樂古Nakuz

標題: 【攻略】冥晶石系統詳解 [打印本頁]

作者: 囧大俠    時間: 16-10-2013 21:43
標題: 【攻略】冥晶石系統詳解

第一部分:何為冥晶石?

眾所周知,冥石喺勝利寶石,而冥晶石也是勝利寶石,並非晶石(智慧寶石)
也即是把冥石再加上屬攻

第二部分:冥晶石差異

睇下以下幾幅圖片先

7L冥石+90減抗

7L屬攻+230屬攻

合左冥晶石(7級.7級)之後 減抗不變屬攻卻增加左60點

PS:港服的真元計算埋寶石的加成 所以如果(1孔冥晶石,2孔晶石,4孔晶石)
分分鐘加成1千屬攻 所以非上不可~

第三部分:寶石琢刻規矩

3级减抗宝石最佳搭配方案:
搭配方案 宝石详细搭配 搭配后的宝石搭配后的宝石属性
搭配方案13级减抗+1级纯净晶石*4
+
冥晶石(3级·1级)
减抗+20,属性攻+23
搭配方案23级减抗+2级纯净晶石*4
+
冥晶石(3级·2级)
减抗+20,属性攻+33
搭配方案33级减抗+3级纯净晶石*4
+
冥晶石(3级·3级)
减抗+20,属性攻+60

4级减抗宝石最佳搭配方案:
搭配方案 宝石详细搭配搭配后的宝石搭配后的宝石属性
搭配方案14级减抗+1级纯净晶石*4
+
冥晶石(4级·1级)
减抗+35,属性攻+23
搭配方案24级减抗+2级纯净晶石*4
+
冥晶石(4级·2级)
减抗+35,属性攻+33
搭配方案34级减抗+3级纯净晶石*4
+
冥晶石(4级·3级)
减抗+35,属性攻+60
搭配方案44级减抗+4级纯净晶石*4
+
冥晶石(4级·4级)
减抗+35,属性攻+120

5级减抗宝石最佳搭配方案:
搭配方案 宝石详细搭配 搭配后的宝石 搭配后的宝石属性
搭配方案15级减抗+1级纯净晶石*4
+
冥晶石(5级·1级)
减抗+50,属性攻+23
搭配方案25级减抗+2级纯净晶石*4
+
冥晶石(5级·2级)
减抗+50,属性攻+33
搭配方案35级减抗+3级纯净晶石*4
+
冥晶石(5级·3级)
减抗+50,属性攻+60
搭配方案45级减抗+4级纯净晶石*4
+
冥晶石(5级·4级)
减抗+50,属性攻+120
搭配方案55级减抗+5级纯净晶石*4
+
冥晶石(5级·5级)
减抗+50,属性攻+170

6级减抗宝石最佳搭配方案:
搭配方案 宝石详细搭配 搭配后的效果 搭配后的宝石属性
搭配方案16级减抗+1级纯净晶石*4
+
冥晶石(6级·1级)
减抗+70,属性攻+23
搭配方案26级减抗+2级纯净晶石*4
+
冥晶石(6级·2级)
减抗+70,属性攻+33
搭配方案36级减抗+3级纯净晶石*4
+
冥晶石(6级·3级)
减抗+70,属性攻+60
搭配方案46级减抗+4级纯净晶石*4
+
冥晶石(6级·4级)
减抗+70,属性攻+120
搭配方案56级减抗+5级纯净晶石*4
+
冥晶石(6级·5级)
减抗+70,属性攻+170
搭配方案66级减抗+6级纯净晶石*4
+
冥晶石(6级·6级)
减抗+70,属性攻+230

