樂古Nakuz

標題: 日本幸福online SGNEO(關於官網首頁公告問題已有解釋!!) [打印本頁]

作者: 對不起]]    時間: 26-3-2008 15:00
標題: 日本幸福online SGNEO(關於官網首頁公告問題已有解釋!!)

前言:
唔知有冇人以前玩過由戲谷玩殘左既日本正game 幸福online呢??
我突然間好懷念呢隻game呀~特別是佢獨特既高技術,考戰略既戰棋型打怪,真係好正,
看來現在,什至永遠都唔會再有呢類型既game了~ 所以好想玩番呀...
而且又係3d,人物風格可愛,技能多,服飾靚,系統正,交流系統絕對有得同魔力石器比,
始終都係由魔力石器同一製作班底開發既game,
但很可惜,唔知點解戲谷係要汁左佢.....
唔知仲會唔會有人玩呢??
比d遊戲圖片你地睇下,懷念下啦~

有更多圖-> http://blog.roodo.com/jsg/

官方網站:http://strugarden.hi5games.jp/

幸福Online STRUGARDEN NEO 是一隻以戰棋模式控制人物進行戰鬥的同步策略戰鬥遊戲(類PC遊戲風色幻想系列),繼日本Dwango公司的魔力寶貝和石器時代後的又一大作,這種獨一無二的戰鬥模式,配合上得意可愛的日本風3D造型角色和多樣化的技能,每一個職業在戰場上可謂同樣重要(戰士,盜賊,守護,精靈,黑印,格鬥),各擔當著戰場上不可忽略的人物,每個職業都有其特色,最重要的就是玩家們需要運用不同的策略,擊倒對手,策略的運用在PK時或國戰時尤其顯住(喜歡團隊合作/國戰的朋友仔不能錯過),再加上捕捉寵物系統,使戰鬥變得多樣化,而不是苦悶的衝等,打怪,換裝,勁按滑鼠打打打,單只是一場與怪物的戰鬥,都可以變化多段,每一場戰鬥獲勝,即使是與怪物單挑,也會令你感到非常滿足和高興[[yoyo_129]] 。此外,遊戲中有著不同的團隊主線及支線任務,劇情富趣味,又有動畫,組朋友一起解任更有趣。在遊戲裡有酒吧,可以接酒吧任務獲取報酬,亦有組隊公告版,使你更有效率的組團升等,有梳化,椅子,鋼琴你可以坐下與朋友聊天[[yoyo_175]] 。絕對是集技術,升等,交友於一身的好遊戲喔。[[yoyo_172]]

相關資料網站:
- 法恩的南瓜軍團復活版 (繁體中文)
- 蒼狼白鹿-從羅蘭出發 (繁體中文)
- 日本綜合資料網 (日文)
- 基本基礎資料網 (繁體中文)
- 幸福的登入流程圖解 (繁體中文)
- 幸福功略百科 (繁體中文)
- 地圖情報網 (日文)
- 怪物資料網 (日文)

遊戲簡介:
幸福Online(英文:Strugarden,日文:ストラガーデン)是由日本Dwango公司繼開發石器時代及魔力寶貝後新推出的一款大型Q版3D角色扮演網路遊戲。同時也是發行商:日本遊戲大廠颯美(Sammy)跨足MMORPG線上遊戲的第1款作品。
  台灣方面於2004年6月18日由宏碁戲谷代理上市並開始封閉測試,而中國大陸也於同年11月25日對外封閉測試,在中國大陸的正式名稱是『幸福花園online』。
  《幸福Online》故事背景架構回述到浪漫的中古世紀歐洲時代,可愛的日系卡通夢幻人物,
人性化的角色扮演情境,新型態的回合制戰鬥(SSBS 同步策略戰鬥系統),多達 400 種的豐富技能,可擁有上億種的服裝造型表現,豐富的劇情搭配任務,將遊戲玩家融入溫馨可愛的故事氣氛中。

以下是原官方網站http://strugarden.info/首頁的公告一段:(綠字為翻譯)
「StrugardenID」のサービス終了に伴い、2008年10月29日の定期メンテナンス終了後より、ソリッドストラガーデン公式サイト(http://www.strugarden.info/)から、StrugardenIDにて『ストラガーデンNEO』をプレイすることが出来なくなっております。

「StrugardenID」的服務結束,2008年10月29日的定期維護結束後,將無法使用SGNeo之ID由 http://www.strugarden.info/ 之官方網站進入遊戲

しかし、株式会社ハイファイブエンターテインメントが提供する無料の会員登録サービス「High5コンテンツID」へのID移行手続きをして頂くことで、「StrugardenID」のサービス終了後も、キャラクターデータおよび、すでにご購入されているゲーム内ポイント「ストラポイント」のすべてを引き継いでプレイすることが可能となっております。

但是,High5娛樂株式會社將提供免費的會員登錄服務,現只需要將你的ID帳號轉移到"Hi5コンテンツID"即可遊戲。StrugardenID的服務結束後,你的角色資料,遊戲帳號內之所有點數,物品會將保留。

IDの移行手続きは、ハイファイブ内ストラガーデンNEO公式サイトにて行っておりますので、StrugardenIDをご利用のお客様には大変ご迷惑をおかけいたしますが、IDの移行手続きをよろしくお願いいたします。

