樂古Nakuz

標題: 一條勁難ga數學IQ題!!(半個鍾內諗到係天才) [打印本頁]

作者: StevenX    時間: 6-11-2006 19:47
標題: 一條勁難ga數學IQ題!!(半個鍾內諗到係天才)
今日返學果陣,,,有個fd問我:

" 有12個球,其中有一個質量和其它的不同(可能偏重或偏輕),
現有一個天坪,冇砝碼,你能夠3次把那個球找出來嗎 ?? "   <---(好似轉貼自某個地方)

佢話係網上搵ga
咁我就諗喇
諗左半堂都係諗到一個有問題的答案(個答案就唔講出黎住)

邊個識可以幫下我??

作者: 白鷺    時間: 6-11-2006 19:49
用你的觸覺來試一試吧: o )
作者: StevenX    時間: 6-11-2006 19:50
原帖由 白鷺 於 2006-11-6 19:49 發表
用你的觸覺來試一試吧: o )

試到就唔洗上黎問喇.......
作者: kusanagi    時間: 6-11-2006 19:52
係咪應該先分一半....6:6  咁秤一次先..
作者: 墨者    時間: 6-11-2006 19:54
4=4 重有4個放係到
如果果8個有1邊唔對稱就搵重d果4個 如果果8個一樣重就去囉其他果4個
將佢地分成2=2實有一邊比較重 再1=1咪搵到嚕= =真係有咁難?
作者: 零乂傻洛    時間: 6-11-2006 19:54
諗左三分鐘之後= =我要4次先得啵
作者: 優質小強    時間: 6-11-2006 19:56
(假設唔同質量既球係重d)
首先分開每邊6個
再拎重果邊6個分開每邊3個
再拎重果邊既3個 每邊放1個 1個唔駛放
咁是但一個重d
如果2個一樣重咪就係冇放果個球既質量重d

作者: StevenX    時間: 6-11-2006 19:58
個問題最難ga地方係你唔知果特別波係   重左   定   輕左,,,
如果一開始6:6........我可以同你講(你一定錯)
作者: 黑田明    時間: 6-11-2006 20:17
4個一次會快好多..
作者: StevenX    時間: 6-11-2006 22:04
原帖由 黑田明 於 2006-11-6 20:17 發表
4個一次會快好多..

用4次...就唔會係"勁難ga iq題)
作者: 乂魚乂    時間: 6-11-2006 22:06
樂古之前學術區有人post過   個答案長過條問題  6~8 倍(好似唔只添)=.=.........
作者: 南宮靈    時間: 6-11-2006 22:07
先把球名為A-L。

第一次﹕枰ABCD vs EFGH

只有兩個可能﹕(1) ABCD=EFGH﹐(2) ABCD比EFGH重(若EFGH比ABCD重, 將兩邊既英文字母調轉就OK)

如果是(1)﹐我們知道假球在 IJKL 其中一個﹐A-H 都是正常的。那麼我們枰第二次﹕IJ vs XK。這裡X代表任何一個正常的球(A-H任何一個)。

這裡有三個可能﹕(1a) IJ=XK﹐(1b) IJ比XK重﹐(1c) IJ比XK輕

如果是(1a)﹐假球一定是 L﹐用L跟任何一個正常的球枰第三次便知道 L是比較輕或者是比較重。

如果是(1b)﹐我們知道一定是 I 或 J 較重﹐或者是 K比其他輕。第三次我們枰 I vs J。較重的便是假球。如果 I=J﹐K便是假球﹐而且較其他輕。

如果是(1c)﹐我們知道一定是 I 或 J 較輕﹐或者是 K比其他重。第三次我們枰 I vs J。較輕的便是假球。如果 I=J﹐K便是假球﹐而且較其他重。

如果在第一次的結果是(2)﹐那麼我們枰第二次前做以下的步驟﹕
i. ABCD 與 EFGH 每邊拿走一個 (假設是 A 和 H)
ii. BCD 與 EFG 交換一個 (假設是 B 和 G)
iii. 放一個正常的在 EFB 中﹐再從 EFB 拿一個到 GCD 中(假設是 E)﹐再從 GCD 中拿走一個(假設是 D)

完成後是這樣子﹕GCE vs FBX (X代表任何一個正常的球)(IJKL)

留意﹕
i. A﹐D﹐H 離開了天枰
ii. C﹐F 留在原本的一方
iii. B﹐E﹐G 到了比原來不同的另一方

現在枰第二次﹕GCE vs FBX﹐結果有三個﹕(2a) GCE=FBX﹐(2b) GCE 比 FBX 重 (2c) GCE 比 FBX 輕

如果是(2a)﹐假球離開了天枰。我們知道一定是 A 或 D 較重(由第一次的結果)﹐或者是 H比其他輕。第三次我們枰 A vs D。較重的便是假球。如果 A=D﹐H便是假球﹐而且較其他輕。

如果是(2b)﹐假球沒有動,留在原本的一方。我們知道一定是 C 較重(由第一次的結果)﹐或者是 F比其他輕。第三次我們枰 C vs X。如果 C 比 X重﹐C便是假球﹐而且較其他重。如果 C=X﹐這表示 F 是假球﹐而且較其他輕。C 不可能比 X 輕。

如果是(2c)﹐假球到了比原來不同的另一方。我們知道一定是 B 較重(由第一次的結果)﹐或者是 E 或 G比其他輕。第三次我們枰 E vs G。較輕的便是假球。如果 E=G﹐B便是假球﹐而且較其他重。

作者: swc    時間: 6-11-2006 22:09
半分鐘都唔使-.-
好易姐-3-"""
作者: ☆彬仔超人☆    時間: 6-11-2006 22:09
半個鐘..
逐個枰仲好啦=0=
作者: 雲淡風輕〞    時間: 6-11-2006 22:10
第一次6:6
重果邊再分開3:3
重果邊是但抽2個出黎秤!
如果2個一樣咁側係剩番果個就有唔一樣!
作者: StevenX    時間: 6-11-2006 22:16
我覺得南宮靈ga方法好似有問題......

