樂古Nakuz

標題: [GFDM x jubeat][大夏祭][純分享] 今日的個人狀況 [打印本頁]

作者: Torchic╳小火雞    時間: 1-8-2012 18:08
標題: [GFDM x jubeat][大夏祭][純分享] 今日的個人狀況

藍字為個人心得
順帶一提,以下說的「1 set」是指GF、DM與jubeat各打一鋪。

入正題
係屋企出發
行到去巴士站 就開始考慮到底要去邊度打XG好
(去荃灣又得 去油麻地又得 去九龍東又得 留係沙田亦得
諗諗下 觀塘金沙應該係最少人 於是就去觀塘

之後一去到 果然冇人
於是打左一鋪DM先(順便試下個set list功能
通常一開始頭果幾鋪(無論DM定GF定jubeat)
你係可以打咩歌都得 而且你一鋪打唔晒三首都冇所謂
之後我就再打一鋪GF同一鋪jubeat

然之後就上返ea-gate 搵返大夏祭既專用網站
發現得DM同GF各一棧燈 而jubeat竟然冇著燈
於是我就叫朋友幫我問下到底咩事 然後我再落去金沙再打多鋪DM
打完之後變成咁(GF1 DM2 jubeat0)

講返jubeat
原來係因為我玩既果部jubeat未update到新版本 於是唔會計算落系統度
基本上你到8月2日 全港既jubeat都會update晒 放心
然後我試下上apm睇下 都係未update到新版本
於是就決定改地點去北角
目前為止剩係計打機 我洗左33蚊

之後去到北角
唔算多人 不過亦都有人為左解歌而去打jubeat同XG
我見到北角其中兩部jubeat已經update左 於是就拿拿臨拎埋最後一個燈籠

開左首歌の翼 (3/7/9,GFDM難易度就不詳述了)
其實今早上wiki都發現第一首不是Plum而是這首,
不過一看到artist是おーたん我就笑了,
泉叔要在大夏祭出新曲果然要用其他名義才行,
這次就是與荒牧陽子合作所用的名義 おーたん,恰巧兩邊也沒有課題曲,
於是就什麼課題曲也不用打,直接解禁了。
簡單來說,只要你打夠1set,就可以解到呢首歌。
呢個時候 我已經用左37蚊

正常人其實洗22~23蚊就已經開到首歌
燈籠方面 本來是GF1 DM2 jubeat1是吧?
但係因為有bonus 所以果一刻就變成GF2 DM3 jubeat2
bonus係指玩家只要GF、DM同jubeat各打一鋪,就會額外送多1set燈,一日一次。

當然我冇諗住咁快返屋企
於是再打多2鋪GF 1鋪DM 2部jubeat(歌の翼ok難)
這個時候,燈籠方面GF4 DM4 jubeat4,開到下一間鋪頭了
果一間就係kors k既Rush!!,開左鋪之後仲要額外打多兩鋪jubeat,去打埋果四首課題曲。
要解禁Rush!!就要先開第二間鋪頭,然後打jubeat的4首課題曲各一次就可,
也就是Special OnesigsigShine on meThe wind of gold
另外有台灣論壇所講 假如你肯定你打埋呢鋪就會滿燈既話 你呢一鋪已經可以開始打課題曲
呢個時候我已經洗左79蚊,燈籠方面GF4 DM4 jubeat6

當然我都要打多鋪jubeat試下首Rush!!先得既 (4/8/9)
相比之下唔難 不過連續打左3次都係得96

然後就回家了
剩係打機總共洗左83蚊,燈籠就GF4 DM4 jubeat7

明天繼續
作者: 六神綱    時間: 1-8-2012 19:12
嗯藍字為個人心得
順帶一提,以下說的「1 set」是指GF、DM與jubeat各打一鋪。

入正題
係屋企出發
行到去巴 ...
Torchic╳小火雞 發表於 1-8-2012 18:08

係咪事但搞掂GFDM或者jubeat任何一邊的所屬歌曲就可以解禁到?

換言之,除左一日的基本開支(22~23),即GF、DM、jubeat各打一次,拎到基本的燈籠

之後當開到一個攤位,就只需clear哂事但一邊的所屬歌曲就可以解禁....嗎?

以kors k個度做例子,即係打Special one、Shine on me、sigsig同埋The wind of gold就開到kors k的新曲吧?\
p.s.冇水仙百合的人睇黎一係等8月30日,一係同人R歌,唔知道你有冇水仙百合呢?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 1-8-2012 19:26
係咪事但搞掂GFDM或者jubeat任何一邊的所屬歌曲就可以解禁到?

換言之,除左一日的基本開支(22~23),即GF、DM、jubeat各打一次,拎到基本的燈籠

之後當開到一個攤位,就只需clear哂事但一邊的所屬歌曲就可以解禁....嗎?

以kors k個度做例子,即係打Special one、Shine on me、sigsig同埋The wind of gold就開到kors k的新曲吧?
六神綱 發表於 2012/8/1 19:12

唔係
簡單黎講 你可以等班個檔開左既時候 click入去
佢就會話比你聽 DM邊d歌你要打 GF邊d歌你要打 jubeat邊d歌你要打
全部都打一次先得(不過應該唔駛clear都得 有玩就ok)

打個極端少少既例子
你打到去第8首歌果陣 歌名係DOUBLE IMPACT 而artist名亦都係DOUBLE IMPACT
不過呢個所謂既DOUBLE IMPACT其實就係96×Sota二人合作既名義
大夏祭網有提及過 呢首歌既課題曲包括
jubeat6首:GIGA BREAK、AREA 51、devil fish dumplingShining Star、Prophet Vibe、polygon
GFDM8首:KAISER PHOENIX、X-treme Grade、AREA 51、SCREW DRIVERYou've Got 2 Get Me、Bangin' Breaks(?)、明鏡止水 - Stop The Fire Mix、Give Me MORE!!
換言之你要打晒上述果14首歌先可以解禁到DOUBLE IMPACT...嗯...自行衡量了

(課題曲冇右腦、一網、百鬼,都算有返少少良心
===================================

另外kors k果首新歌 係打jubeat果4首就得
因為kors k本來就冇係GFDM有出過歌
作者: 六神綱    時間: 1-8-2012 19:58
唔係
簡單黎講 你可以等班個檔開左既時候 click入去
佢就會話比你聽 DM邊d歌你要打 GF邊d歌你要打 jubeat ...
Torchic╳小火雞 發表於 1-8-2012 19:26