ID的轉移程序,請進入High5的SGNEO官方網站進行,這會為使用StrugardenID的客戶帶來不便,但仍請移玉步進行ID轉移程序。

看似是原本的ID帳號(稱為StrugardenID)已經停止服務,轉為High5コンテンツID再繼續服務
ID轉移程序詳情請到第43頁#423 http://www1.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3275710&extra=page%3D1&page=43

*如擁有於2008年10月29日前申請之SG ID,才需要使用ID轉移服務
作者: [H]nhk    時間: 26-3-2008 15:46
我:handshake

game入面都有好多香港人同台灣人@.@
作者: 對不起]]    時間: 26-3-2008 16:22
不如一齊玩丫~
@@
近期又想玩番...因為好悶呀...
唔知仲有冇人會玩呢,我需唔需要整個申請ac教學...

作者: [H]nhk    時間: 26-3-2008 18:50
我米國@@
你name名叫咩@@?

今日arm arm update jo新野..要係官網登入...好煩..
想玩既應該要睇教學先識玩@.@
作者: l03126    時間: 26-3-2008 21:09
我之前香港公測都有玩-v-
3個3x
果時35封頂-3-
日日pk解任幾正-0-
一收錢就無人玩了-,-
作者: [H]nhk    時間: 26-3-2008 21:35
原帖由 l03126 於 26-3-2008 21:09 發表
我之前香港公測都有玩-v-
3個3x
果時35封頂-3-
日日pk解任幾正-0-
一收錢就無人玩了-,-
玩過禁多online game我最難忘始終係幸福online
唔似得有d online game 禁
完全唔洗用腦練功 無d變化

幸福係呢方面羅jo個好好既平衡..玩禁耐我都唔覺悶=]

雖然有日幸..不過始終無香港幸福個陣玩得禁爽

ps 香港公測我都係3隻35lv a.a
作者: 蒙奇•D•路飛    時間: 26-3-2008 22:15
好似個香港版唔洗錢果陣都好多人玩既~
不過佢又無啦啦收錢!!
我就唔玩啦!!
知後我個FD話佢仲想玩!!
所以比左錢入左去玩!!
點知~主城個小人到/.\(我諗冇30人)
我諗係咁既原因啦!!先汁
作者: 蒙奇•D•路飛    時間: 26-3-2008 22:16
不過佢又無啦啦收錢!!
我就唔玩啦!!
所以比左錢入左去玩!!
作者: [H]nhk    時間: 26-3-2008 23:06
原帖由 蒙奇•D•路飛 於 26-3-2008 22:16 發表
不過佢又無啦啦收錢!!
我就唔玩啦!!
所以比左錢入左去玩!!
當時我仲係小學生...對於要比錢既game唔識搞 先無玩...
而家日幸唔洗錢 仲唔玩翻夠本xDD
作者: 對不起]]    時間: 27-3-2008 00:51
我唔係幾識睇日文,好困難,入到去接任務,唔知接邊個好=0=
好苦惱~ 唔知nhk你點玩ga呢@@"
我叫ルカパルト ~
我係羅國,因為以前玩開,我都有2隻35lv ,格同守~
以前同d fd玩,真係超開心ga~... 系統又有特色~

好同意nhk,而家d online真係,玩唔夠幾個月,最多年幾就會放棄,
因為真係好悶,打怪升lv,係咁坐係度禁制,有咩意思,完全唔洗用腦,
好快就會無聊, 係得幸福呢隻game會玩極都唔悶,因為戰鬥打怪百變多端,
pk既時候,嬴左特別有成功感,因為係靠你自己既腦袋再加你升lv練番黎既成果黎嬴,
e+ d game,嬴左只係因為你lv高,技能高,同禁制快,嬴左冇咁大成功感,

特別係資源戰,幫國家出力,又有得換裝飾品,好爽@@"
係靠自己既腦袋黎幫自己既國家打地圖~

怪就怪在大陸,台灣,香港都一齊汁粒.....=.=

作者: steven5pk    時間: 27-3-2008 01:30
我對樓主簽名好興趣d
Dragon Tamer會出online??
作者: 對不起]]    時間: 27-3-2008 01:34
原帖由 steven5pk 於 27-3-2008 01:30 發表
我對樓主簽名好興趣d
Dragon Tamer會出online??

我都想=0=
其實係我作出黎...
作者: steven5pk    時間: 27-3-2008 08:00
原帖由 對不起]] 於 26-3-2008 17:34 發表

我都想=0=
其實係我作出黎...

.....................
俾你呃晒....
不過我search唔到
都知應該無
作者: [H]nhk    時間: 27-3-2008 09:01
原帖由 對不起]] 於 27-3-2008 00:51 發表
我叫ルカパルト ~
以前同d fd玩,真係超開心 ...
http://forum.gamer.com.tw/A.php?bsn=07274
法恩 同 蒼狼
都有d日文對照表個d禁ga野
至於任務 我好多時都係問翻game入面d fd..
不過其實睇翻l任務lv 睇下d日文有無咩20匹 呢d字就分度個個咩任

你幾多lv @@? 入jo公會未@@?

ps 我對你個簽名圖都好有興趣xDD
    隻野幾得意a.a
作者: l03126    時間: 27-3-2008 12:09
原帖由 對不起]] 於 27-3-2008 00:51 發表
我叫ルカパルト ~
以前同d fd玩,真係超開心 ...