你唔知邊個重左同埋輕左,,,,如果 4對 4咁抽波同換波..

咁不如一開始用3對3......
作者: 南宮靈    時間: 6-11-2006 22:24
原帖由 StevenX 於 2006-11-6 22:16 發表
我覺得南宮靈ga方法好似有問題......

你唔知邊個重左同埋輕左,,,,如果 4對 4咁抽波同換波..

咁不如一開始用3對3......

根據我既方法,,
較重的一定是ABCD,較輕的一定是EFGH(第一個STEP入面做)
如果ABCD係正常 即EFGH其中一個係假而較輕
反之亦然
作者: 艾薩爾    時間: 6-11-2006 22:28
超易-.-咩iq題?一開始用4個波咪得囉
作者: [S]cy228148    時間: 6-11-2006 22:31
好簡單..假設佢地係abcd-efgh-ijkl
張d波分成3份
4個一份..跟住張abcd:efgh如果雙同既就唔洗理..
咁樣其中一個唔同既質量就係ijkl到
跟住張i:j呢個一樣既話就旁k:l..呢到實有一個有差別
咁樣岩岩好稱夠3次..可以搵到邊個有問題
作者: [S]CHN    時間: 6-11-2006 22:46
重點:你係唔知假個個係重定輕
好多人都做錯哂!!!
作者: 骨A_A~bone-S    時間: 6-11-2006 22:49
作者: 威    時間: 6-11-2006 22:51
原帖由 墨者 於 2006-11-6 19:54 發表
4=4 重有4個放係到
如果果8個有1邊唔對稱就搵重d果4個 如果果8個一樣重就去囉其他果4個
將佢地分成2=2實有一邊比較重 再1=1咪搵到嚕= =真係有咁難?

錯了啦........你唔知個波係輕左定重左的...
一定係重左架咩?
作者: [S]CHN    時間: 6-11-2006 22:52
原帖由 南宮靈 於 2006-11-6 22:24 發表

根據我既方法,,
較重的一定是ABCD,較輕的一定是EFGH(第一個STEP入面做)
如果ABCD係正常 即EFGH其中一個係假而較輕
反之亦然

條問題係話你唔知ABCD定EFGH邊個係正常ga wo。。。。
作者: 12102    時間: 6-11-2006 22:52
咁你個答案岩唔岩呀?
作者: 為何    時間: 6-11-2006 23:01
設12個波為1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
首先將1-3,4-6擺上天秤的兩邊(第一次使用天秤)
會出現兩個可能性:
第一:1,2,3與4,5,6相等
第二:1,2,3與4,5,6不相等

(唔理佢重左定輕左住,首先知佢地相等與否先)
為第一個可能性延續,已知1=2=3=4=5=6相等
從此得知餘下的6個波,其中一個是重量不同

由此第2次計算:
把7,8 和 10,11放左天秤兩邊(第二次使用天秤)
會出現兩個可能性:
第一:7,8與10,11相等
第二:7,8與10,11不相等

為第一個可能性作出延續,得知9與12不相等
擺7/8/10/11   和9/12 放左天秤(第三次使用天秤)

已知7=8=9=10=11
若果9 =7/8/9/10/11 其中的9/12與另一邊相等,
即是餘下的12是那與眾不同的波,
相反
把12和7/8/9/10/11其中一蹶放左天秤
若不相等,12就是那個不同的波

作者: 南宮靈    時間: 6-11-2006 23:06
原帖由 [S]CHN 於 2006-11-6 22:52 發表

條問題係話你唔知ABCD定EFGH邊個係正常ga wo。。。。

但係你有個天秤,秤一下8個波,每邊4個

重D個邊, 那4個波叫做ABCD
輕D個邊, 那4個波叫做EFGH
(自己SET 的!)
如果有問題個波係係ABCD果邊,即係有問題個波係重D

如果ABCD係無問題, 即係有問題既波係EFGH度, 有問題個波係輕D

i.e. 如果不正常既波係比較輕, 就會根據定義, 去左EFGH那邊, 反之亦然

CONDITION:只有1個不正常!!

直至第二個STEP之前,係唔洗知ABCD定EFGH邊個係不正常先
到第二個STEP之後就會分析到!

作者: 卍蟲卍    時間: 6-11-2006 23:07
我用左兩分鐘 就知道答案了.................
作者: 阿廷    時間: 6-11-2006 23:09
我記得7.8年前coco既福爾摩斯問題 解答有講過=.="
作者: leaoardo    時間: 6-11-2006 23:09
用反地心吸地-0-邊個跌得特別快/慢..咪係果個~~(1分鐘答案)==
作者: [S]CHN    時間: 6-11-2006 23:10
原帖由 南宮靈 於 2006-11-6 23:06 發表

但係你有個天秤,秤一下8個波,每邊4個

重D個邊, 那4個波叫做ABCD
輕D個邊, 那4個波叫做EFGH
(自己SET 的!)
如果有問題個波係係ABCD果邊,即係有問題個波係重D

如果ABCD係無問題, 即係有問題既波係EF ...

