打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 入來討論四維空間好嗎??

Originally posted by 痔痕仔@恆 at 2006-4-12 00:15:
當你超光速的時候是否進入了四維空間????
(假設你能夠)

我地身處緊既已經係四維空間
回復 支持 反對

Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-4-12 19:51:

我地身處緊既已經係四維空間
bao_06不是耶..
說不定兩樣思想同時出現耶..
回復 支持 反對

我同意上面的人的講法,我們應該身在4 維其中的一個野度. 我講得有點可笑....但我可以explain:你try 諗下...當你是一維人時....冇闊度...咁樣如果....有個2 維人話佢地知咩叫2維時...佢圩點會明呢...佢地一出世到死都唔知咩叫闊.....當2維人show 比佢地睇咩時闊時...一維人見的只係幾多line..而可笑的是一維是在二維內的.....照推斷.....4D 我地係諗唔到的...因為我地一出世就冇左e 個sense...我地唔會知邊個係4維人....同埋...我地根本係4 維內.......而我諗緊......如果SPACE 係不停變大...係唔係姐係意味住.....我地的SPCACE 不停食緊other 空間呢......而e 個空間係4 維嗎
回復 支持 反對

就好像一條二維的扁蟲在一個球體去行走, 那條蟲永遠也找不到盡頭, 因為在牠的眼中沒有高度。

Originally posted by [S]tom0197 at 2006-4-12 22:13:
我同意上面的人的講法,我們應該身在4 維其中的一個野度. 我講得有點可笑....但我可以explain:你try 諗下...當你是一維人時....冇闊度...咁樣如果....有個2 維人話佢地知咩叫2維時...佢圩點會明呢...佢地一出世到死 ...

其實宇宙以外是什麼, 也是一個很有趣的論題

[ Last edited by 痔痕仔@恆 on 2006-4-12 at 10:36 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by [S]tom0197 at 2006-4-12 22:13:
我同意上面的人的講法,我們應該身在4 維其中的一個野度. 我講得有點可笑....但我可以explain:你try 諗下...當你是一維人時....冇闊度...咁樣如果....有個2 維人話佢地知咩叫2維時...佢圩點會明呢...佢地一出世到死 ...

所以我們不能理解四維空間..
回復 支持 反對

咁大家其實係咪已經認定左呢個宇宙係有界限呀?

小弟只係路過....純粹好奇一問....大家可以繼續discuss..唔洗理我~ (:p)
回復 支持 反對

Originally posted by haha_stanley at 2006-4-12 23:14:

小弟只係路過....純粹好奇一問....大家可以繼續discuss..唔洗理我~ (:p)

是有限    但無邊
回復 支持 反對

Originally posted by haha_stanley at 2006-4-12 23:14:

理論上係有既....

但係呢... 宇宙依一個詞語解作萬物, 即係所有野啦... 既然係所有野, 又點會有界限 = =
回復 支持 反對

Originally posted by 痔痕仔@恆 at 2006-4-12 23:20:

理論上係有既....

但係呢... 宇宙依一個詞語解作萬物, 即係所有野啦... 既然係所有野, 又點會有界限 = =

有限o既係能量..
無限o既係体積..
回復 支持 反對

Originally posted by 呀怒 at 2006-4-12 23:32:

有限o既係能量..
無限o既係体積..

點解gei
有咩證據顯示你的說法?
回復 支持 反對