玩日版你得35...?
無解任定吹水-"-
作者: EY3P    時間: 27-3-2008 12:10
唉....冇之前香港版咁好玩嫁.....
買寵又難
作者: 對不起]]    時間: 27-3-2008 13:12
原帖由 l03126 於 27-3-2008 12:09 發表

玩日版你得35...?
無解任定吹水-"-

我係香港版有兩隻35~唔係日版@@

原帖由 [H]nhk 於 27-3-2008 09:01 發表
http://forum.gamer.com.tw/A.php?bsn=07274
法恩 同 蒼狼
都有d日文對照表個d禁ga野
至於任務 我好多時都係問翻game入面d fd..
不過其實睇翻l任務lv 睇下d日文有無咩20匹 呢d字就分度個個咩任

你幾多lv @@?  ...

因為唔識玩,所以冇玩到,而家仲是1lv格@@

我想問你,升lv組隊打王點都要同d日本人接觸傾計,咁如果佢同你講野,你會點?
你入個個公會係唔係香港公會?
仲有一個問題,以前咪有一個香港既日幸論壇既,我上唔到。。。

作者: o_o〞    時間: 27-3-2008 13:35
唔錯b0 d畫面
但係唔多識睇日文
作者: 。﹏。呀俊    時間: 27-3-2008 17:47
我都玩過港板  真系好好玩  我想玩返個陣  而經無左隻game...
作者: [H]nhk    時間: 27-3-2008 17:58
原帖由 對不起]] 於 27-3-2008 13:12 發表

我係香港版有兩隻35~唔係日版@@

因為唔識玩,所以冇玩到,而家仲是1lv格@@

我想問你,升lv組隊打王點都要同d日本人接觸傾計,咁如果佢同你講野,你會點?
你入個個公會係唔係香港公會?
仲有一個問題 ...
無點同日本人接觸過...=.=
如果升lv 可能會"嘗試"用英文...
but 多數d 日本人d 英文程度都唔算太高 未必明你講咩
如果必要既接觸 例如 同日本人買野
我會搵fd...之前有個fd 識日文 又係香港人
我有套 杉 都係拒幫我收的^^

我入個個公會除jo 1個日本人之外 其他全部都係香港人...=]

原帖由 l03126 於 27-3-2008 12:09 發表

玩日版你得35...?
無解任定吹水-"-
禁你有無玩 and 幾lv a.a?

老實講..無入點買經攻水 我覺得ok難升=.=
我仲好低lv...=.=

作者: 對不起]]    時間: 27-3-2008 18:23
原帖由 [H]nhk 於 27-3-2008 17:58 發表
無點同日本人接觸過...=.=
如果升lv 可能會"嘗試"用英文...
but 多數d 日本人d 英文程度都唔算太高 未必明你講咩
如果必要既接觸 例如 同日本人買野
我會搵fd...之前有個fd 識日文 又係香港人
我有套 杉 都係拒 ...

點解無啦啦收個日本人番黎既@@
個日本人都唔明你地up咩...
你地個會多唔多香港人online?
咁個香港日幸論壇呢?你知唔知?

作者: LamHoYi    時間: 27-3-2008 20:51
未玩過幸福...
我想知個戰鬥模式係點
睇圖好似好特別咁
作者: [H]nhk    時間: 28-3-2008 00:30
原帖由 對不起]] 於 27-3-2008 18:23 發表

點解無啦啦收個日本人番黎既@@
個日本人都唔明你地up咩...
你地個會多唔多香港人online?
咁個香港日幸論壇呢?你知唔知?
個日本人 女黎a.a
你話點解收A_A

多數1-2頁人度
長假期個陣會多d

個論壇就唔知咩黎...我都唔知有d禁既野= =
作者: 對不起]]    時間: 28-3-2008 02:36
原帖由 LamHoYi 於 27-3-2008 20:51 發表
未玩過幸福...
我想知個戰鬥模式係點
睇圖好似好特別咁

你未玩過幸福@@ 咁就要試下啦~

幸福係由日本出品,
現在,無論係戰鬥模式,任務系統,等等
都係全港台online game獨一無二的,(以前戲谷有幸福既時候就唔係既)

唔知你有冇玩過風色幻想系列既單機game,
戰鬥模式就同風色幻想差唔多,
係以戰棋型式進入,
戰鬥開始首先係以地雷型式進入戰鬥畫面,
戰鬥場地由格仔組成,每格放一枚棋(棋就是玩家同怪),
你操縱玩家角色以回合制方式,同以格仔移動,
移動力高,愈行得多格,
而d怪亦會一步步向你迫近,怪係由AI電腦控制,
再運用思考,靈活既頭腦,想計劃接近敵方進行攻擊,
能繞過敵人移動到敵人後方進行攻擊會有攻擊力加成,
正面向敵人攻擊不會有加成,側面攻擊也有部分加成,
當然,不只是單調的接近敵人和攻擊敵人,
還會配合多種千變萬化的技能來將敵人擊倒,
不同技能有不同的攻擊模式/擊殺敵人的數目,也有近遠距離之分,
一些技能可以把敵人麻痺,鎖住等等,使敵人動彈不得,
唔單止咁,再配合不同大小,有不同障礙物的場地,令戰鬥更加唔會悶
總之係配合技能,戰略,實力,頭腦於一身的戰鬥模式吧!
不只是現在普遍online game單調的你打我,我打你~
真係好過引ga~[[bao_33]]
以前在香港,台灣,日本都好hit~~