我想再問一問...呢d曲係咪GF同DM本身都係共同擁有的?
即係玩左GF的某首曲,就唔駛O係DM再玩嗎?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 1-8-2012 20:32
係共同擁有
不過應該係兩邊(GF與DM)都要打晒

呢個時候你可能會感到絕望
不過你可以試下咁諗
反正你都要開燈籠 一鋪3首
你可以一邊打課題曲 一邊點之後既燈籠
所以你愁就應該愁果d燈籠 而唔係果d課題曲
作者: lll161616    時間: 1-8-2012 20:47
如何得知為update版本
作者: Torchic╳小火雞    時間: 1-8-2012 21:13
GFDM不清楚
因為我睇唔到個主畫面有相關既logo

jubeat假如更新左
標題畫面果陣 左上角應該會有個logo係度

不過其實唔駛點理
我諗聽日應該全部都更新晒
作者: 六神綱    時間: 1-8-2012 21:21
其實我最怕「人生路不熟」

當去到要搵指定曲目的時候,因為搵唔到而浪費了不必要的金錢呢

你都知GFDM都應該唔少曲,又唔似IIDX咁有好多個FOLDER
作者: Torchic╳小火雞    時間: 1-8-2012 21:29
呢個時候就要介紹一樣野
叫做set list
即係一個list裡面有幾首歌 順次序比你打

http://www.konami.jp/bemani/gdj/rule_gfdm/
簡單黎講 你禁個HELP掣 然後去set list畫面
順次序打ポピュラースタンダードステップアップ當然要全clear
之後就會出現一堆新既set list
其中有幾個就係叫做「大夏祭り1」「大夏祭り2」「大夏祭り3」「大夏祭り4」
裡面全部歌就係你想要既課題曲
作者: Leaf~A    時間: 1-8-2012 21:52
Wa- -
呢d歌我r人地打算...
作者: Torchic╳小火雞    時間: 1-8-2012 22:12
好了係時候計下數

假設要開到最尾
即係63排燈籠
假如以每排23蚊(8+10+5)計算 總共花費即係$1449

最慳錢既方法 就係每日剩係玩一輪GF、DM同jubeat
咁樣就可以用一日既價錢 賺兩排燈籠
假如以每排23蚊計算 咁就由本來打63輪縮減到32輪
即係總共花費$736
假如每排22(8+10+4)蚊黎計 就即係$704

嗯...
作者: 六神綱    時間: 1-8-2012 22:38
呢個時候就要介紹一樣野
叫做set list
即係一個list裡面有幾首歌 順次序比你打

簡單黎講 你禁個HELP掣 然 ...
Torchic╳小火雞 發表於 1-8-2012 21:29

ポピュラースタンダードステップアップ

上面呢d...係咪內藏好多首歌呢?
好了係時候計下數

假設要開到最尾
即係63排燈籠
假如以每排23蚊(8+10+5)計算 總共花費即係$1449

最慳錢既 ...
Torchic╳小火雞 發表於 1-8-2012 22:12

上面的計算方法太驚人了.=
其實我最怕到時有必要打アルストロメリア,因為我根本未解禁呢首歌

有冇人已經解禁左呢首歌,真想到時R歌
作者: [H]mel    時間: 1-8-2012 23:40
ポピュラー→スタンダード→ステップアップ

上面呢d...係咪內藏好多首歌呢?

上面的計算方法太驚人 ...
六神綱 發表於 1-8-2012 22:38

唔多
ポピュラ裡面有3首
スタンダード同ステップアップ裡面各5首
即係話如果鋪鋪打set list,5鋪左右就搞定,如果入到extra stage就更快了

我覺得麻煩的係gfdm裡要解pleasure box個2首
分別要2000同4000LP,都唔知打課題曲個陣拿的LP夠唔夠開哂......

水仙百合方面,除左同人r之外,可以等8月14,29同埋9月14這3日,bonus曲就係水仙百合
那時候應該剛好就打到最後一個攤位(TAG)了
作者: enttyes    時間: 1-8-2012 23:59
簡單d黎講,,係咪拎燈拎到咁上下就要打課題歌??
唔打課題歌=拎唔到果首??

p.s:水仙百合歡迎搵我r a"a
作者: edward2930    時間: 2-8-2012 00:00
第四首已經解禁了!
作者: enttyes    時間: 2-8-2012 00:07
回復 15# edward2930

youtube已經有片第2首"Rush!!"EXC....
http://www.youtube.com/watch?v=7pG_byEzvM4
作者: edward2930    時間: 2-8-2012 00:18
Rush!!初見SSS 1miss
作者: edward2930    時間: 2-8-2012 00:20
6個燈籠真系好攞命!
今日全日都系機鋪過=.=
作者: Leaf~A    時間: 2-8-2012 01:08
回復 18# edward2930

樓上仁兄要善用編輯帖子同刪除帖子功能呀,如果唔係被扣到負分唔知仲有冇得發言- -
講開又講,你消錢既程度都幾西利罷了..

我最後都係決定以最慳錢既方式打GFDM黎開錢,今日都打左一鋪,暫時只開了歌之翼..
作者: lll161616    時間: 2-8-2012 04:29
請善用編輯功能.....

4位數.....我瘋了
作者: Torchic╳小火雞    時間: 2-8-2012 07:20
我最後都係決定以最慳錢既方式打GFDM黎開錢,今日都打左一鋪,暫時只開了歌之翼..
Leaf~A 發表於 2012/8/2 01:08

我打算開埋good-cool果首
就開始用最慳錢既方式去打目標係開到Summer Holiday
之後再考慮開唔開落去

==============================
確認左幾樣野
1. 總共十首歌 當中三首lv10放晒係最後面
2. 尾二果首Riot of Color確認要打百合水仙,不過呢點唔難,我發個新post再說明一下
 難既反而係XG果邊要打7首歌
3. 最後一首ギタ・ドラ・jubeat大夏祭りのテーマ竟然係冇燈籠
 而且課題曲就剩係得岩岩果首Riot of Color 一首而已
 不過 必須要先解晒前面果九首歌先得
作者: hosum2007    時間: 2-8-2012 14:53
2. 尾二果首Riot of Color確認要打百合水仙,不過呢點唔難,我發個新post再說明一下
 難既反而係XG果邊要打7首歌
Torchic╳小火雞 發表於 2-8-2012 07:20

其實XG 既條件已經唔算難..