咁你點知有問題個個波係邊面??
條題目無話ABCD係無問題定有問題wo~
仲有你唔知假個個波係重定輕~

作者: 南宮靈    時間: 6-11-2006 23:15
原帖由 [S]CHN 於 2006-11-6 23:10 發表

咁你點知有問題個個波係邊面??
條題目無話ABCD係無問題定有問題wo~
仲有你唔知假個個波係重定輕~

留意方法中第二個STEP!!
記住只有一個波係輕左(EFGH)OR重左(ABCD)

你試下假設A-H其中一個係唔正常

代入我個方法搵唔搵到答案!

作者: [H]kinming    時間: 6-11-2006 23:16
數學書有教..不過唔記得左 =0=
作者: kimlau123    時間: 6-11-2006 23:20
4比4先 如果一樣既話就拿另外果四個 分開22 之後邊邊重就 11 咁咪知囉
作者: 南宮靈    時間: 7-11-2006 00:29
解決方法:

原帖由 南宮靈 於 2006-11-6 22:07 發表
先把球名為A-L。

第一次﹕枰ABCD vs EFGH

只有兩個可能﹕(1) ABCD=EFGH﹐(2) ABCD比EFGH重(若EFGH比ABCD重, 將兩邊既英文字母調轉就OK)

如果是(1)﹐我們知道假球在 IJKL 其中一個﹐A-H 都是正常的。那麼我們枰第二次﹕IJ vs XK。這裡X代表任何一個正常的球(A-H任何一個)。

這裡有三個可能﹕(1a) IJ=XK﹐(1b) IJ比XK重﹐(1c) IJ比XK輕

如果是(1a)﹐假球一定是 L﹐用L跟任何一個正常的球枰第三次便知道 L是比較輕或者是比較重。

如果是(1b)﹐我們知道一定是 I 或 J 較重﹐或者是 K比其他輕。第三次我們枰 I vs J。較重的便是假球。如果 I=J﹐K便是假球﹐而且較其他輕。

如果是(1c)﹐我們知道一定是 I 或 J 較輕﹐或者是 K比其他重。第三次我們枰 I vs J。較輕的便是假球。如果 I=J﹐K便是假球﹐而且較其他重。

如果在第一次的結果是(2)﹐那麼我們枰第二次前做以下的步驟﹕
i. ABCD 與 EFGH 每邊拿走一個 (假設是 A 和 H)
ii. BCD 與 EFG 交換一個 (假設是 B 和 G)
iii. 放一個正常的在 EFB 中﹐再從 EFB 拿一個到 GCD 中(假設是 E)﹐再從 GCD 中拿走一個(假設是 D)

完成後是這樣子﹕GCE vs FBX (X代表任何一個正常的球)(IJKL)

留意﹕

現在枰第二次﹕GCE vs FBX﹐結果有三個﹕(2a) GCE=FBX﹐(2b) GCE 比 FBX 重 (2c) GCE 比 FBX 輕

如果是(2a)﹐假球離開了天枰。我們知道一定是 A 或 D 較重(由第一次的結果)﹐或者是 H比其他輕。第三次我們枰 A vs D。較重的便是假球。如果 A=D﹐H便是假球﹐而且較其他輕。

如果是(2b)﹐假球沒有動,留在原本的一方。我們知道一定是 C 較重(由第一次的結果)﹐或者是 F比其他輕。第三次我們枰 C vs X。如果 C 比 X重﹐C便是假球﹐而且較其他重。如果 C=X﹐這表示 F 是假球﹐而且較其他輕。C 不可能比 X 輕。

如果是(2c)﹐假球到了比原來不同的另一方。我們知道一定是 B 較重(由第一次的結果)﹐或者是 E 或 G比其他輕。第三次我們枰 E vs G。較輕的便是假球。如果 E=G﹐B便是假球﹐而且較其他重。

看見很多人都唔明第二個情況( ABCD比EFGH重),唯有再解釋多次
按我看解釋

如果你連第一個情況都唔明,你就…………可以不用理會這題目!!
第二個情況真的比較難...
第二個情況既第二個step係有個原理, 就係將8個(其中一個有可能有問題既波)分為三份...而有一個原則係必然的, 就是若abcd其中的一個有問題, 那個球一定是比較重;若有問題的球在efgh那邊, 那個球一定是比較輕, 希望你明白!

作者: Floralist    時間: 7-11-2006 00:37
點解一定要三次   -.-?
作者: hotben    時間: 7-11-2006 20:34
上面好多傻仔做錯哂又以為自己好勁一定對...
而家你係唔知佢重定輕同埋係要知道邊"一"個
每次4個就一定搵唔到啦,真笨= =
作者: [H]marco0116    時間: 7-11-2006 21:24
好易姐...
一開始
              天秤既2邊 每邊4個....
咁就         
                            | 天秤
                            |
       \a_a_a_a/---------------\b_b_b_b/            如果一樣重...咁就即係果個唔重既波唔係度
                            |                                 咁就磅果4個c
                         ===         c c c c             如果係a重d就磅果4個a...相反地..就磅4個b

而家就會得番4個波啦... 1,2,3,4

| 天秤
                            |
       \_1___2_/---------------\_3___4_/          咁係呢4個波入面1定有1個重d...咁即係會有一邊重d...
                            |                                 1,2重d就磅1,2..相反地..就磅3,4
                         ===
最後唔洗講啦....得番2個波...磅多次就得....
總共3次
------------------------------------------------------上面既係錯既...--------------------------------sorsor....理解錯左...泥多次..思考中
諗到喇...打緊...等我-3-

而家就張12個 abcdefghijk  分做4組
abc / def / ghi / jkl
一開始就磅左其中2組先啦...

| 天秤
              111         |           222
           \_abc_/---------------\_def_/         如果佢地平衡..咁即係個唔同既波係ghijkl度..咁即係abcdef係正常
                            |                            如果一樣重...咁即係abcdef之中1個有問題..而ghijkl  就正常喇
                         ===