其實,我都唔知我講得清唔清楚,你試下就知道~

原帖由 [H]nhk 於 28-3-2008 00:30 發表
個日本人 女黎a.a
你話點解收A_A

多數1-2頁人度
長假期個陣會多d

個論壇就唔知咩黎...我都唔知有d禁既野= =

你玩開米國? 米國我唔係幾熟路..以前試過開過一個人去米國做卧底= =
資源戰時提供情報...
唔知e+邊個國最勁呢@@? 上去睇下先~

my msn: chonsinkaichi@hotmail.com
我唔常on,但都可以add我~ 要講明咩事@@ 如果唔係我唔會add ga~

作者: [H]nhk    時間: 28-3-2008 09:32
原帖由 對不起]] 於 28-3-2008 02:36 發表

你未玩過幸福@@ 咁就要試下啦~

幸福係由日本出品,
現在,無論係戰鬥模式,任務系統,等等
都係全港台online game獨一無二的,(以前戲谷有幸福既時候就唔係既)

唔知你有冇玩過風色幻想系列既單機game,
戰鬥模 ...
仲有技能有速度之分 可以自已做出一d連技 點樣係1rd之內 做出最大傷害
而且國戰係人同人打 佢既變化唔係而家d hk 禁1 2 3 4 個d online game可以比

ps 無話邊個國勁d...連人比較少既果頓 都試過羅jo 8個資點...
    so 好難講邊個國勁-.-
作者: 對不起]]    時間: 28-3-2008 11:50
nhk有沒有msn?
我都識睇40%日文,因為我學過下,學到動詞果度give up左...
不過e+已經唔記得晒,
你叫我講我就唔識啦~
d任務內容原來都免免強強識睇,係d怪既名,npc名我唔記得~
睇番你比我個網先識睇
http://wiki.gamer.com.tw/wiki.php?n=STRUGARDEN%3A%E5%B9%B8%E7%A6%8F+Strugarden
作者: [H]nhk    時間: 28-3-2008 19:05
原帖由 對不起]] 於 28-3-2008 11:50 發表
nhk有沒有msn?
我都識睇40%日文,因為我學過下,學到動詞果度give up左...
不過e+已經唔記得晒,
你叫我講我就唔識啦~
d任務內容原來都免免強強識睇,係d怪既名,npc名我唔記得~
睇番你比我個網先識睇
http://wiki. ...
有 add jo 你
怪名同npc名 係蒼狼個度都睇到@@
作者: LamHoYi    時間: 28-3-2008 22:26
d日文變哂亂碼==
applocale又較唔到,點算...
作者: 蒙奇•D•路飛    時間: 28-3-2008 23:12
有冇一個程式可以改日幸D野變成中文?
我聽日講話有的!!!
有既可唔可以比我呀!!!
THX!!冇既話算啦!!當我冇講個~
作者: [H]nhk    時間: 29-3-2008 00:01
原帖由 LamHoYi 於 28-3-2008 22:26 發表
d日文變哂亂碼==
applocale又較唔到,點算...
點樣較唔到
講下詳細情形話唔定幫到你=]

原帖由 蒙奇•D•路飛 於 28-3-2008 23:12 發表
有冇一個程式可以改日幸D野變成中文?
我聽日講話有的!!!
有既可唔可以比我呀!!!
THX!!冇既話算啦!!當我冇講個~
應該就無...未聽過有d禁既程式...
作者: LamHoYi    時間: 29-3-2008 00:08
可能係我唔識較
因為要由官網先可以入game
所以用唔到applocale較日文...
作者: 對不起]]    時間: 29-3-2008 01:32
原帖由 LamHoYi 於 29-3-2008 00:08 發表
可能係我唔識較
因為要由官網先可以入game
所以用唔到applocale較日文...

用applocale係得ga~
首先,將官網列入我的最愛,
照樣用applocale , 按瀏覽 -> 揀選你放IE / firefox啟動程式個file,
IE的話,多數係C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
->然後揀 日本語 -> 完成
就會自動彈出一個IE視窗, 入到去你會發現d字會變成怪怪的,像日語編碼,
去我的最愛,搵番官網入,再登入 -> game start 就得
每次都用呢個方法就可以了
作者: shuwing6776    時間: 29-3-2008 14:48
我仲記得有個黑印魔法師好正..放個陣係度,等隻怪行埋黎自己爆~正~
作者: LamHoYi    時間: 29-3-2008 15:28
岩岩真係玩到吐血...
我玩黑印魔法師
仲以為隻隻game都有普攻,搞到我係咁搵
搞左一輪至知冇==
作者: [H]nhk    時間: 29-3-2008 15:48
原帖由 LamHoYi 於 29-3-2008 15:28 發表
岩岩真係玩到吐血...
我玩黑印魔法師
仲以為隻隻game都有普攻,搞到我係咁搵
搞左一輪至知冇==
你第一次玩幸福吧..?