7级减抗宝石最佳搭配方案:
搭配方案 宝石详细搭配搭配后的效果 搭配后的宝石属性
搭配方案17级减抗+1级纯净晶石*4
+
冥晶石(7级·1级)
减抗+90,属性攻+23
搭配方案27级减抗+2级纯净晶石*4
+
冥晶石(7级·2级)
减抗+90,属性攻+33
搭配方案37级减抗+3级纯净晶石*4
+
冥晶石(7级·3级)
减抗+90,属性攻+60
搭配方案47级减抗+4级纯净晶石*4
+
冥晶石(7级·4级)
减抗+90,属性攻+120
搭配方案57级减抗+5级纯净晶石*4
+
冥晶石(7级·5级)
减抗+90,属性攻+170
搭配方案67级减抗+6级纯净晶石*4
+
冥晶石(7级·6级)
减抗+90,属性攻+230
搭配方案77级减抗+7级纯净晶石*3
+
冥晶石(7级·7级)
减抗+90,属性攻+290

另外 國服的琢刻符其實好平@@(雖然喺vip價錢)

估計轉盤都會出,所以唔洗著急充值8千元寶去換

智傲真喺奸商 逼人充值元寶...

以上圖表取才於,並非本人製作http://tl.changyou.com/info/baoshi_01.shtml
作者: 戀戀豬    時間: 16-10-2013 23:36
玩全6。6石 減抗過1千7到2千都可以。。。
如果元商有得買個符
作者: aT_one    時間: 16-10-2013 23:42
如果轉盤 有得轉 我真喺笑左 越搞越平衡啦實在{:15_786:}
作者: 戀戀豬    時間: 16-10-2013 23:49
比真丹還勁 只要你有錢
假設  真係出左有得抽or買  20個孔玩6.6石   屬變左7石效果 屬會加多1200  減抗過1千幾2千  抗變左冇用
作者: 怪怪    時間: 17-10-2013 00:00
比真丹還勁 只要你有錢
假設  真係出左有得抽or買  20個孔玩6.6石   屬變左7石效果 屬會加多1200  減抗過1 ...
戀戀豬 發表於 16-10-2013 23:49

國服最多上10粒 , 不過唔知港服跟唔跟
作者: yuncash    時間: 17-10-2013 01:22
國服最多上10粒 , 不過唔知港服跟唔跟
怪怪 發表於 17-10-2013 00:00

我估就唔限 真丹國服限2粒呢度都無限

呢D野 GAMEONE緊係賺左你錢先啦 :funk:

同埋唔限先正常(P.S  係唔正常中既正常 抗衡翻真丹D血)

其實佢限唔限 我都睇淡哂啦

一早半退化人狀態 依家間唔中都會入下點 不過一定唔會好似以前咁狂入

就算佢唔限    我都應該係間唔中入下3 4張就算 追唔到咪由佢退化囉
作者: 蠍乂    時間: 17-10-2013 07:35
gamone係得既-.-....一定要入夠8000先送...甘識吸錢,果然與眾不同-.-
作者: 小鬼長大了    時間: 17-10-2013 08:22
玩開國服  由於係元寶店直接買石既  基本如果紅寶 屬攻 閃 紫玉個D玩4石  冥晶石只會用3級(60屬*20-抗)
即係全4帶3冥晶石  係國服咁樣已經叫做全4玩家  3*3冥晶石(國服約2940元一粒)   4*4冥晶石(約2萬元一粒)
不過港服5屬好似先1千元到  我估5*5冥晶石係港服應該係最基本水平吧  一粒5*5(170屬*50-抗)
作者: 千流天羽    時間: 17-10-2013 09:55
比真丹還勁 只要你有錢
假設  真係出左有得抽or買  20個孔玩6.6石   屬變左7石效果 屬會加多1200  減抗過1 ...
戀戀豬 發表於 16-10-2013 23:49

-抗唔係一樣咩..點解會變多
作者: 書kai子    時間: 17-10-2013 10:50
無限? 我打晒2雙冥 再 變冥晶 條數點計 ?  50m血都係秒貨?
作者: 千流天羽    時間: 17-10-2013 11:02
無限? 我打晒2雙冥 再 變冥晶 條數點計 ?  50m血都係秒貨?
書kai子 發表於 17-10-2013 10:50