咁而家就會得出2組唔正常既波...一係abcdef / ghijkl啦..
                                                          (1=重 2=輕 0=正常)
                                | 天秤
                112           |        120
             \_abd_/---------------\_cei_/    因為當一開始112果邊重d..咁即係222輕喇...而家如果係abd果邊重d..即係abe都有可能係唔正常..
                                |                    而如果係120果邊重d..咁即係dc都有可能..如果2邊一樣就係f有問題...               
                             ===

| 天秤
                                |                                  112   21
                  \_d_/---------------\_f_/ 張上面得到既abe / dc 再磅就得...abe就磅ab..如果係a重就a有問題..相反就係b 如果一樣重就係e喇
                                |                咁dc就仲易...張d同一粒正常一齊磅..如果d重就係d有問題...一樣重就係c喇                  
                              ===

作者: [H]雪山臭狐    時間: 8-11-2006 16:39
原帖由 墨者 於 2006-11-6 19:54 發表
4=4 重有4個放係到

點解要重果4個?
果個有問題既波有可能係重左or輕左波
作者: wongkakin    時間: 8-11-2006 18:41
當我第一次知道呢個問題時,我班同學係問13個波 .....
而唔係12個
作者: garykong319    時間: 8-11-2006 18:54
諗左20秒= =
先分6個同6個
張輕果邊分3個同3個
再張輕果邊求其搵2個
如果
一樣ge話禁即係未上果個係最輕
唔一樣ge話大家都知咩事
唔知我有冇get錯題目ge意思呢??????
作者: 倉鼠傑~*    時間: 8-11-2006 19:02
這條問題太容易了...(要半小時嗎?打上來樂古才要半小時吧XDD)
首先
把12個球 分別命名為ABCDEFGHIJKL

先把
ABCD 和 EFGH 拿去秤
會出現三種情況
1: ABCD = EFGH (IJKL其中一個是較重或較輕)
2: ABCD > EFGH (IJKL 是真球)
3: ABCD < EFGH (和Case 2 是一樣的...不用再解釋吧)

Case 1:
把ABC 和 JKL 大決戰 (剩下可能假球: IJKL)
1: ABC = JKL  ( I 是假的吧, 再用任何一個真球和I 秤一下便知是重了或輕了)
2: ABC > JKL  ( I J K其中一個是假的,而且假球是較輕,再秤一秤I J K 任何兩個便得出答案)
3: ABC < JKL  (和上...換個別個想法...所以不再重覆了)

Case 2:
把AEFG 和HIJK 大決戰(剩下可能假球: ABCDEFGH)
1: AEFG= HIJK ( 假球是BCD,因為ABCD > EFGH...所以假球是重了,再秤一秤B C D 吧)
2: AEFG> HIJK (假球是 H 輕了 或D 重了< 這步不明白用紙巾搓成圓球自己試試,把H 和任何一真球秤一秤..便知到答案了。
3: AEFG< HIJK (假球是輕了的EFG < 這步不明白還是如上吧,把任何兩個假球秤一秤便知到答案了。

不要再問我Case 3 了....和Case 2 是差不多一樣的吧
自己不明白就用腦袋去想一想
不要浪費了腦袋!!

作者: aegis29    時間: 8-11-2006 19:14
let果12個波be 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

first  1 2 3  vs 4 5 6

如果係一樣既話, 7 8 9 vs 1 2 3
如果7 8 9果邊係重d,咁咪姐係話個假波會係重d,輕既情況一樣啦
再7 vs 8
7=8,姐係9,7重過8姐係7(7 8 9果邊係重d既話),反之亦一樣

如果1 2 3 vs 4 5 6係唔一樣,就用重d果邊(設係 1 2 3
1 2 3 vs 7 8 9因 7=8=9=10=11=12)
如果係一樣,姐係輕d果邊(4,5,6)有假波
再 4 vs 5,一樣就係6,唔一樣就係輕d果個
如果係5一樣,姐係1,2,3有假波
1 2 3係重過 7 8 9,咪姐係個假波係重d
1 vs 2
重d果邊就係
一樣就係3
作者: mickey    時間: 9-11-2006 19:51
原帖由 aegis29 於 2006-11-8 19:14 發表
let果12個波be 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

first  1 2 3  vs 4 5 6

如果係一樣既話, 7 8 9 vs 1 2 3
如果7 8 9果邊係重d,咁咪姐係話個假波會係重d,輕既情況一樣啦
再7 vs 8
7=8,姐係9,7重過8姐係7 ...

如果 7 8 9 vs  1 2 3 一樣既話,
咁10 11 12點知邊個係假ar=.=
作者: _~ChinG~!    時間: 9-11-2006 20:53
這類型的問題多的事了吧

只要有經驗就可以

天才= = 這比較誇張了
作者: 牛油勤仔    時間: 9-11-2006 21:06
唉--我睇左唔夠1分鐘就諗到
2個2個咁枰,其中得1個係唔同,而一樣既就會平均,唔岩果個就同其他6個試,唔一樣咪果個lo
作者: mickey    時間: 9-11-2006 21:42
原帖由 牛油勤仔 於 2006-11-9 21:06 發表
2個2個咁枰,其中得1個係唔同,而一樣既就會平均,唔岩果個就同其他6個試,唔一樣咪果個lo

要3次把那個球找出ar=.=
作者: 68X巴士阿叔    時間: 10-11-2006 20:17
原帖由 _~ChinG~! 於 2006-11-9 20:53 發表
這類型的問題多的事了吧