幸福同現時香港大多online game都唔一樣=]
佢既招 所消耗既係ap
唔係hk online既mp..
作者: LamHoYi    時間: 29-3-2008 16:05
原帖由 [H]nhk 於 29-3-2008 15:48 發表
你第一次玩幸福吧..?

幸福同現時香港大多online game都唔一樣=]
佢既招 所消耗既係ap
唔係hk online既mp..

#22講左冇玩過
邊度睇到ap值??岩岩狂出招都仲有ap==
作者: 對不起]]    時間: 29-3-2008 18:41
原帖由 LamHoYi 於 29-3-2008 16:05 發表

#22講左冇玩過
邊度睇到ap值??岩岩狂出招都仲有ap==

如果唔明點玩的話,歡迎黎發問ga@@

ap值係每rd都會加10的,第一rd固定左ap,第2 rd開始加10,一直加,
由於冇普攻,所以ap係用唔完ga@@ 你一定會有得打,
除非你個deck(技能面版),招招都要用勁高ap啦,(其實一樣有得打,不過就要勁待機)
最低ap既招好似得3ap
作者: 乂SIU豬乂    時間: 29-3-2008 19:01
我仲記得我小學第一隻ONLINE 就係佢
諗起都好懷念
如果宜家都係收錢
我都會玩
可惜既係執左粒  [[bao_29]]
作者: [H]nhk    時間: 29-3-2008 19:20
原帖由 乂SIU豬乂 於 29-3-2008 19:01 發表
我仲記得我小學第一隻ONLINE 就係佢
諗起都好懷念
如果宜家都係收錢
我都會玩
可惜既係執左粒  []
仲有日版xDD
作者: 乂SIU豬乂    時間: 29-3-2008 19:42
原帖由 [H]nhk 於 29-3-2008 19:20 發表
仲有日版xDD

有代溝 [[bao_29]]
作者: [H]nhk    時間: 29-3-2008 20:33
原帖由 乂SIU豬乂 於 29-3-2008 19:42 發表

有代溝 []
日版都好多香港人 台灣人= =
作者: 乂SIU豬乂    時間: 29-3-2008 20:37
原帖由 [H]nhk 於 29-3-2008 20:33 發表
日版都好多香港人 台灣人= =

睇唔明NPC果D野~_~
作者: MiNg﹏    時間: 29-3-2008 20:56
我又玩日版先-__-`
我之前收錢就冇玩了
有冇人開左港團
作者: [H]nhk    時間: 29-3-2008 21:35
原帖由 乂SIU豬乂 於 29-3-2008 20:37 發表

如果之前有玩港幸 既 玩多2日
問下人好快有翻回憶=]
原帖由 MiNg﹏ 於 29-3-2008 20:56 發表
我又玩日版先-__-`
我之前收錢就冇玩了
有冇人開左港團
米有
羅以前有好多...but好多都係細路團...唔知摺晒未=.=
作者: 對不起]]    時間: 29-3-2008 22:05
原帖由 乂SIU豬乂 於 29-3-2008 20:37 發表

當玩日文單機GAME @@ 好多單機game都係日文ga, 以前d GBA,e+ d NDS,PSP都係日文既,

連單機game最重要的劇情唔識,睇下攻略都玩得咯,

online game更加冇問題啦~

解任果d上網看攻略就可以了, 日文有漢字,劇情我都睇得明少少,我都係學左好短時間日文,

識下d拼音已經好掂,

玩幸福最享受係升完lv,再去同人pk/國戰je~@@

有團的話,傾計都唔係問題黎

=================================================

我想問d人通常o係邊度叫團升lv/打王?

幾lv先有得捉寵?

======================================================

之前忘記講,ap可以o係戰鬥既時候,對住角色按右鍵看,
或者按亮在左上方"裝備"右邊的一個表格圓型按鈕,下面就會彈出隊員狀態列表,,黃色條就是ap量

====================================================

資料參考網站:幸福巴哈大百科
法恩的南瓜軍團復活版
蒼狼白鹿-從羅蘭出發
基本基礎資料網
怪物資料網(日)
地圖情報網(日)

======================================================

再來提下大家,
-去e係唔洗比錢的
-遇敵率係根據自身LV與怪LV的高低而定,自身LV比怪LV愈高,遇敵率愈低,怪LV比自身LV愈高,遇敵率愈高
-技能學左要放入面版DECK先用到,DECK既技能欄數可以隨lv上升解任取得,
-在酒吧入面近門口的地方,同每個城近出口的地方都會有個DECK設置npc,只有npc先可以設定DECK
-每個酒吧既任務解完都可以囉到"報酬權利証明書(星數)",雙擊証明書可以囉到相應星數的技能書
-每個區域都會有一個資源點npc(位置請看地圖情報網(日)),比500蚊入左去就可以進行各類型原料採集
-學習各類型採集,需要去道具店購買技能書,學完一種採集/生產技能,按左上的KNACK就會顯示出黎
-每個職業都有兩個副職,按左上的STATUS->稱號右邊的ジョブ(JOB),就可以睇到其他果兩個副職