Konami  冇出需要入 Extra / Encore Stage 先打到既課題曲(例如Predator's Crypto Pt.1 & Pt.2 )  已經算好好....

如果真係出左Pt.2  
叫d未玩過xg 既新手去開encore 去打Pt.2 ...

我諗都好多人都解唔到... 雖然有得搵人R 歌的說...
作者: yanho123    時間: 2-8-2012 15:37
樓主...我都想解歌...但係冇開GFDM...加上吾識玩..咁樣會吾會影響到囉歌流程?
作者: lll161616    時間: 2-8-2012 16:55
樓主...我都想解歌...但係冇開GFDM...加上吾識玩..咁樣會吾會影響到囉歌流程?
yanho123 發表於 2/8/2012 15:37

唔會,頭Stage你玩過就ok
作者: Torchic╳小火雞    時間: 2-8-2012 17:39
其實XG 既條件已經唔算難..

Konami  冇出需要入 Extra / Encore Stage 先打到既課題曲(例如Predator's C ...
hosum2007 發表於 2012/8/2 14:53

你岩
不過講起Pt2
今日都順手打左次...當然靠GF打NOV高per入
好耐冇打GF 宜家連5字頭都打得麻麻地

GFDM果邊得兩首係來自壓力箱 其餘都係default曲黎
照咁講又好似係jubeat難d...阿唔係 係「麻煩d」...

lll161616 發表於 2012/8/2 16:55

ya冇錯
如果講賺燈籠既話 佢係計你玩左幾多鋪
合唔合格都冇所謂

================================

好了 難關來了
假如我開埋第四間鋪 即係要開RePrise
就即係要打Restart
問題係DM成4.8........冇錯 雖然唔合格都冇所謂..........
作者: Leaf~A    時間: 2-8-2012 19:09
我有野想問
如果我未開Rush個間舖
但系大夏祭活動期間我系Jubeat打過sigsig
系咪都唔計我打左sigsig呢個課題曲?
作者: 六神綱    時間: 2-8-2012 19:19
匯報一下戰況先

今日的消費遠比預期中多

剩係開左兩首罷了

一看到後邊要18盞燈就開始絕望了

睇黎一日的BUDGET最好係兩鋪GF、兩鋪DM同埋一鋪jubeat

因為目前算係玩得太多jubeat,btw,如果跟住玩5鋪jubeat的話,第5鋪仲去唔去到下一攤檔呢?

跟住講講今日jubeat玩左咩先,以下兩首均為初見,前者...的確有難度,後者...根本就是體力譜面

另外,玩Reflec beat將拍子的volume較到無聲的話,亦有助我提高某d分數

有時候有拍子聲反而仲亂

作者: Torchic╳小火雞    時間: 2-8-2012 19:23
我有野想問
如果我未開Rush個間舖
但系大夏祭活動期間我系Jubeat打過sigsig
系咪都唔計我打左sigsig呢個課 ...
Leaf~A 發表於 2012/8/2 19:09

唔計
要開左鋪先開始計

===================

另外Kors K果首的確係體力譜面黎(個人感覺
按照最初開果三首黎講 呢首應該係最易
作者: Leaf~A    時間: 2-8-2012 20:26

岩岩打完見到了..
依然堅持一日最多1GF 1DM
有恆心的一個月左右會開晒~!
作者: Torchic╳小火雞    時間: 2-8-2012 21:25
我爆完兩日seed之後
我都打算好似leaf大咁 一日打一輪就算
作者: 下..唔係掛    時間: 2-8-2012 21:57
唔計
要開左鋪先開始計

===================

另外Kors K果首的確係體力譜面黎(個人感覺
按照最初開果三 ...
Torchic╳小火雞 發表於 2-8-2012 19:23

我開左歌之翼 之後係咪玩哂kors k 果4首歌就開到rush!!?
作者: s71152341    時間: 2-8-2012 23:57
提示:我計完黎
如果想用最少錢黎解呢
根據香港而家市價(jb5;gf8;dm10)黎講
最少要$685+26日時間
(不過有1局你一定要開到extra@xg)
如果想要詳細指南既...我可以post埋既(?)
作者: 六神綱    時間: 3-8-2012 09:07
我有個問題呢

GFDM的那個Extra stage點先入到,主要係針對某些相關的曲目呢
作者: yanho123    時間: 3-8-2012 09:22
lll161616 發表於 2-8-2012 16:55

問題係我連GFDM都未玩過正係玩過jubeat...吾係話要3樣野玩過先囉到歌架咩@@?
如果正係話玩jubeat就能解歌既話我當然會去解啦- -''
作者: lll161616    時間: 3-8-2012 09:37
我有個問題呢

GFDM的那個Extra stage點先入到,主要係針對某些相關的曲目呢
六神綱 發表於 3/8/2012 09:07

嘛~EXTRA STAGE好似係要3tunes內累積D成積去開,最多5Tunes

===============================================
樓上頭2 Stage唔洗擔心,因為只係同Jubeat有關,而且,打過就ok,至於3rd Stage......

=================================================
我DM都唔係好掂-,-
作者: yanho123    時間: 3-8-2012 09:47
嘛~EXTRA STAGE好似係要3tunes內累積D成積去開,最多5Tunes

=========================================== ...
lll161616 發表於 3-8-2012 09:37

那點樣玩架GFDM...點樣控制及點樣開ac??
作者: enttyes    時間: 3-8-2012 14:14
我開左歌之翼 之後係咪玩哂kors k 果4首歌就開到rush!!?
下..唔係掛 發表於 2-8-2012 21:57

唔係,係要每部機拎3個燈籠先,
    之後先開始打歌曲,
    你拎左3個燈籠之後,
    個舖頭入面會有指示要你打咩歌曲(有名有圖)

那點樣玩架GFDM...點樣控制及點樣開ac??
yanho123 發表於 3-8-2012 09:47

開ac好易,你一入卡你就識..
    真係唔洗多講..
    唔識挽更加唔洗怕..佢第1舖有教學@@
    但係GFDM我成日睇錯野禁左RANDOM 全曲....
作者: 六神綱    時間: 3-8-2012 14:20