只要有經驗就可以

天才= = 這比較誇張了

樓主以為

經驗or智慧高過自己 = 天才 ma~~囧
作者: 愛.小廢∼*    時間: 10-11-2006 20:57
note that
log[sub]3[/sub]12 = 2.2618595... < 3
log[sub]2[/sub]12 = 3.5849625... > 3

.'. 每次一定要分3份

Let the balls be a, b, c, d, .... l
一開波 4v4.. (abcd vs efgh)
├abcd = efgh
│├ij > ak ('.'對稱性)
││├i > j -> ANS: i
││├i = j -> ANS: k
││└i < j -> ANS: j
│└ij = ak -> ANS: l
└abcd > efgh ('.'對稱性)
 ├abe > cfi
 │├a > b -> ANS: a
 │├a = b -> ANS: f
 │└a < b -> ANS: b
 ├abe = cfi
 │├d > g -> ANS: d
 │├d = g -> ANS: h
 │└d < g -> ANS: g
 └abe < cfi
  ├c > i -> ANS: c
  └c = i -> ANS: e
作者: 蕃•茄•仔    時間: 10-11-2006 21:16
原帖由 牛油勤仔 於 2006-11-9 21:06 發表

我睇在你呢個回覆唔係2秒就知你係傻仔==
睇唔到話只可以砰3次嗎?~
作者: [H]型仔東    時間: 10-11-2006 21:46
請問若是那個特別的球未知是偏重是偏輕  
又怎知天秤上那一方擁有這個球??
若左方降下右方上升 是那一方擁有這個球?
若右方降下左方上升 擁有這個球又是那一方??
若知道球是偏重或是偏輕的話
就可以用這個方法 4:4   剩4
4:4其中一方的偏重或偏輕的話 即球在那一方 若雙方平衡 即在剩餘的那4球
然後目標只剩下4個球去秤  以2:2來秤 梅花間竹
2:2其中一方是偏重或偏輕 即目標只剩下2個
1:1 餘下的...不用說吧
作者: 勁量電芯    時間: 11-11-2006 18:32
"倉鼠傑∼*"和"南宮靈":
2位解法相同, 而且未發現有問題, 不過"南宮靈"比較繁複

"為何":
你寫出黎果d就冇錯, 不過唔代表你解法正確, 你只寫了一個case, 而且是最理想化的case
其他case真的差不多嗎? 一開始abc>def和abc=def所解的方法是一樣嗎?
"倉鼠傑∼*"所講case3和case2差不多並無問題, 但你所講的"差不多"則絕對有問題

"leaoardo"
從你話地心吸力分辨輕重的回覆, 令我知道你是中三以下的

(請各位睇清楚題目, 假球的重量是未知的)

在此post內, 我見到幾類不同的回覆:
1) 灌水a(對解題沒作用的回覆的人)
2) 灌水b(只說題目容易, 但奈何地沒有把答案分享給大家的人)
3) 向其他人問問題
4) 寫答案
5) 把答案的錯處指出

不知道大家對各類的回覆有何感覺?

作者: 大.四.喜    時間: 11-11-2006 23:10
我用30秒就知啦-__-
首先…4.4  一樣的話 就即係其他果4個
再2.2  搵下邊個重/輕
再1.1
3步

作者: 南宮靈    時間: 11-11-2006 23:53
原帖由 勁量電芯 於 2006-11-11 18:32 發表

"為何":
你寫出黎果d就冇錯, 不過唔代表你解法正確, 你只寫了一個case, 而且是最 ...

我明白複雜就會較少人能理解的了(唏噓)
唔明你第二句:我只寫了一個case?
明明寫左兩個case(all),而且我寫的是abcd vs efgh(第一步)
不是abc vs efg
你看不到我寫的第二個case:若第一步中兩邊失衡 ??
其實第二步只需抽走三個(一邊兩個,另一邊一個),對調三個,其中兩個留返係原本位置,加多個正常既入去秤
他的方法跟我的"差不多", 只是把8個分為3份而已
還有這一句:
"倉鼠傑∼*"所講case3和case2差不多並無問題, 但你所講的"差不多"則絕對有問題
有語病?!
原帖由 wongkakin 於 2006-11-8 18:41 發表
當我第一次知道呢個問題時,我班同學係問13個波 .....
而唔係12個

wow...真的可以有13個波,只是比這題複雜多幾十倍而已
13個波, 如果不可以加任何野, 是不行的
但只要加一個正常既球就可以了

作者: 威威    時間: 12-11-2006 00:29
原帖由 大.四.喜 於 2006-11-11 23:10 發表
我用30秒就搞知啦-__-
再1.1
3步

如果係唔一樣呢?

應該6.6先
3.3
作者: 南宮靈    時間: 12-11-2006 11:02
原帖由 威威 於 2006-11-12 00:29 發表

如果係唔一樣呢?

應該6.6先
3.3

6.6先一定唔得- -
你點知有問題個波係左定右?
你說3.3應該指有問題既6個波分兩分去秤吧
但係你都唔知有問題個波係邊度...

作者: milk8182    時間: 12-11-2006 21:57
標題: 辛苦了~"~ 也看無
辛苦了~"~ 也看無
作者: fai1210    時間: 13-11-2006 11:09
嘩.,...........真係諗爆頭/......
作者: [H]l1ch2h3    時間: 13-11-2006 15:30
4.4 2.2 1.1

好似就係最易啦
不過要好彩先做到

(1)
4.4先
如果相等就有2.2
2.2佢可能偏重or偏輕
錦你放1.1果時放錯就玩完啦

(2)
第1個4.4係唔相等
就2.2同上 你唔知佢輕d定重d
就係玩好彩

so你得1/5機會計岩
作者: Andersen    時間: 15-11-2006 00:17
原帖由 南宮靈 於 2006-11-6 22:07 發表

這2步是精髓所在
交換!!!!!!!!這步太勁了!!!!!
厲害!!

