打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [分享] 進化論係咪真?定係創造論

關閉 [複製鏈接]
Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-5-1 13:00:

1)任何理論都有錯漏 達爾文對自已的理論提出質疑並唔代表係推翻

2)至今考古學家已發掘左4千具智人,直立人...等等的化石

3)你第三項並無提出任何論據 所以不成立

1) 佢係自己推番左話不存在,如果理論有錯漏 就不成立,,你連咁間單基本的科學理論都搞唔清
   難怪你的理論出現大大錯漏 !!

2)你跟本唔明我講咩,,E家唔係話多多少少,,而係型態上問題....!!請你看清楚/回校問SIR吧!!
    我是說由古代生物進化到人型,,一定要經過起碼十種型態,,,而現今科學家只找出頭3-4種和最後的幾種型態,,,哪中間的去了哪,,再重複一次,,不是數目上的問題!!!!!

3)你連反論的理據都沒有,,你有資格提出不成立???若果討論區是作議論文的地方,,我想我不會再來!!!請你先想想再回,,不要一口咬定/說一些裝有文理的字眼就反駁!!!

Originally posted by wakakahaha at 2006-5-1 13:41:

非常有力-.-.........

佢地假設左所有野都有製造者
其實未必
照這個假設,神都應有一個大神製造佢,大神就有一個巨神......

[ Last edited by wakakahaha on 2006-5-1 at 01:43 PM ]

如果神後有一個神創造他,,我地就叫創造他的才是神,,請你知道這點!!

就因這點,,才會有自有永有這句話!!!!!!

[ Last edited by 骨奴 on 2006-5-2 at 02:10 PM ]
回復 支持 反對

用人類ge智慧去理解人類ge來源 係好難搵到答案
我咁認為ge
物質 細胞ge出現 唔通真係咁巧合 成個地球ge天氣 洋流 板塊 點解咁奇妙地係一個完美ge system  所以 我覺得 係有一個造物主 但係 唔一定會係咩耶穌天父
我都相信 造物主只要創造左第一個cell出黎 任何生物都可以出現
由最基本ge single cell開始 你係變咩有咩啦   你影印野 影下影下都有唔同 就係e少少唔同 就令到生物開始多樣化  佢鐘意點變就點變  
病毒 唔可以列入5大kingdom任何一個 但係佢都識變種 變種就係進化ge其中一個過程   
地震之前 d蛇虫都會走先 其實人都有e個本能 只係我地周地都係石屎路 腳又著鞋 對腳退化左先唔識 如果我地用膝頭放係地下 一樣可以feel到蛇feel到ge野 所以係有退化ge
生物 為左求存 咩都做得出 e個係本能 其中一個本能就係進化
所以我認為長頸鹿係進化出黎 而唔係死淨落黎ge
死淨落黎ge 都可以一物剋一物 咁都死得幾巧合架喎!! 唯有進化 互相配合 先可以咁完美
回復 支持 反對

Originally posted by 骨奴 at 2006-5-2 14:07:
1) 佢係自己推番左話不存在,如果理論有錯漏 就不成立,,你連咁間單基本的科學理論都搞唔清
   難怪你的理論出現大大錯漏

2)你跟本唔明我講咩,,E家唔係話多多少少,,而係型態上問題....請你看清楚/回校問SIR吧
    我是說由古代生物進化到人型,,一定要經過起碼十種型態,,,而現今科學家只找出頭3-4種和最後的幾種型態,,,哪中間的去了哪,,再重複一次,,不是數目上的問題!

