打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 快過光可唔可以超越時空??

Originally posted by ☆基路亞∼洛樂 at 2006-5-2 06:40:
我諗緊d科學家夠唔夠膽整出d咁既野.後果真係唔知會點~
我也同意樓上大大所講既野....
[color= ...

我想同你講,冇野係無可能既,其實樓主係睇到newspaper的一篇文章,我都有睇到,
佢係講話如果做到一種物質,係可以放出負能量嫁話,就可以對beside既空間改變,
理論上可行,但係做唔做到負能量就係問題,依家重係好難講,但係唔可以否定既
回復 支持 反對

嗯..

對於「光速」是否最快這個定論...

如果不是最快,那又何來「超越時空」?

---------------

以上是我白痴無聊說的話。
回復 支持 反對

Originally posted by 1992wtk at 2006-5-2 18:04:
=.=...理論上可以...
什麼相對論說的~~當時間是光速,時間會停頓...超過的話...時間就往回走...

相對論說.... 當一件物體達到光速, 它的時間便會無限延長, 質量無限加大, 長度無限縮少....
但係相對論的一個重要原理就是沒有東西可以快過光速...
所以
計算時間廷長的公式
計算質量加大的公式
計算長度縮少的公式
都是建基於「光速是最快的, 無任何野快過光速」

如果你快過光速.... 即係話你可以追返之前的光...
即係你可以追返之前既時間.... 所以就係時間倒流....

Originally posted by iq300 at 2006-5-2 21:55:

我想同你講,冇野係無可能既,其實樓主係睇到newspaper的一篇文章,我都有睇到,
佢係講話如果做到一種物質,係可以放出負能量嫁話,就可以對beside既空間改變,
理論上可行,但係做唔做到負能量就係問題,依家重係好難 ...

負能量已經能夠做到了.... 其實做負能量出黎就係要用黎抗衡人造黑洞.... 咁樣就可以穿過黑洞啦....
我睇過本書係咁講....
但係要有足夠的負能量才可以撐開黑洞, 以目前製造負能量的速度.... 你等幾百年都未必得...
何況製造時光機唔單只要負能量... 點樣去製造人工黑洞已經係一個好麻煩既問題...
時光機.... 算吧啦 =口="

[ Last edited by 痔痕仔@恆 on 2006-5-3 at 12:27 AM ]
回復 支持 反對

我想問下點解光速係最快?
解釋下ok嘛 真係唔明
回復 支持 反對

係NAKUZ以前有個POST以經講過...
不過我都唔記得係邊個板>_<
佢話唔可以架- -''
我肯定冇記錯...不過佢係唔係吹水我唔知@@
回復 支持 反對

其實都好多得意問題   如果真係得既話   咁你係出發之前唔係而經返左黎? hehe
回復 支持 反對

如果可以超越時空
我相信無人可以成受
回復 支持 反對

我覺得....時光機這東東..沒有比較好...有了..就會造成空前的世界混亂...如沒有效阻上這混亂...真的很嚴重
回復 支持 反對

E+都未有機器整到.
咁有冇人質疑過相對論???
咁如果公理同定義錯左..
咁之後d定理就全部錯晒..
可能到達光速..時間未必會停頓
回復 支持 反對

有很多很多科學家諗過可以, 但我'個人'認為世事重是不那麼簡單的, 都現在都冇人try過快過光, 況且d 科學家都係諗會有可能ja ma...都未必真係.
快過光...人連光的1/12 都未做到呀......十至二十年la....聽講話....唔係快過光先可以........
回復 支持 反對