一直想不出這2步,我太廢了!!
但這答案已令到我熱血沸騰!!!!
作者: Floralist    時間: 15-11-2006 00:26
原帖由 [H]marco0116 於 2006-11-7 21:24 發表
好易姐...
一開始
              天秤既2邊 每邊4個....
咁就         
                            | 天秤
                            |
       \a_a_a_a/---------------\b_b_b_b/            如果 ...

同其他波唔同重量果個波唔一定係重D喎   -.-
D題目講嘅   -.-
作者: 瑞利斯    時間: 15-11-2006 21:19
原帖由 大.四.喜 於 2006-11-11 23:10 發表
我用30秒就知啦-__-
再1.1
3步

天才-- ........................

30秒就諗到

我唔知係咪唔習慣......

一開始就話66

21 之後

11             4步- -"!!

數學真係要多方面- -"
作者: lily0605    時間: 15-11-2006 21:36
THINKING...
作者: ′||..YinG×°    時間: 16-11-2006 07:09
5樓果個已經o岩左la --
作者: [H]天博    時間: 16-11-2006 12:43
我知道答案- -"我有本書有呢條問題~(其實唔係勁難既iq題)
第一次:在天平的兩邊各放6個球,把較重的那邊的6個挑出來.
第二次:在較重的6個中任意挑4個出來,天平一邊放兩個.這時會有兩種結果:一是天平兩邊一樣重
,那說明較重的小球在剩下的兩個小球中,剛把剩餘的兩個小球進行第三次稱重,得出重的那個;二是天平一側較重,則把重的那邊的兩個小球拿出放在天平進行第三次稱重,便得出重那個.
作者: *ErNest*    時間: 16-11-2006 15:48
錯左,係甘比人插,好慘,答錯要比插??

作者: 埋名隱姓    時間: 16-11-2006 19:14
我都有個方法
將果12個瓶分開2份 就係 5同埋7
再度 5同埋7邊個重D
------------------------
如果係5重的話.
就把佢分開成2.2.1
就度2個已經分成2個瓶.
如果2邊都係平衡的話.就係得番果1個瓶啦
如果2個其中一邊重的話.再把重果邊分開.再量睇下邊個平
----------------------------
如果係7重的話
就分開成3.3.1
再度2個已經分成3個瓶
如果2邊都係平衡的話.就係得番果1個瓶啦
如果2個其中一邊重的話.再把重果邊分開成1.1.1
再度是但一個1...
如果係天平上面的1瓶係相同的話.就係未度果果1瓶啦
作者: 鋼魂    時間: 16-11-2006 21:20
原帖由 瑞利斯 於 2006-11-15 21:19 發表

天才-- ........................

30秒就諗到

我唔知係咪唔習慣......

一開始就話66

21 之後

11             4步- -"!!

數學真係要多方面- -"

一睇就知佢錯la 2.2個到 佢又點知要搵軾定重呀
so 係100%錯la 仲有我想講 睇好題目先好答la 勁多傻仔以為自己好醒 亂答 我無睇全部 我睇甘多個 得一個答對 佢真係好勁

作者: ∼ray∼    時間: 16-11-2006 21:49
好易咋...第一次每一面6粒..第二次每面3粒..之後得返3粒就每面一粒..睇下係咪一樣...
係一樣既話多左果粒就係特別既..
作者: 鋼魂    時間: 16-11-2006 21:53
唉 而家好多文盲 題目都無話 重定輕 你點知要邊6個呀
唔好玩野la
作者: *ErNest*    時間: 16-11-2006 22:02
原帖由 阿廷 於 2006-11-6 23:09 發表
我記得7.8年前coco既福爾摩斯問題 解答有講過=.="

哦,茶葉呀馬,個個唔同架,個個係講茶葉輕d同2次only
作者: oOpkwongOo    時間: 16-11-2006 22:38
原帖由 南宮靈 於 2006-11-7 00:29 發表
解決方法:

看見很多人都唔明第二個情況( ABCD比EFGH重),唯有再解釋多次
按我看解釋

如果你連第一個情況都唔明,你就…………可以不用理會這題目!!
第二個情況真的比較難...
第二個情況既第二個s ...

留意﹕

我想問一下是什麼定率 ._.?
我maths比較差

希望指教 ._.

第一個情況明白
和我自己的假設一樣 ._.

抱歉,問題解決
不刪post了,以免卡頁

謝謝分享

作者: [S]riruis    時間: 17-11-2006 01:21
........
haha~~咁是但一個都係答案la
都唔知係重定輕
作者: 倉鼠傑~*    時間: 17-11-2006 06:31
原帖由 勁量電芯 於 2006-11-11 18:32 發表

"為何":
你寫出黎果d就冇錯, 不過唔代表你解法正確, 你只寫了一個case, 而且是最 ...

講真我都唔知你up 乜-.-
咩叫差唔多冇問題- -
但係差唔多又極之有問題 囧
即係我同南宮既解法都岩?
作者: 勁量電芯    時間: 17-11-2006 06:59
原帖由 南宮靈 於 2006-11-11 23:53 發表

我明白複雜就會較少人能理解的了(唏噓)
唔明你第二句:我只寫了一個case?
明明寫左兩個case(all),而且我寫的是abcd vs efgh(第一步)
不是abc vs efg
你看不到我寫的第二個case:若第一步中兩邊失衡 ??
...

"為何"  係其中一位回覆者....

