樂古Nakuz

標題: [轉貼Chem]Alkali metal reacts with water [打印本頁]

作者: [S]【YU】    時間: 20-1-2007 12:38
標題: [轉貼Chem]Alkali metal reacts with water
剛剛響 短片區 睇過, 拎過來呢邊分享下

http://www.youtube.com/watch?v=cqeVEFFzz7E

Li
Na
K
Rd
Cs

學校頂多睇過Li and Na, 依家可以俾你睇埋其他3隻 + 水 會係點.
作者: piyopiyo    時間: 20-1-2007 12:54
我都睇過...
之前有段片有個人用d遇水會慢慢溶ge container裝住個Cs,跟住扔入水,爆得超勁
作者: Zend    時間: 22-1-2007 07:58
上wiki 看...
有人講Cs 果個係pseduo science....

加左d explosive 上去...
作者: Snoopy    時間: 22-1-2007 11:17
嘩...好好睇
點解無Francium既??- -
作者: Zend    時間: 22-1-2007 13:05
原帖由 Snoopy 於 2007-1-22 11:17 發表
嘩...好好睇
點解無Francium既??- -

Fr 根本無可能save到足夠數量進行化學反應
而且, 佢個反應如果可以進行,一定會廢過Cs.

因為物理原因....

世界上大把chemical 勁過佢地啦......

另一個我最鐘意的experiment 係thermic reaction.... 人生難忘.
thermite 好正...
作者: Snoopy    時間: 22-1-2007 14:40
原帖由 Zend 於 2007-1-22 13:05 發表

Fr 根本無可能save到足夠數量進行化學反應
而且, 佢個反應如果可以進行,一定會廢過Cs.

因為物理原因....

世界上大把chemical 勁過佢地啦......

另一個我最鐘意的experiment 係thermic reaction.. ...

嘩....原來仲有野勁過佢地架-,-
突然對chem好有興趣
作者: 倉鼠傑~*    時間: 24-1-2007 22:04
原帖由 Snoopy 於 2007-1-22 14:40 發表

嘩....原來仲有野勁過佢地架-,-
突然對chem好有興趣

=.=你扮野啦...望住個perodic table 搵落去就知啦...
作者: Zend    時間: 31-1-2007 16:41
原帖由 倉鼠傑∼* 於 2007-1-24 22:04 發表

=.=你扮野啦...望住個perodic table 搵落去就知啦...

2-methyl-1,3,5-trinitrobenzene

作者: [S]【YU】    時間: 31-1-2007 17:14
TNT o個d點做實驗呀大佬...
作者: Zend    時間: 1-2-2007 13:08
原帖由 [S]【YU】 於 2007-1-31 17:14 發表
TNT o個d點做實驗呀大佬...

我舉example....
作者: Minglun    時間: 5-2-2007 19:00
我form3睇過相同既實驗片
真係好好睇~
不過我最想搵番將粒鑽石燒到變碳既片
form3上堂睇完之後一直搵唔番/.\
作者: cscmark    時間: 21-2-2007 00:43
咁+落acid會點 -.-
作者: ♂刺*x﹏鳥↗    時間: 4-3-2007 13:33
原帖由 cscmark 於 2007-2-21 12:43 AM 發表
咁+落acid會點 -.-

應該唔會有人會試哩樣野掛...
作者: Zend    時間: 5-3-2007 13:07
原帖由 ♂刺*x﹏鳥↗ 於 2007-3-4 13:33 發表

應該唔會有人會試哩樣野掛...

有, 點解無

我仲看過Na+HCl(12M) tim
個反應仲cheap過用5M

http://www.youtube.com/watch?v=1gCSMRyUluw

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://eee.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2