打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 一堆物理問題

Rookierookie 該用戶已被刪除
回復 支持 反對

Originally posted by Rookierookie at 2006-3-28 13:20:

不明白怎樣會扯上了 E.M.F. 的

e.m.f = p.d. across the cell, 不是嗎?
回復 支持 反對

回復 支持 反對

Originally posted by Rookierookie at 2006-3-28 13:29:
首先 e.m.f stands for what?

唔知呀... -_-"
但係我阿 Sir 不嬲教...

電池 e.m.f = ?? V
回復 支持 反對

e.m.f = p.d. across the cell, 不是嗎?
electromotive force..

我都諗過, cell 左右兩邊有pd, 但係兩邊線都earth 左 = 0 potential
咁會有contradiction, 除非條電線上有pd drop.

假設一個電池,兩邊電線駁住地下,條電線都唔會熱到燒咁恐佈,所以我又覺得應該無乜current.
回復 支持 反對

回復 支持 反對

-_- 仲有個疑問...

接地o個點 0 電勢...

因為有電流經過, 所以

近正極 o個邊 正電勢 <- 呢個可以理解
近負極 o個邊 負電勢 <- 呢個係咩意思??

[ Last edited by 博士.Dota on 2006-3-28 at 01:48 PM ]
回復 支持 反對

potential 呢家野真係好煩.

一個+ve charged sphere 的potential 是+ve , electric field 指出
一個-ve charged sphere 的 potential 是-ve , electric field 指入
earth 的 potential 是 0
電池兩邊無分正/負potential , 只用potential difference.
你可以叫正極,負極,多數只係用來睇出電流流動方向,由正去負.
叉電就除外,電流方向可以相反,入返d energy 俾個電池..

因為potential要睇reference point. 電池:
正+4  負+ 1
正+3  負+ 0
正+1.5 負- 1.5
emf 都係 3V..
回復 支持 反對

Originally posted by [S]【YU】 at 2006-3-28 13:55:
potential 呢家野真係好煩.

一個+ve charged sphere 的potential 是+ve , electric field 指出
一個-ve charged sphere 的 potential 是-ve , electric field 指入
earth 的 potential 是 0
電池兩邊無分正 ...

咁電勢差 o既大小 又代表什麼?

我要 Off... 下午先睇番

[ Last edited by 博士.Dota on 2006-3-28 at 01:59 PM ]
回復 支持 反對

代表 charge 經過時既change of electrical energy.
E = qV
回復 支持 反對