原帖由 倉鼠傑∼* 於 2006-11-17 06:31 發表

講真我都唔知你up 乜-.-
咩叫差唔多冇問題- -
但係差唔多又極之有問題 囧
即係我同南宮既解法都岩?

其實我post完之後都唔知自己up乜....

你同南宮解法相同, 我搵唔到錯處, 照計就係岩ge

記住"為何"係人名黎嫁-.-

作者: 倉鼠傑~*    時間: 17-11-2006 09:40
原帖由 勁量電芯 於 2006-11-17 06:59 發表

"為何"  係其中一位回覆者....

其實我post完之後都唔知自己up乜....

你同南宮解法相同, 我搵唔到錯處, 照計就係岩ge

記住"為何"係人名黎嫁-.-

失敬失敬
小弟到今時今日先知道原來
「為何」
係一個人 囧
作者: oOpkwongOo    時間: 17-11-2006 13:09
其實睇左gum多個答案

只是南靈個答案是最詳細

加上圖解

只是很多人連題目都看不明就答
連step 1都唔明囧

係 1234 > 5678 個一段不用圖解的確是很難明囧

以文字表達真的很難

事實上這一題我都給擺了一道 -.-...
一開始我都係分6個1組XDDD
作者: 呀風∼*    時間: 18-11-2006 20:44
呢題我覺得3次係唔得的
作者: saisaisid2005    時間: 18-11-2006 21:20
把12個變成3+3+3+3~咁即係有4份~
then把其中2份去x,咁有2個情況~
第1.就係2份重量一樣,一係就一個重,一個輕~
咁如果一樣ga話,輕果個就係其餘個2份其中一份~咁就用果2份x~
咁一定有1份輕,咁就用輕果份,果度有3個波~咁用2個x,咁又係得兩個情況~一係就一個輕一個重,而第二舍就係2個一樣重~咁米搵到~如果係一個重,一個輕,用上述方法就搵到~
作者: Willy.E    時間: 18-11-2006 22:56
作者: 肥仔銘    時間: 19-11-2006 13:38
我之前玩過
分成6:6,磅
之後拎重左/輕左果邊
之後3:3
一樣咁拎
之後1:1..如果兩個係一樣既話就係第3個
作者: yip102005    時間: 19-11-2006 17:09
好多人以為自己個答案係o岩既~~但係第1次3:3咁秤先係正確~~~~~
驗證答案的方法就係 1.設其中一個波輕左~代入你個方法去秤~重複12次~~
                            2.設其中一個波重左~又係秤12次~
作者: oOpkwongOo    時間: 19-11-2006 17:48
原帖由 yip102005 於 2006-11-19 17:09 發表
好多人以為自己個答案係o岩既~~但係第1次3:3咁秤先係正確~~~~~
驗證答案的方法就係 1.設其中一個波輕左~代入你個方法去秤~重複12次~~
                            2.設其中一個波重左~又係秤12次~

但係你地成班都無睇題目

人地要3次找到答案
你做咩秤12次囧

4:4 的方法才是正確
作者: Nothing蛇    時間: 19-11-2006 18:37
....望到就識做

分3組 每組4粒

第一次搵到邊組有假波

第二次搵到果組
作者: 5454321    時間: 19-11-2006 21:01
我睇過一個漫畫
知到個答案
分開2組
一組6個
第1組同第2組放上去(第1次)
如果第2組輕d
將第2組分開2組
一組3個
放上去(第2次)
其中一組輕d,就將個組分開3組
一組1個
放其中2組上去(第3次)
如果重量一樣
無放上去個個就係輕d個個
如果其中一邊輕d
就係輕d個個
作者: arho123    時間: 19-11-2006 22:49
其實是簡單的
先一方放5一方放7
如是一樣輕重,則是7之一有一個輕了                      <a
如5的彈了上去則是7中的有一個重(不可能是未問題) <b
如7的上去了則是5中有一個重了(不可能是未問題)   <c
如7的下去了則是5中有一個輕了                           <d

===============================================

a:之後3:3
一樣的是多了的出問題(完結)
則是輕一方出問題                     <a
(不要理會重的的)

b:之後3:3
則是重一方出問題                     <b
(不要理會輕的的)

c:2:2
一方重的則是出問題                   <c
(不要理會重的)

d:又是2:2
一方輕的則是出問題                   <d

===============================================
a:之後1:1
則知輕的出了問題
如一樣則是多出來的出問題

b:之後1:1
則知重的出了問題
如一樣則是多出來的出問題

c:之後1:1
則知重的出了問題

d:之後1:1
則知輕的出了問題

解決了
關post(只要10分鐘想到c.c)

作者: Nothing蛇    時間: 19-11-2006 23:11
原帖由 arho123 於 2006-11-19 22:49 發表
其實是簡單的
先一方放5一方放7
如是一樣輕重,則是7之一有一個輕了
如5的彈了上去則是7中的有一個重(不可能是未問題) <a
如7的上去了則是5中有一個重了(不可能是未問題)
如7的下去了則是5中有一個輕了  ...

7個波同5個波秤 點都係7個波重啦下話...

有錯請指教
作者: arho123    時間: 19-11-2006 23:25
原帖由 Nothing蛇 於 2006-11-19 23:11 發表

7個波同5個波秤 點都係7個波重啦下話...