DM方面求救,去到3.XX已經搞唔到

有冇人可以幫幫手,個首3.XX搞到我開唔到DM的4個大夏祭FOLDER

反而GF方面仲勉勉強強過到
p.s.有冇人可以詳細d解釋EXTRA STAGE要咩條件先入到
btw,DM有冇得SET AUTO腳踏之類的,如有的話,應點樣SET?
作者: enttyes    時間: 3-8-2012 14:53

有冇人可以幫幫手,個首3.XX搞到我開唔到DM的4個大夏祭FOLDER

反而GF方面 ...
六神綱 發表於 3-8-2012 14:20

真係幫你唔到...我連1.6x都fail= =
作者: lll161616    時間: 3-8-2012 19:34

反而GF方面 ...
六神綱 發表於 3/8/2012 14:20

DM可以set auto.....按Help,轉去Setting....
(第一首打3.xx,第2首打最易果d,第3首打另一首,一曲保證架)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 3-8-2012 19:59
下..唔係掛 發表於 2012/8/2 21:57

唔係 上面都說了
總之你要儲多3排燈籠先
即係將紅框裡面既所有燈籠都著起晒去

然後先去打kors k果四首歌
(留意一下 未著晒之前就去打 係唔會計

反而GF方面仲勉勉強強過到
p.s.有冇人可以詳細d解釋EXTRA STAGE要咩條件先入到
btw,DM有冇得SET AUTO腳踏之類的,如有的話,應點樣SET?
六神綱 發表於 2012/8/3 14:20

其實set list你唔打都得
果4個大夏祭list只不過係方便你搵歌
又即係話 只要你記得你要打d咩歌 你其實可以禁HELPFREE SELECT
然後搵返果d歌 打一次就得(唔駛合格

good-cool果兩首ok難搵
AROUND 40我記得係XG2既歌黎
或者你不斷禁下掣 直至見到以歌名開頭做分類果陣 揀A~B就搵到

至於首憧れのボディービル!!就係XG1既 或者搵「あ」行就得
之後既Restart同ROT RMX之類 搵R應該就可以了
達見惠就...你開到先再講啦

=====================

同埋EXTRA STAGE GF同DM條件一樣 不過呢個要用到少少數學
每首歌拎SS就3分 拎S就1分
拎A就-1分 拎B就-3分 拎C就-5分 (拎D既話你可以放棄了
打晒三首歌之後 果三個grade加埋係1分或者以上就會有EXTRA
一般都係S+S+A既方式入架啦(如果一開頭好彩拎個SS就仲輕鬆
作者: 下..唔係掛    時間: 3-8-2012 21:02
唔係 上面都說了
總之你要儲多3排燈籠先
即係將紅框裡面既所有燈籠都著起晒去

然後先去打kors k果四首歌
...
Torchic╳小火雞 發表於 3-8-2012 19:59

咁咪要打好多次GFDM $$
BTW 我禽日第一次打DM勁險  最後一首先FAIL左腰斬
作者: 六神綱    時間: 3-8-2012 21:06
下..唔係掛 發表於 3-8-2012 21:02

好想知你failed在咩難度上呢?

呢種感覺係....同病相憐呢....
一於聽日試試用FREE SELECT
作者: 下..唔係掛    時間: 3-8-2012 21:14
好想知你failed在咩難度上呢?

呢種感覺係....同病相憐呢....
一於聽日試試用FREE SELECT ...
六神綱 發表於 3-8-2012 21:06

我fail起0.6咋好似=.= crazy for you..
之前果2首都係0.6左右都有B 我都唔係好明點解fail..
作者: 六神綱    時間: 3-8-2012 21:16
我fail起0.6咋好似=.= crazy for you..
之前果2首都係0.6左右都有B 我都唔係好明點解fail.. ...
下..唔係掛 發表於 3-8-2012 21:14

我諗...會唔會個detection出左問題呢

呢幾日玩試過無啦啦禁岩時間禁岩位依然miss的
作者: Torchic╳小火雞    時間: 3-8-2012 22:08
下..唔係掛 發表於 2012/8/3 21:02

咁就好彩啦
第三首真係不妨揀d難少少既歌 死左都冇所謂 反正都最後一首

呢幾日玩試過無啦啦禁岩時間禁岩位依然miss的
六神綱 發表於 2012/8/3 21:16

GF既話
neck button係可以早少少禁定
然後等果粒野去到判定線果陣 你先pick落去

假如你等到粒野去到判定線 你先禁neck button+pick既話
好容易會有miss
作者: enttyes    時間: 4-8-2012 01:06
今天意外收獲~

作者: hosum2007    時間: 4-8-2012 01:15

講起大夏祭..

我而家先玩左1舖jubeat..

但我玩左n 次GF....

次次見JUBEAT 咁多人  都走左去玩GF & DM ...
===========================
Btw  今日玩Excelsior Dive ( REG-G ) Clear左..  雖然係拎c..

但係覺得Excelsior Dive ( REG-G )  都幾易下..

起碼唔洗exp or above 個d  要loop 個段要轉手既 10 幾次...
作者: enttyes    時間: 4-8-2012 01:18
講起大夏祭..

我而家先玩左1舖jubeat..

但我玩左n 次GF....

次次見JUBEAT 咁多人  都走左去玩GF & DM .. ...
hosum2007 發表於 4-8-2012 01:15

我會認為係好事黎..
    JUBEAT始終係熟手+最鐘意挽既機
    挽完dfDM之後先挽JUBEAT係爽好多(先苦後甜??)
作者: yanho123    時間: 4-8-2012 08:07
我琴晚去玩...
我叫個機友幫我do卡開歌(結他)..
點知佢話我張卡do吾到...我自己試又係咁...但鼓機又do到喎...jubeat又玩到喎!!
而家搞到我開吾到歌...仲有明明打左鼓機但又冇燈籠..點解??
作者: Torchic╳小火雞    時間: 4-8-2012 08:49
今天意外收獲~
enttyes 發表於 2012/8/4 01:06

你可以去買六合彩了
定係你有朋友開左你R佢?定係你開左?

