成功不乏努力~
但係資質同樣重要~
雖然你同某人負出左同樣既努力~
但係你都未必會有佢既成就~
當然~成功唔單 ...

機圓巧合都好仲要ga
我之前講果d可能只係本領上...
如果真係要成名就真係可能要
機緣巧合
(咁之前我講果d野味廢話?囧rz)
回復 支持 反對

天資 + 努力 = 成功

缺一不可
回復 支持 反對

個人意見,
天資是成功的因素之一,但不是必然的,成功不=有天資
回復 支持 反對

以馬拉松為例吧:

天資有如高級的運動鞋,
有一雙高級跑鞋的人在起步時必會快人一步、跑時定會比其他人輕鬆,
但跑馬拉松鬥的不是跑鞋,能跑到終點的人一定是有意志、會付出的人。
哪怕是一雙爛布鞋。

在現實生活中,我們評價一個偉人的一生或大半生時以成功來形容。
原因是他付出了汗水,最終能到達如上述例子的終點。
可是,暫時未能成功的我們,還沒有到達終點,
汗水的需求其實只是很少很少,真正與人比併的是每個人的天資。
你有天資,再付出少許的努力,你就能領先。
這就是求學時期,你比別人努力多幾倍成績卻敗給他人的原因;
這就是工作時候,再努力埋頭苦幹都不比他人升職快的原因。

最後,我想講的是,縱使你比別人領先多少步,
你必須留下流下相同的汗水才能達到成功的階段,每人都一樣。
所以,成功的淨方程式不是天資+汗水,只有汗水,天資只是一個踏腳石。
回復 支持 反對