打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 一堆物理問題

Originally posted by 博士.Dota at 2006-3-28 13:10:

燈泡兩端 o既電壓差 係唔係 電池 e.m.f?
接o左地 唔係 0 電勢咩???
(根據上面 o既答案諗的...)

[ Last edited by 博士.Dota on 2006-3-28 at 01:13 PM ]

其實你係唔係搞錯左earthing 同earth wire,
呢個係electric circuit,係冇所為ge earth wire
而earthing亦都係for electrostatic,
其實earht ge resistance係幾大下ga,
如果一舊電池駁左去地,
由於R大ge關係,I係好細,所以佢發出ge熱能都唔會太大

Originally posted by 博士.Dota at 2006-3-28 13:57:

咁電勢差 o既大小 又代表什麼?

我要 Off... 下午先睇番

[ Last edited by 博士.Dota on 2006-3-28 at 01:59 PM ]

電勢差=舊電池ge voltage...
回復 支持 反對

Originally posted by albie at 2006-3-28 14:04:
電勢差=舊電池ge voltage...

依你所言,如果兩點的電勢差大,即係電壓大?
回復 支持 反對

的確係舊電池的Voltage
但果個Voltage 係叫電動勢
回復 支持 反對

Originally posted by albie at 2006-3-28 14:04:

其實你係唔係搞錯左earthing 同earth wire,
呢個係electric circuit,係冇所為ge earth wire
而earthing亦都係for electrostatic,
其實earht ge resistance係幾大下ga,
如果一舊電池駁左去地,
由於R ...

我睇番條題目... 佢應該指 earthing...
電路中間o個度駁住個咁o既符號:
      |
----------------
    -------

好似越講越遠添...番番去個問題
即係假如咁樣接地...仍有電流由A 向 B...電壓亦無影響,
電流不會流到地球, 因為短路, 同條地線無return path?

[ Last edited by 博士.Dota on 2006-3-28 at 06:08 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 博士.Dota at 2006-3-28 18:02:
我睇番條題目... 佢應該指 earthing...
電路中間o個度駁住個咁o既符號:
      |
----------------
    -------

好似越講越遠添...番番去個問題
即係假如咁樣接地...仍有電流由A 向 B...電壓亦無影響,
電流不會流到地球, 因為短路, 同條地線無return path?

冇錯,there must be no current pass through imcomplete circuit...
回復 支持 反對