我琴晚去玩...
我叫個機友幫我do卡開歌(結他)..
點知佢話我張卡do吾到...我自己試又係咁...但鼓機又do到喎. ...
yanho123 發表於 2012/8/4 08:07

我都遇過呢d情況
不過我果陣行開一陣 返黎再嘟就ok了
如果你下次都仲嘟唔到既話...建議你換過張卡過data吧

Btw  今日玩Excelsior Dive ( REG-G ) Clear左..  雖然係拎c..

但係覺得Excelsior Dive ( REG-G )  都幾易下..

起碼唔洗exp or above 個d  要loop 個段要轉手既 10 幾次...
hosum2007 發表於 2012/8/4 01:15

未玩過REG 兩個譜都未
可能因為係V8有陰影所以未敢玩(V8兩個ADV譜都痴線既 好詐稱
btw講起轉手 我其實唔太熟轉手
單色轉手還可 但係一轉掣果陣就好大機會甩
就算4粒4粒都係好易甩
作者: yanho123    時間: 4-8-2012 09:50
你可以去買六合彩了

我都遇過呢d情況
不過我果陣行開一陣 返黎再嘟 ...
Torchic╳小火雞 發表於 4-8-2012 08:49

其實張卡係8達通黎...但都do到鼓機同jubeat...正係結他吾得=[
如果下次再去do吾到既話係吾係要放棄??
仲有點解個鼓機果行冇燈籠??都打左一鋪架啦啵
作者: Torchic╳小火雞    時間: 4-8-2012 10:03
八達通卡既話 咁就...嗯...
嘟落XG果陣會比較麻煩
唔係話一定唔得 不過好多時都會唔得 唔知點解
下次都do唔到 我諗一係放棄 一係將data轉落去一張新既e-pass算

另外點解鼓機冇燈籠...
你首先要肯定你係咪真係用同一張卡黎玩先
(即係唔會用一張卡打jubeat 用另一張卡打DM

如果你肯定到係同一張卡既話
咁我諗到既原因...一係你睇錯
一係mk88斷左線(mk88算係成日斷線既機鋪黎

我都幫你唔到(茶
作者: 下..唔係掛    時間: 4-8-2012 13:55
手機無上網真係慘==  就算玩左D野都要番屋企開先得
作者: 六神綱    時間: 4-8-2012 19:13
下..唔係掛 發表於 4-8-2012 13:55

就算有得上網,上得慢都幾頭痛呢....
作者: Torchic╳小火雞    時間: 4-8-2012 23:56
下..唔係掛 發表於 2012/8/4 13:55

我就好彩手機有wifi 仲要連到PCCW
出去搵個電話亭就上得網

==================================

正所謂呢...
有d人會先處理d自己討厭既野,然後先會慢慢享受自己鐘意既野。

我唔係太鐘意GF所以就先集中玩GF好了
好 聽日真係要一日玩一set(呢句說話都唔知講左幾多次

作者: Leaf~A    時間: 5-8-2012 00:11

回復 56# Torchic╳小火雞

HAHA..GF DM我都係KEEP住一日一次呢
今日同個FD係VZ打,我而家GF DM先8盞燈..
最快聽日先開左第3首..

用得最多$反而是Rb-_-
然後去銀星玩Jubeat,半日都係$100內

話說我地見到隔離有個玩家,3 TUNES一連抽到 Plum, Riot and Color 同埋 Double Impact,,
很羨慕呢...
作者: Torchic╳小火雞    時間: 5-8-2012 00:12
我剩係知我有好多朋友抽到Plum

嘛 所以我繼續玩頭幾首歌去推分好了
作者: lll161616    時間: 5-8-2012 00:50
回復  Torchic╳小火雞

HAHA..GF DM我都係KEEP住一日一次呢
今日同個FD係VZ打,我而家GF DM先8盞燈..
最快 ...
Leaf~A 發表於 5/8/2012 00:11

小弟正開第4首....
作者: enttyes    時間: 5-8-2012 04:11
[quote]你可以去買六合彩了

我身邊得一個朋友熟jubeat,
    佢開緊第四首...
    So冇可能r到...
    我呢啲窮等人家邊有咁多錢...
    真係咁岩random抽到@@
作者: 六神綱    時間: 5-8-2012 10:02
我都係決定左,唔上網睇譜面

唔random抽新歌

自己一手一力開歌

然後整一個真正的初見出來
當然...係由BSC、ADV、EXT一次過打上去

p.s.圖還是不能上傳
作者: Torchic╳小火雞    時間: 5-8-2012 11:18
[quote]你可以去買六合彩了

我身邊得一個朋友熟jubeat,
    佢 ...
enttyes 發表於 2012/8/5 04:11

真係快
我都係今日先開始打第四首

諗到仲有六首要開就真係...仲要越開越難...

==============================

今日真係打左1 set就走
好 聽日可以準備偷跑

阿 講起偷跑
我好似仲未講呢個活動係有偷跑呢個bug

打個例子啦 假如首歌要6排燈籠先開到 而你既情況係
GF ● ● ● ● ●
DM ● ● ● ● ● ●
ju  ● ● ● ● ● ●

換言之你要再打多一鋪GF才能滿燈吧?
其實果一鋪GF 你已經可以開始打定課題曲 佢都會照計
咁樣就可以快d開到歌
DM都可以用呢個做法偷跑,jubeat都好似係用到既(聽日試
作者: 下..唔係掛    時間: 5-8-2012 16:51
真係快

======================== ...

Torchic╳小火雞 發表於 5-8-2012 11:18

咁可唔可以講下邊一層要打D咩課題曲^^"
作者: enttyes    時間: 5-8-2012 18:31
咁可唔可以講下邊一層要打D咩課題曲^^"
下..唔係掛 發表於 5-8-2012 16:51

日本jubeat wiki都有
    http://www26.atwiki.jp/jubeat/pages/920.html
    岩岩無意中發現呢樣野
    http://www.konami.jp/bemani/gdj/music/

[火雞:已刪除敏感字詞]
作者: 下..唔係掛    時間: 5-8-2012 19:03
我依家反而想知佢出下一代 呢d歌係咪直接傳就有..
如果係..我就唔開埋落去了
作者: enttyes    時間: 5-8-2012 19:35
我依家反而想知佢出下一代 呢d歌係咪直接傳就有..
如果係..我就唔開埋落去了 ...
下..唔係掛 發表於 5-8-2012 19:03