係wor 咁真係大獲
作者: 小靈=]    時間: 17-10-2013 11:10
有錢人的玩意
分析完畢.
作者: 溫鑑良    時間: 17-10-2013 11:46
好在放左AC,咁貴我玩唔起
作者: 幻之星    時間: 17-10-2013 12:07
5LV冥晶石X10...是多250-坑850屬..6LV冥晶X10..就多350-坑1150屬(冥晶/命/屬/冥晶)咁打發
作者: 幻之星    時間: 17-10-2013 12:08
5LV冥晶石抵玩..個人認為
作者: 書kai子    時間: 17-10-2013 13:31

回復 14# 幻之星

冇錯
作者: dannytsoi31    時間: 17-10-2013 14:06
無限咁上 都要有咁多財力先得  對平民百姓影響不大
作者: 天龍八部3    時間: 17-10-2013 14:13

有咩可能冇限?自取滅亡?

知唔知點解而家只係出1粒
就係因為當初出真元個時計埋石
(當初gameone的貪心 計埋石攻擊效果更大 d人就愈願意俾錢玩真元)
而家先唔敢跟國服一來就出10粒
仲係試試下階段
如果攻擊同血比例愈唔平衡
遊戲就再一次失衝
作者: 幻之星    時間: 17-10-2013 14:22
其實大家覺唔覺得轉盤越出越差呢...幾個月既轉盤都無咩大改變..晶石/真元都少出左
人少既SER..晶石/真元都難收左
作者: 天龍八部3    時間: 17-10-2013 14:33
其實大家覺唔覺得轉盤越出越差呢...幾個月既轉盤都無咩大改變..晶石/真元都少出左
人少既SER..晶石/真元都 ...
幻之星 發表於 17-10-2013 14:22

除了好好運氣會有賺 一般情況大部分人都會蝕
只要轉盤機率冇改變 物價都唔會有太大變動
如果轉盤易中 石價就會再跌
如果難中  石價係唔會再升(除非長期唔出轉盤)
作者: 乂云    時間: 17-10-2013 14:39
如果攻擊同血比例愈唔平衡
遊戲就再一次失衝
天龍八部3 發表於 17-10-2013 14:13

我返而同你睇法有d唔同wow....

因為之前真丹好多人多左血, 而家出d加屬既野....我反而覺得平衡左wow.
作者: 幻之星    時間: 17-10-2013 14:43
回復 20# 天龍八部3

同意..琴晚見D人開始收晶石來合冥晶...但其實晶石難出左..可惜價錢唔會升得幾多
作者: 天龍八部3    時間: 17-10-2013 14:51

因為之前真丹好多人多左血, 而家出d加屬既野....我反而覺得平衡左wow. ...
乂云 發表於 17-10-2013 14:39

咁冇食丹個班咪再又慘多一次
10粒冥晶+多1700計埋真元total多3千幾
我覺得峨嵋都可以秒人

以前真丹帶來的問題畢竟係冇咩辦法補救

以為係亡羊補牢 其實只在另一方再整穿個「牢」
作者: 戀戀豬    時間: 17-10-2013 19:13
回復 9# 千流天羽

佢1個明晶石同時有2個效果。。 屬同-抗
作者: 怪怪    時間: 17-10-2013 20:43

因為之前真丹好多人多左血, 而家出d加屬既野....我反而覺得平衡左wow. ...
乂云 發表於 17-10-2013 14:39

就算唔計真丹個班 , 我都覺得可以平衡返 "抗石" , 轉旦令到抗石大平賣 , 普遍都幾百抗 , 依家出左冥晶 , 可以增加減抗又唔使減攻 (屬 / 冥 / 命 / 冥晶) , 如果以前上雙冥會少左攻 , 唔上又俾人抗死
作者: yuncash    時間: 17-10-2013 21:27
其實   食真丹既人可以入冥晶   冇食丹既人又可以入冥晶
諗深一層    點都唔平衡 拗黎冇意思