1)我睇過詳細資料 佢當時係有質疑 而且的確漏口講左進化論是錯 不過之後改番口 因為想通了
而當時令他苦腦的 就是如何把物種的特點傳落下一代 現在的基因學已經證明這個問題根本不是問題

2)型態太約分了幾種 難道我找了白馬和黑馬 難道就不是馬來?難通我是男人 我就不是人?
並不是你所說的幾十種型態

而且好明顯你的語氣非常之重 證明了你惱羞成怒
回復 支持 反對

從古自今 有冇人發現到猿人骸骨??
而進化論提出人類係由猿人進化而成??
由此已經知道進化論被推翻
回復 支持 反對

Originally posted by 新之助 at 2006-5-2 19:50:
從古自今 有冇人發現到猿人骸骨??
而進化論提出人類係由猿人進化而成??
由此已經知道進化論被推翻

唉 真可憐,無知的幼稚園學生 連創造論的人都認同科學家找到古代猿人,直立人骸骨
你真係無知到令我同情你
回復 支持 反對

Originally posted by 骨奴 at 2006-5-2 14:07:

難怪你的理論出現大大錯漏 !!

2)你跟本唔明我講咩,,E家唔係話多多少少,,而係型態上問題....!!請你看清楚/回校 ...

你的意思是神自己造自己?
由無到有
自己本來就不存在
如何製造出自己bao_26
很明顯是矛盾
回復 支持 反對

Originally posted by wakakahaha at 2006-5-2 22:26:

由無到有
自己本來就不存在
很明顯是矛盾

宗教唔需要任何理據去證明 所以宗教一定是對
回復 支持 反對

Originally posted by wakakahaha at 2006-5-2 22:26:

由無到有
自己本來就不存在
很明顯是矛盾

一句話就講哂,,自有永有,,,神是不會給製造的,,正如能量是不能給創造

E=mc(2)

聖經說 神在第x天創造光和暗和空間!

根據相對論,,m=質量 和 c 是光速光

如果如創造一個質間和光暗,,一定要一股極大能量,,,如此可見能量是哪裡來的????

記住,,能量是不可給創造和消失

什麼矛盾不矛盾...自有永有,,如果你想更明白,,先看一看聖經吧!!!當他是歷史看

Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-5-2 20:14:

唉 真可憐,無知的幼稚園學生 連創造論的人都認同科學家找到古代猿人,直立人骸骨
你真係無知到令我同情你

請你先查清吧,,,不要亂說啦!!!! 你看一看由古代猿人骨進化到人要經多少型態,,,現今只找到頭幾種!!
而且你說話對他有直接人生攻擊!!!!請你注重自己言行!!

Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-5-2 19:42:

1)我睇過詳細資料 佢當時係有質疑 而且的確漏口講左進化論是錯 不過之後改番口 因為想通了
而當時令他苦腦的 就是如何把物種的特點傳落下一代 現在的基因學已經證明這個問題根本不是問題

2)型態太約分了幾種 ...

1,你的資料在哪找???我看到的都是達爾文他自己 最後反對自己理論的!!!

2,我可說幾十種??請你看清楚,,再三一次,,看清楚吧,,你說的幾種是哪查到的資料???
   明明就是多達近10種,,,而且考古學家才找到最前和最後的型態,,這是肯定的,,請你不要再亂來吧!!

3,什麼人不是人,,馬不是馬,,是你自己再另一方面拉出來亂說一通,,,我所講的係型態層次上的問題

我有說遠人不是人???但是進化論的真正意思不單指生物會進化,,而是說明世界是來至進化出來的

不明的,,請返回你的大學問一問吧,,,不要把基本生物的變異課題作出如大的文章!!!

[ Last edited by 骨奴 on 2006-5-3 at 10:16 AM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 骨奴 at 2006-5-3 10:05:

一句話就講哂,,自有永有,,,神是不會給製造的,,正如能量是不能給創造

E=mc(2)

聖經說 神在第x天創造光和暗和空間!

根據相對論,,m=質量 和 c 是光速光

如果如創造一個質間和光暗,,一定要一股極大能 ...

考完英文先罵戰啦=="
回復 支持 反對

Originally posted by Zend at 2006-5-3 10:39:

考完英文先罵戰啦=="

只係語氣重左d姐,,

入邊所講的都係討論主題!!!

不過都好過佢話其他會員無知 等呢d 挑引性字眼@@''(o.o)

希望佢唔會再咁講^^'

[ Last edited by 骨奴 on 2006-5-3 at 01:22 PM ]
回復 支持 反對