諗下好喇..你估konami蠢架咩xd
我諗至少起碼都append先可以傳導到啦~
作者: Torchic╳小火雞    時間: 5-8-2012 20:48

咁又未必
話唔定好似LincleLink咁 一去到下代就解禁條件緩和
但係未至於去到「傳一傳就有」既地步

=========================

再另外
論壇名之類的字眼 還有其他論壇的連結
請自行作出適當的修改 否則我會視版規宣傳論
當然 直接copy&paste轉載是可以接受的 不過請勿附上論壇名稱

基於懲罰嚴重 而且是無心之失 這次先給個警告
作者: lll161616    時間: 5-8-2012 22:14
真係快

======================== ...
Torchic╳小火雞 發表於 5/8/2012 11:18

偷跑係GF,JUBEAT可以
作者: Torchic╳小火雞    時間: 5-8-2012 22:46
嗯...目前的情況是

GF ● ● ● ● ● ●
DM ● ● ● ● ●
ju  ● ● ● ● ● ●
嗯...首先要打鋪DM令到個青色燈滿左
之後打一鋪jubeat就可以順便偷跑打埋龍星果三首歌

問題來了

DM那邊 REG自從死尾之後 我就有陰影了
作者: enttyes    時間: 6-8-2012 03:12
嗯...目前的情況是

嗯...首先要打鋪DM令到個青色燈滿左
之後打一鋪jubeat就可以順便偷跑打埋龍星果三首歌
...
Torchic╳小火雞 發表於 5-8-2012 22:46

唉...我完全唔敢挽DM....
    我連2都合格到...點打落去
作者: yanho123    時間: 6-8-2012 09:30
八達通卡既話 咁就...嗯...
嘟落XG果陣會比較麻煩
唔係話一定唔得 不過好多時都會唔得 唔知點解
下次都do唔 ...
Torchic╳小火雞 發表於 4-8-2012 10:03

試過好多次架啦...但都係吾得...
而鼓果邊我係睇住個畫面入去...仲要打埋卡名入去架!!(係個機友幫我打的)
但如果真係吾得既話..新一代jubeat有冇呢10首歌玩架@@?
作者: 六神綱    時間: 6-8-2012 09:57
而鼓果邊我係睇住個畫面入去...仲要打埋卡名入去架!!(係個機友幫我 ...
yanho123 發表於 6-8-2012 09:30

正所謂「早買早享受,遲買平幾舊」

依家倒錢落去係可以早d享受

當然當然下一代可能就咁傳導就開到歌

btw,一個咁接近下代的騙錢活動,如果咁輕易在短期內靠傳導就得手

我地呢d(倒過錢)玩家都會強烈不滿,所以就...
作者: yanho123    時間: 6-8-2012 10:27
正所謂「早買早享受,遲買平幾舊」

依家倒錢落去係可以早d享受

當然當然下一代可能就咁傳導就開到歌

...
六神綱 發表於 6-8-2012 09:57

咁都冇辦法架=[我張卡又吾係e-pass...又do吾到結他機=[...
如果吾係我都開左歌啦=[
作者: Torchic╳小火雞    時間: 6-8-2012 10:57
而鼓果邊我係睇住個畫面入去...仲要打埋卡名入去架!!(係個機友幫我 ...
yanho123 發表於 2012/8/6 09:30

咁應該係八達通本身既構造有問題所致
(始終八達通整出黎既用途 唔係比人用黎打機 所以嘟唔到都正常

真係要開既話...嗯...我諗我應該有辦法幫到你既
我手上有兩張空卡
只要將你既八達通卡既data過到我張空卡度 然後你拎我張空卡去玩
玩完之後就將data過返落你八達通度 搞掂

唉...我完全唔敢挽DM....
    我連2都合格到...點打落去
enttyes 發表於 2012/8/6 03:12

其實唔駛合格都得既
再唔係開埋自動腳 應該得掛
作者: yanho123    時間: 6-8-2012 11:38
咁應該係八達通本身既構造有問題所致
(始終八達通整出黎既用途 唔係比人用黎打機 所以嘟唔到都正常

真係 ...
Torchic╳小火雞 發表於 6-8-2012 10:57

呀...那可否幫我打埋鼓和結他嗎><?
但你張空卡如何給我呢@@?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 6-8-2012 20:02
呀...那可否幫我打埋鼓和結他嗎>
yanho123 發表於 2012/8/6 11:38

呢個真係要當面出黎先得

幫你打冇所謂 錢你比就得(我最近缺錢唔想花無謂錢
作者: yanho123    時間: 6-8-2012 22:08
呢個真係要當面出黎先得

幫你打冇所謂 錢你比就得(我最近缺錢唔想花無謂錢 ...
Torchic╳小火雞 發表於 6-8-2012 20:02

我星期五出去玩...係mk88果邊...
不過要轉data都有d煩...萬一見吾到你既話...轉左過你張卡度變左我就冇得玩Q_Q
作者: danny仔仔    時間: 6-8-2012 23:57
呢個活動搞到GF同DM個邊1HR先打到一鋪...部機上面成10個一蚊囉....
雖然d歌幾好聽...XG個邊都幾好計分
不過見到jubeat人過黎玩有好多搞笑無奈場面- -
1.剩係打第一首...第二首直接開9LV歌fail佢(最有效率...又唔阻其他人時間GD)
2.一人拍兩張卡剩係打一邊
3.請鎗手幫佢地打
無疑...本人覺得DM同GF確實係比jubeat難N倍
不過官方個邊呢個活動明顯係對剩係玩DMGF玩家唔公平
jubeat個邊咁多課題歌要傳
仲要有首1000稱號....拎Q到
遲下要打課題個陣求jubeat人帶我打 謝謝

利申:GF57XX DM37XX jubeat唔知點計分(玩左幾場 剩係玩到7以下)
依加剩係開左1首- - 個人狀況 GF15 DM3 jubeat3
通常去既機鋪:北角GW 九龍灣VZ
作者: 六神綱    時間: 7-8-2012 00:04
呢個活動搞到GF同DM個邊1HR先打到一鋪...部機上面成10個一蚊囉....
雖然d歌幾好聽...XG個邊都幾好計分
不過 ...
danny仔仔 發表於 6-8-2012 23:57