以上資料比未玩過幸福既新手睇的~

作者: 0v0    時間: 30-3-2008 12:08
我有玩 -0-"
不過自己一個好難UP,,
係羅蘭,,守護,,自己部機雙開組隊會彈GAME -0-"
識親d中國人都5x lv -v-"
而家自己一個用聖之力,,聖火球係山地道UP
雖然識日文同日本人溝通都冇乜問題,,
但升得好慢 -_______-"

作者: [H]nhk    時間: 30-3-2008 13:25
原帖由 0v0 於 30-3-2008 12:08 發表
我有玩 -0-"
不過自己一個好難UP,,
係羅蘭,,守護,,自己部機雙開組隊會彈GAME -0-"
識親d中國人都5x lv -v-"
而家自己一個用聖之力,,聖火球係山地道UP
雖然識日文同日本人溝通都冇乜問題,,
但升得好慢 -___ ...
我都好低lv...but我係米人=口=
留名得閒去搵你xD

to 對不起

應該係越高lv 撞怪既機會越少
1lv係會撞40lv怪=.=
作者: 對不起]]    時間: 30-3-2008 16:43
原帖由 [H]nhk 於 30-3-2008 13:25 發表
我都好低lv...but我係米人=口=
留名得閒去搵你xD

to 對不起

應該係越高lv 撞怪既機會越少
1lv係會撞40lv怪=.=

我叫ルカパルト[[bao_31]]

-遇敵率係根據該地圖所遇到的怪的lv與自身lv的相差,相差愈大,遇敵率愈低
咁唔應該咁講,因為我只係諗左40LV人撞唔到1LV怪,更改
-遇敵率係根據自身LV與怪LV的高低而定,自身LV比怪LV愈高,遇敵率愈低,怪LV比自身LV愈高,遇敵率愈高
作者: 0v0    時間: 30-3-2008 17:01
你地玩到幾多LV咩職?!
作者: 對不起]]    時間: 30-3-2008 17:53
原帖由 0v0 於 30-3-2008 17:01 發表
你地玩到幾多LV咩職?!

近排多野做,冇乜點升過,7lv 格=.=
作者: 御伽草藍    時間: 30-3-2008 17:59
樓主 你簽名圖同頭像圖果個係咩ONLINE GAME黎@@?
同咪幸福ONLINE 有冇台版?
作者: 對不起]]    時間: 30-3-2008 19:18
原帖由 御伽草藍 於 30-3-2008 17:59 發表
樓主 你簽名圖同頭像圖果個係咩ONLINE GAME黎@@?
同咪幸福ONLINE 有冇台版?

我作出黎,冇呢隻online game,為免再誤導人,我刪左佢~

幸福online hk同tw都係戲谷代理,一齊汁的
作者: LamHoYi    時間: 30-3-2008 20:38
一個人升好悶下==
仲要周圍都日本人,想一齊玩都唔得
作者: 33333    時間: 30-3-2008 21:28
想玩番都難啦 日文= =同埋都更新左好多新野
好難上手
作者: 小霸王    時間: 30-3-2008 22:16
幸福真係千年正game...

我玩過咁多隻始終都係幸福最好玩

裝備衣著係我最鐘意佢既地方...

戰鬥系統就當然唔少得啦...獨一無二

職業平衝  而且d招都冇話邊個特別屈

仲記得我個陣岩岩開始玩...大約24lv左右佢就收錢...[[bao_22]]

細細個邊有錢買點卡,,逼於無奈要唔玩...

家陣出番港版,,收錢都照玩呀真係[[bao_10]]
作者: [H]nhk    時間: 30-3-2008 23:45
其實日幸好耐之前已經唔洗錢...
我之前無玩既原因都係驚日文...
但係玩落就發覺唔洗識日文
可能我好彩入左個好公會 好多野唔識佢地都會教..
作者: 對不起]]    時間: 31-3-2008 01:31
原帖由 [H]nhk 於 30-3-2008 23:45 發表
其實日幸好耐之前已經唔洗錢...
我之前無玩既原因都係驚日文...
但係玩落就發覺唔洗識日文
可能我好彩入左個好公會 好多野唔識佢地都會教..

咁你知唔知邊度會有人叫升lv團?

點解冇人肯代理番幸福?
作者: [H]nhk    時間: 31-3-2008 09:33
原帖由 對不起]] 於 31-3-2008 01:31 發表

咁你知唔知邊度會有人叫升lv團?

點解冇人肯代理番幸福?
叫升lv團= =?

可能係幸福唔適合香港台灣既玩家...hk tw既人多數重覆性練功為主..一d有技術既game唔適合係呢度發展..
作者: 0v0    時間: 31-3-2008 16:51
應該冇升LV團架,,
因為我認親d香港台灣都4x lv 5x lv - -"
除非佢地得閒帶你,,
作者: [H]nhk    時間: 31-3-2008 20:38
我都係得3x = =
個會入面都有d 2x lv的...