計我話   玩得起既人咪繼續玩
玩唔起既人咪痴埋去玩得起既人度繼續拎自信
作者: 戀戀豬    時間: 18-10-2013 02:03
如果只係出10個  70x10 都多左700減抗   計6lv
作者: 楓 〞    時間: 18-10-2013 13:11
就算唔計真丹個班 , 我都覺得可以平衡返 "抗石" , 轉旦令到抗石大平賣 , 普遍都幾百抗 , 依家出左冥 ...
怪怪 發表於 17-10-2013 20:43

其實上雙抗既多數都係EC 而且鏈 冰針 武魂 龍紋 無咩人會雙抗吧?
4孔上身法為最多 黃藍黑寶都會有少林武當上
同石抗死既情況根本唔普遍
其實跟唔跟國服 抗與減抗既情況都係一樣
假如G1又發癲 可以俾人上20粒冥晶 屬攻暴增不再講
人人都有20粒減抗 已經可以抵銷同石雙抗 
更何況仲有102神個30減抗 AND 無咩人會上20粒抗呢?
就算跟國服 10粒冥晶+10粒減抗情況都係一樣
若果亂咁黎照出既話 抗隨時變垃圾
不過佢可以整隻蛋 出6抗既 到時7抗鬥 5 6冥晶吧
作者: 天龍八部3    時間: 18-10-2013 15:09
其實如果出左10粒冥晶 主要係加左屬攻 而非增加-抗
如果想要更高-抗 同樣係要犧牲屬性攻擊的(情況同而家是一樣的)

原本放棄玩-抗的人會玩齊10粒-抗
到時如果峨嵋玩雙抗就會少左好多攻擊

即係逼使峨嵋同其他門派只能玩單抗
除非佢地願意承受低一級石的攻擊效果
作者: 馬拉松好手    時間: 18-10-2013 18:19
又嘈平唔平衡根本冇意思........一句講晒有錢就勁有錢乜都得..........最后贏家都唔喺你地喎...係G1 = =咁都唔明.........唉.......
作者: 楓 〞    時間: 18-10-2013 22:04
其實如果出左10粒冥晶 主要係加左屬攻 而非增加-抗
如果想要更高-抗 同樣係要犧牲屬性攻擊的(情況同而家是 ...
天龍八部3 發表於 18-10-2013 15:09

所謂既犧牲 只係屬攻增幅少D
10冥晶10晶10冥=屬攻增加而減抗暴增
10冥晶20晶=屬攻暴增而減抗不變
就算係上者屬攻都有所增加 而且可以確定不被抗死
至於有無需要玩到下者就見仁見智
但中間有好多組合 E.G. 10冥晶 15晶 5冥
既可以+減抗又可以+屬攻 靈活性比抗高好多
抗變垃圾絕對有可能呢~
作者: 天龍八部3    時間: 18-10-2013 23:20
所謂既犧牲 只係屬攻增幅少D
10冥晶10晶10冥=屬攻增加而減抗暴增
10冥晶20晶=屬攻暴增而減抗不變
就算係 ...
楓 〞 發表於 18-10-2013 22:04

其實而家都有人玩到12粒 -抗  (多數單屬門派)
對方都一定係單抗先有機會抗倒
而家好多雙屬門派都唔鐘意上齊10粒冥石
上左其他如命中/內攻 以至好多峨嵋玩雙抗都抗倒
出左冥晶另倒雙抗峨唔輕易生存倒

至於會唔會玩到15粒-抗 咁真係睇人
話唔定仇家一樣會放棄屬攻 上16粒抗
始終抗石平過冥石
作者: LossK    時間: 20-10-2013 13:33
放第1粒有冇光效?
作者: chanho0115    時間: 20-10-2013 13:35
依家要8000
作者: chanho0115    時間: 20-10-2013 13:35
真係貴死人咩。。
作者: 囧大俠    時間: 21-10-2013 16:47
放第1粒有冇光效?
LossK 發表於 20-10-2013 13:33

冥石的效果

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://eee.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2