的確我唔太LIKE呢種有如自殺的風格

我俾左錢玩音樂GAME,就算嫌貴,但總希望透過玩的時候帶來的快感而「回本」

呢D行為真係純粹係消錢,重視效率的消錢方式,呼應了我上面個句「早買早享受,遲買平幾舊」的說話
btw,尋日(已過12點)玩的時候都中過幾次伏,打第二首的時候打打下都failed....所以就強制結束了=_="
作者: lll161616    時間: 7-8-2012 00:10
所以我都係每曰一23算
作者: Leaf~A    時間: 7-8-2012 01:05

除左JUBEAT,多日黎其他兩樣都係1日1SET-.-雖然開得好慢,但係好經濟的說

每日都係去VZ, 1GF 1DM 1Rb
然後去銀星2 JUBEAT
$21x6 + $9x6 =$180

不過GF DM開始打3.X的就唔掂了..
之後開歌要打個D,,都唔知去唔去到3rd Tunes....
作者: lll161616    時間: 7-8-2012 01:24
除左JUBEAT,多日黎其他兩樣都係1日1SET-.-雖然開得好慢,但係好經濟的說

然 ...
Leaf~A 發表於 7/8/2012 01:05

小弟正解第5首
作者: 六神綱    時間: 7-8-2012 09:54

然 ...
Leaf~A 發表於 7-8-2012 01:05

不緊,開歌的話只要打個首歌打一次就ok(不論failed定係clear

怕failed的話集中第一首同最後一首玩

第二首玩較淺易就ok了
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-8-2012 11:35
我星期五出去玩...係mk88果邊...
不過要轉data都有d煩...萬一見吾到你既話...轉左過你張卡度變左我 ...
yanho123 發表於 2012/8/6 22:08

見面果陣先搞過data都未遲
搞完之後再過返data比你 先走
基本上係ok安全

1.剩係打第一首...第二首直接開9LV歌fail佢(最有效率...又唔阻其他人時間GD)
2.一人拍兩張卡剩係打一邊
3.請鎗手幫佢地打
無疑...本人覺得DM同GF確實係比jubeat難N倍
不過官方個邊呢個活動明顯係對剩係玩DMGF玩家唔公平
jubeat個邊咁多課題歌要傳
仲要有首1000稱號....拎Q到
遲下要打課題個陣求jubeat人帶我打 謝謝

利申:GF57XX DM37XX jubeat唔知點計分(玩左幾場 剩係玩到7以下)
依加剩係開左1首- - 個人狀況 GF15 DM3 jubeat3
通常去既機鋪:北角GW 九龍灣VZ
danny仔仔 發表於 2012/8/6 23:57

的確第二首死係最有效率
不過再有效率d 就係搵多個人一齊玩GF
琴日我係mk88都比人叫我同佢一齊玩 咁樣的確係有效率d

關於第三點 呢樣我就真係唔明
首先GF可以較三掣或者兩掣 甚至AUTO PICK/NECK
DM你可以set一堆AUTO(自動踏板、V系setting等等...)
況且d課題曲 唔駛合格都得
除非大家係夾錢去玩(你玩 我賺燈籠) 如果唔係咁d人請槍手黎打做乜(仲要自己出晒錢

利申:GF 4200 DM28XX
jubeat就...老實講最似GFDM既sp既話 我諗應該要報jubility

你講果首百合水仙(雖然我有
其實你可以選擇係8月15日 8月30日 9月14日呢三個日子去打jubeat
到時1.5曲就會係百合水仙 你就算未有首歌都可以自己揀黎打(當然其他日子就沒有了
作者: yanho123    時間: 7-8-2012 20:04

見面果陣先搞過data都未遲
搞完之後再過返data比你 先走
基本上係ok安全

的確第二首死係最有效率
不 ...
Torchic╳小火雞 發表於 7-8-2012 11:35

喔...咁我都吾知點搵你?
作者: danny仔仔    時間: 7-8-2012 20:30
我依加要解第二首歌既jubeat 課題歌Special One  SigSig Shine On Me  The Wind of Gold 都無囉...都唔知點算...我本身又無玩開jubeat..都唔知點搵人幫我開...xg就好多了...唔洗靠人都ok

另外....回應XG請鎗手問題....
解第9首歌個陣要打xg個7首歌都幾難下
如果請鎗手可以入extra打兩鋪就搞定....自己打最壞情況係一鋪兩首
所以請鎗手都有用處既
作者: lll161616    時間: 7-8-2012 20:59
我依加要解第二首歌既jubeat 課題歌Special One  SigSig Shine On Me  The Wind of Gold 都無囉...都唔知點 ...
danny仔仔 發表於 7/8/2012 20:30

The Wind of Gold 唔洗開架-,-
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-8-2012 21:29
喔...咁我都吾知點搵你?
yanho123 發表於 2012/8/7 20:04

睇你邊日會去mk88(或者其他地方
不過我聽日後日都唔得

我依加要解第二首歌既jubeat 課題歌Special One  SigSig Shine On Me  The Wind of Gold 都無囉...都唔知點算...我本身又無玩開jubeat..都唔知點搵人幫我開...xg就好多了...唔洗靠人都ok

另外....回應XG請鎗手問題....
解第9首歌個陣要打xg個7首歌都幾難下
如果請鎗手可以入extra打兩鋪就搞定....自己打最壞情況係一鋪兩首
所以請鎗手都有用處既
danny仔仔 發表於 2012/8/7 20:30

xg真係好好 要開既得兩首
不過jubeat...我諗你真係要搵搵人幫你...我可以既...

講返xg
不過一個岩岩接觸xg既玩家 玩到去解第九首既話 都應該玩左唔少鋪啦掛
除非佢一直都請緊槍手 如果唔係我諗以佢玩左咁耐 其實應該過到(開晒ASSIST應該過到啦掛?