不過全都是在米國=.=

對羅國的認識實在太小...
作者: ☆樂★    時間: 31-3-2008 23:38
原帖由 LamHoYi 於 30-3-2008 08:38 PM 發表
一個人升好悶下==
仲要周圍都日本人,想一齊玩都唔得

同意  一個人升好像玩單機似的
作者: kay811    時間: 1-4-2008 12:49
點算..我開左ac喇,但係禁game start果到冇反應....仲有我用既係fire fox 唔知有冇問題嫁呢?
作者: [H]nhk    時間: 1-4-2008 20:02
原帖由 kay811 於 1-4-2008 12:49 發表
點算..我開左ac喇,但係禁game start果到冇反應....仲有我用既係fire fox 唔知有冇問題嫁呢?
你裝jo隻game@_@?
作者: kay811    時間: 1-4-2008 21:01
裝左@o@[[bao_29]]
作者: [H]nhk    時間: 1-4-2008 22:39
原帖由 kay811 於 1-4-2008 21:01 發表
裝左@o@[]
我用ff都無野出...but用ie就無事
我再試試@@
作者: kay811    時間: 1-4-2008 23:11
THX @O@我ie中左毒,有冇方法可以搞番好佢(話題好像轉了._.;;?)
作者: [H]nhk    時間: 2-4-2008 00:27
原帖由 kay811 於 1-4-2008 23:11 發表
THX @O@我ie中左毒,有冇方法可以搞番好佢(話題好像轉了._.;;?)
用防毒掃走佢
剷jo佢再裝過@@
作者: 對不起]]    時間: 2-4-2008 00:39
好多人玩幸福,好開心
但係我冇得玩[[bao_29]] 好忙
作者: kay811    時間: 2-4-2008 12:34
唔該晒nnk  樓主,得閒一齊升XDDD,但係..ie點del-,-
[[bao_32]] [[bao_32]]

作者: little_kennymo    時間: 2-4-2008 17:28
我未玩過港版~~~
好想玩 tim~~~~~
作者: sang0007    時間: 2-4-2008 18:18
唔會好多日本人嗎= ="
都唔知佢地講咩...
做任務會好煩= ="
如果e家重有香港sev,
我一定玩緊= ="
作者: 死肥貓    時間: 2-4-2008 22:02
一收費我都有繼續玩
點知變左死城,最後停玩一排就傳出幸福倒閉
作者: Charlie仔    時間: 2-4-2008 22:18
一隻好game黎 大家可以試下
作者: kay811    時間: 3-4-2008 12:24
原帖由 [H]nhk 於 2-4-2008 12:27 AM 發表
用防毒掃走佢
剷jo佢再裝過@@

防毒都掃唔走...仲有請問IE要點DEL?
作者: [H]nhk    時間: 3-4-2008 12:55
原帖由 kay811 於 3-4-2008 12:24 發表

防毒都掃唔走...仲有請問IE要點DEL?
方法一:你去控制台到,應該有樣野叫做安裝/移除程式。你係入面choose新增/移除windows元件,再choose你想remove果個,跟著一直click下一步應該就okay架啦 =]

方法二:用超級兔子魔法V7.5繁體中文版

http://www.badongo.com/file/709867(內含註冊碼,只供個人用)

PS:靜待28秒等讀秒倒數完就可下載

del ie方法

1.開超級兔子魔法

2.按超級兔子魔法設定

3.按網路

4.√走ie己經安裝

5.按確定

6.按6.0安裝檔

copy from yahoo knowledge-.-
作者: kay811    時間: 3-4-2008 15:16
原帖由 [H]nhk 於 3-4-2008 12:55 PM 發表
方法一:你去控制台到,應該有樣野叫做安裝/移除程式。你係入面choose新增/移除windows元件,再choose你想remove果個,跟著一直click下一步應該就okay架啦 =]

方法二:用超級兔子魔法V7.5繁體中文版

http://w ...

冇錯重裝左(兩樣都試過...),但係點解仲係上唔到既-.-"

作者: [H]nhk    時間: 3-4-2008 16:09
原帖由 kay811 於 3-4-2008 15:16 發表

冇錯重裝左(兩樣都試過...),但係點解仲係上唔到既-.-"
剷完之後裝翻ie6.0 or up都唔得@@?
作者: sang0007    時間: 3-4-2008 17:16
邊個城多香港/台灣人- -"
因為我都唔識睇日文= ="
完全唔識玩....
作者: 0v0    時間: 3-4-2008 17:23
羅國多,,不過全部都好高LV- -"
作者: sang0007    時間: 3-4-2008 18:30
完全唔知咩黎..
令我玩唔到....
作者: kay811    時間: 3-4-2008 18:57
原帖由 [H]nhk 於 3-4-2008 04:09 PM 發表
剷完之後裝翻ie6.0 or up都唔得@@?