有錯請指教

如果一樣or7輕那則知5的出問題lo
7下去則是7的出問題lo
你拿天秤試
作者: 倉鼠傑~*    時間: 20-11-2006 07:58
原帖由 arho123 於 2006-11-19 23:25 發表

如果一樣or7輕那則知5的出問題lo
7下去則是7的出問題lo
你拿天秤試

則每個球為100克
7個球即是700克
5個球即是500克
假設其中一個球輕了或重了20克
700< 520/480?
720/680 > 500還比較有可能

如果你假設的情況是重了或輕了比較多的話...
那不用秤了
用肉眼也看得出啦
用手每個球拿一下便得出答案了
作者: 灰心者    時間: 20-11-2006 09:04
標題: 勁野!!!!好簡單呀
樓主~你正常d~好唔好????
我諗左20秒!!!打上樂古~先得30秒~答案好簡單~
設定12個波係1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
先平一平1 2 3 4  vs  5 6 7 8
(a)如1 2 3 4  =  5 6 7 8 (10 11 12 有一個波係假!!不過仲未知係輕定重)
(b)如1 2 3 4  </>  5 6 7 8 (表是當中有一波係假的)

先解左第(a)
如果係這~好簡單~因答案已經是8/12我機會率!!把1 2 3 4 5 6 7 8
拿走2波去比較9 10
答案只會係等同/不等同!!
ps...等同即係1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 (是正常波)

(r)再來便是比較11 12~~把他們分開~再如1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 使但一個0羅去比較!!

最後答案會係!!!
11=1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
12=/1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
咁如果12重其他波!!!即表示12不正常於其餘的波(答案)而(第二答案)假的波係相對地比較重的!!!
咁如果12輕其他波!!!即表示(答案)相反!!!!

接下來解答案(b)
如果如1 2 3 4  </>  5 6 7 8 (表是當中有一波係假的)
這答案仲簡單~~各位睇這貼者~不要傻眼~俾樓主搞亂各位!!!自己思考的能力
講住咁多先!!我地去一去片先!!!

ps...先把1 2 3 vs 5 6 7
答案只會是(a1)1 2 3 = 5 6 7(即表示4 8 中的一個是假~但未知是輕左定重左~~9 10 11 12是等同)
               (b2)1 2 3 </> 5 6 7 (當中有一個是假的~但未知是輕左定重左 4 8 9 10 11 12是等同)

如是(a1)你便做回答案(r)的做法!!!!!正確地重複做一次
如果是(b1)!!!咁就要再做!!!答案(a1)的方法!!

先把1 2 vs 5 6
答案只會是(a2)1 2  = 5 6 (3/7是假波~~但仲未知其輕重)
               (b2)1 2</> 5 6(當中有一個波是假的!!!仲未知其輕定重)
如果是答案(a2)請馬上重複做(r)的方法
如果是答案(b2)請比較
                              1 vs 5
                              2 vs 6
最後答案是兩個可能性!!!!1=5
                                  2 /6
再來便是清楚明白重定輕的關係了!!
把2比較1(答案:等同)
再把6比較5(答案:不同)
再把6比較1(答案:相同)
再把5比較1(答案:不同)
而5可能重過1or輕過1!!!
so...........答案是5波是假的!!!重or輕!!!就要睇情況是那個重定輕了!!!!!

所以如果你地做這方法!!!!一定可以在3次機會內!!!找出假波是那一個and是重過其餘還是輕過其餘~~
不信者可以!!!!自行驗証!!!!

最後係~超簡單^^
作者: I-BoYz    時間: 20-11-2006 16:57
我都係諗到4次...
開估啦...
作者: 乂雪虎    時間: 21-11-2006 17:43
原帖由 leaoardo 於 2006-11-6 23:09 發表
用反地心吸地-0-邊個跌得特別快/慢..咪係果個~~(1分鐘答案)==

但係其實質量唔會影響佢快D定慢D
作者: 周杰倫    時間: 21-11-2006 17:43
第一次分2組
6:6
邊組輕就去分~~
第二次分2組
3:3
邊組輕就去分~~
第三次就拎一個唔係失重個波再分組
2:2
最輕果個咪係要搵個波囉~~
作者: 乂雪虎    時間: 21-11-2006 18:21
原帖由 周杰倫 於 2006-11-21 17:43 發表
第一次分2組
6:6
邊組輕就去分~~
第二次分2組
3:3
邊組輕就去分~~
第三次就拎一個唔係失重個波再分組
2:2
最輕果個咪係要搵個波囉~~

科技真係發達..你咁樣都上到網..呵..
作者: 周杰倫    時間: 21-11-2006 18:27
原帖由 乂雪虎 於 2006-11-21 18:21 發表

科技真係發達..你咁樣都上到網..呵..

唔明你的意思 = =""
請問你係唔係答佢個題目??
作者: 乂雪虎    時間: 21-11-2006 19:40
原帖由 周杰倫 於 2006-11-21 18:27 發表

唔明你的意思 = =""
請問你係唔係答佢個題目??

說得太明就不好啦..意思的總結是說你沒看題目
作者: arho123    時間: 21-11-2006 21:17
其實我估到佢同學點答番樓主
第1方法:用手lo
2:唔好意思我問錯左係xxxx
3.咩你真係諗的?我亂嗡的bo
唔知係唔係咁呢-.-
(跑~)
作者: StevenX    時間: 22-11-2006 18:48
其實我一早知左個答案= =.........
作者: arho123    時間: 22-11-2006 22:21
原帖由 StevenX 於 2006-11-22 18:48 發表
其實我一早知左個答案= =.........

那你說吧
我想了很耐呀
作者: ︴墮落天使﹏    時間: 22-11-2006 23:08
1開頭手1先12個波分開2邊...6:6
之後重個邊扲黎分開2邊3:3
最後放2個上去..1樣重就姐系冇放上去個個重d啦...
1邊重1邊冇咁重就唔洗問啦-.-
作者: 收收埋埋$    時間: 23-11-2006 17:20
開估啦...我點想都係要4次

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://eee.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2