不過我明亦都有打到解第九首都仲係唔識玩既人
所以呢個情況請槍手...諗諗下又真係情有可原既
作者: 六神綱    時間: 7-8-2012 21:43
不過我聽日後日都唔得

不過jubeat...我諗你真 ...
Torchic╳小火雞 發表於 7-8-2012 21:29

的而且確,入EXTRA係對我呢D新手最為頭痛的部份

不如不如我請你下幫手呢,我自己禁左AUTO腳踏都仲係搞唔掂3.幾的DM
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-8-2012 22:04

那麼你就把3.x的課題曲放在第一跟第三首吧
第二首選得越易越好
(唔係打課題曲果陣 就keep住自己打到幾多就幾多

打Restart的時候就搬到第3首先打(如果開到EXTRA就第四首吧

打達見惠果6首歌應該唔難 DM大部份都好易(反而結他難

解Plum就盡量將Green Lime同Yellow Panic Time放落第一首或者第三首

當然我唔敢肯定呢個排法有冇錯 有錯請指點

(好了講到尾我其實係唔想做槍手
作者: enttyes    時間: 7-8-2012 22:07
依家想打set list都唔得...
我XG(紫) last果首過唔到....
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-8-2012 22:12
依家想打set list都唔得...
我XG(紫) last果首過唔到....
enttyes 發表於 2012/8/7 22:07

SCREW DRIVER
未打過 不過一見到3.15就覺得唔似係一般人打既野黎

開晒AUTO都唔得?
作者: enttyes    時間: 7-8-2012 22:16
SCREW DRIVER
未打過 不過一見到3.15就覺得唔似係一般人打既野黎

開晒AUTO都唔得? ...
Torchic╳小火雞 發表於 7-8-2012 22:12

個名我唔記得左個歌名..LAST果首 作者96
    AUTO腳踏都唔得..其實上一首都係搵人幫我過.....
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-8-2012 22:18
咁係SCREW DRIVER啦冇錯

咁睇黎你都係搵人幫你過算
或者萬一撞到我既話 可以試下幫你既(不過機會好微
作者: enttyes    時間: 7-8-2012 22:20
我都唔知你咩樣XDD
唉...咁都過唔到..之後都唔知點算..
不過好賊既係GF我一個都唔算太有問題..
係DM爆慘....
作者: danny仔仔    時間: 7-8-2012 22:23

其實主要都係認清到譜面就OK
鼓比較容易...因為有固定節奏
我見好多jubeat人打鼓開左auto bass之後打d 3以下既歌都ok
結他就....各有各玩法啦...我見有人剩係開2粒制...auto pick
如果係我既話寧願auto neck都好過auto pick..起碼自己真係跟緊節拍玩緊首歌
不過我建議最少都開3-4個制...8蚊一鋪咁貴無理由真係剩係為左燈籠
我依加都為左開歌走去打jubeat...但係一定唔會就咁入錢而唔去玩
明明打音game就應該要好好享受首歌
結他係比較難....特別有d有solo位...唔跟beat既
或者要下上下咁pick既歌都比較難(EXCELSIOR DIVE係其中一首..亦係課題歌之一)
另外speed方面其實建議 dm開3速(x3)-3.5速(x3.5) gf開4速(x4)-5速(x5)
因為我當初新手都係咁既setting
因為速度慢唔係代表首歌易左打....而只係每粒note之間既密度
如果首歌快既開1速....d note會密到根本睇唔到
現在本人dm開4.5速(x4.5) gf開6速(x6)
當然唔係愈快就愈勁....只係個人習慣而已
有時候幫其他新手做鎗手唔記得較速度....我打d低lv歌都會fail..因為d note會好密
好彩係打緊歌既途中係可以較速度既...有興趣知點做先再pm我啦
作者: enttyes    時間: 7-8-2012 22:25
DM我係唔慣橙紅果2粒...
一有果2個音要打我就唔知點解亂左
但係GF反而我有機會可以挽到4
所以最大問題始終都係DM....
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-8-2012 22:29
我都唔知你咩樣XDD
唉...咁都過唔到..之後都唔知點算..
不過好賊既係GF我一個都唔算太有問題..
係DM爆慘... ...
enttyes 發表於 2012/8/7 22:20

認卡名就可以了吧
J-HIHIME / J-KLMNO

其實主要都係認清到譜面就OK
鼓比較容易...因為有固定節奏
我見好多jubeat人打鼓開左auto bass之後打d 3以下既歌都ok
結他就....各有各玩法啦...我見有人剩係開2粒制...auto pick
如果係我既話寧願auto neck都好過auto pick..起碼自己真係跟緊節拍玩緊首歌
不過我建議最少都開3-4個制...8蚊一鋪咁貴無理由真係剩係為左燈籠
我依加都為左開歌走去打jubeat...但係一定唔會就咁入錢而唔去玩
明明打音game就應該要好好享受首歌
結他係比較難....特別有d有solo位...唔跟beat既
或者要下上下咁pick既歌都比較難(EXCELSIOR DIVE係其中一首..亦係課題歌之一)
另外speed方面其實建議 dm開3速(x3)-3.5速(x3.5) gf開4速(x4)-5速(x5)
因為我當初新手都係咁既setting
因為速度慢唔係代表首歌易左打....而只係每粒note之間既密度
如果首歌快既開1速....d note會密到根本睇唔到
現在本人dm開4.5速(x4.5) gf開6速(x6)
當然唔係愈快就愈勁....只係個人習慣而已
有時候幫其他新手做鎗手唔記得較速度....我打d低lv歌都會fail..因為d note會好密
好彩係打緊歌既途中係可以較速度既...有興趣知點做先再pm我啦
danny仔仔 發表於 2012/8/7 22:23

首先 的確玩auto neck係好過玩auto pick
始終一個人目口目面咁望住個mon 禁實個掣 右手咩都唔駛做
無論係玩果個 定係旁邊望住既觀眾 真係會覺得ok悶
auto pick都仲話可以打節奏

speed方面 初心者一時間應該接受不了DM 3速吧...我猜
我覺得應該先試2速打低lv曲 最起碼「認到邊一行係敲邊一個位置」先至試下加速
當然我唔反對好似獅子王練自己個仔咁 一黎就3速 風險大d不過會進步得比較快
(利申:DM開3.5速
作者: danny仔仔    時間: 7-8-2012 22:31
紅橙係比較難分..我依加打左幾十鋪都仲係有時分唔到....
不過應該唔會令到你fail既....最多入唔到extra姐
只要鼓既藍色同黃色個d固定模式譜面捉到beat補血就無問題
無音感節拍感另計....不過有玩開jubeat其他音game應該無問題的
作者: yanho123    時間: 7-8-2012 22:35
不過我聽日後日都唔得

不過jubeat...我諗你真 ...
Torchic╳小火雞 發表於 7-8-2012 21:29

我星期五呀....星期五ok呀

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://eee.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2