嗯-.-..點算
作者: sang0007    時間: 3-4-2008 19:12
點解無人解答我嫁.....
作者: [H]nhk    時間: 3-4-2008 19:20
原帖由 kay811 於 3-4-2008 18:57 發表

嗯-.-..點算

原帖由 sang0007 於 3-4-2008 18:30 發表
完全唔知咩黎..
令我玩唔到....
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=07274&snA=7500&locked=F&tnum=4&subbsn=0&Bpage=1&author=ayumiho07&media=0

宣傳就宣傳la..懶=.=
作者: 對不起]]    時間: 3-4-2008 20:12
原帖由 [H]nhk 於 3-4-2008 19:20 發表

http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=07274&snA=7500&locked=F&tnum=4&subbsn=0&Bpage=1&author=ayumiho07&media=0

宣傳就宣傳la..懶=.=

好懶呀nhk [[bao_31]] 寧願比人扣分都懶,但係巴哈冇理由會有人唔識下wa,而且係台灣既=.=咁都唔比?
我地成日轉貼人地d野點計先...
你令我諗起以前hk幸福一個fd,同我同一個公會,佢叫懶懶...

to sang:
佢叫你重新啟動一次

to all:
新增左個申請教學@@ 因為成日都有人會pm我問我點申請..
http://strugarden.kenkirua.com/strugarden.html

5頁啦5頁啦@@
yaya!!

作者: [H]nhk    時間: 3-4-2008 20:31
原帖由 對不起]] 於 3-4-2008 20:12 發表

好懶呀nhk [] 寧願比人扣分都懶,但係巴哈冇理由會有人唔識下wa,而且係台灣既=.=咁都唔比?
我地成日轉貼人地d野點計先...
你令我諗起以前hk幸福一個fd,同我同一個公會,佢叫懶懶...

to sang:
佢叫你重新啟動 ...
佢係我地公會@@
90萬年前仲送jo本爆炎比我=0=
作者: sang0007    時間: 3-4-2008 20:54
標題: 回復 84# 的帖子
重開都係唔得呀><...
作者: sang0007    時間: 3-4-2008 21:25
標題: 回復 86# 的帖子
玩到啦= ="
原來要係官網入= ="
我叫Hins
請多多指教= ="
我做守護魔導師^^
之前做開^^

作者: 李逸朗    時間: 3-4-2008 22:04
我都想玩番 我係左上角果個國 唔知乜乜聯邦
我見度咁多?就唔想玩 又唔想用d programme黎為左隻game傷部腦
但隻game真係好好玩丫....一直搵緊d似幸福既game黎玩 不過冇
之前唔知邊個話寄過信比d代理搵人開game 但冇人回

順帶一題 榮耀我本來都有衝動想玩私服 不過load唔入 太lag= =
唉 不過聽人講榮耀有人接左 08/09年開

點解幸福隻game咁好玩都冇代理接嫁..
作者: 對不起]]    時間: 3-4-2008 22:42
原帖由 李逸朗 於 3-4-2008 22:04 發表
我見度咁多?就唔想玩 又唔想用d programme黎為左隻game傷部腦
但隻game真係好好玩丫....一直搵緊d似幸福既game黎玩 不過冇
之前唔知邊個話寄過信比d代理搵人開game 但冇 ...

繼續努力寫信比d代理,
整係一個人話想開係冇乜用,要我地咁多個想玩既叫佢開,佢先會肯答覆你ga~..

原帖由 [H]nhk 於 3-4-2008 20:31 發表
佢係我地公會@@
90萬年前仲送jo本爆炎比我=0=

佢e+仲有冇玩,我以前叫熊仔餅BB 佢應該記得 幫我問下佢

作者: LamHoYi    時間: 3-4-2008 23:24
寵物王果d咁多人話想開番最後一樣亳無音訊
幸福更加唔洗講==

作者: sang0007    時間: 3-4-2008 23:29
我已經唔記得左,點玩
可唔可以教下我= =""
作者: [H]nhk    時間: 4-4-2008 00:25
原帖由 李逸朗 於 3-4-2008 22:04 發表
之前唔知邊個話寄過信比d代理搵人開game 但冇 ...
個軟件Microsoft AppLocale 除jo打機 平時都好有用
就算唔用黎打機 都建議下載黎用@@
作者: 乂SIU豬乂    時間: 4-4-2008 10:46
有繁化既野就好~_~"
作者: sang0007    時間: 4-4-2008 11:19
原帖由 乂SIU豬乂 於 4-4-2008 10:46 發表
有繁化既野就好~_~"

我都想呀...
作者: 對不起]]    時間: 4-4-2008 11:47
我得7lv,可唔可以入你地公會呀,nhk
作者: DaviDz    時間: 4-4-2008 13:28
幸福online勁懷舊.........
作者: [H]nhk    時間: 4-4-2008 13:59
原帖由 對不起]] 於 4-4-2008 11:47 發表
我得7lv,可唔可以入你地公會呀,nhk
知唔知邊個matt = =?

個會佢開的=.=
作者: .痛愛    時間: 4-4-2008 15:07
未玩過........好似幾好玩咁
作者: zxc20088    時間: 4-4-2008 15:11
ok good唔錯!
作者: 對不起]]    時間: 4-4-2008 16:18
原帖由 [H]nhk 於 4-4-2008 13:59 發表
知唔知邊個matt = =?

個會佢開的=.=

唔知=0=
佢多數幾時會on?

就黎6頁啦!! yeah

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://eee.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2