樂古Nakuz

標題: 隱形戰機係點隱形架????? [打印本頁]

作者: wilson1993912    時間: 22-8-2006 12:29
我想問下隱形戰機係點隱形架?????
作者: 星象儀    時間: 22-8-2006 12:36
隱形戰機唔係識隱形
佢係有一種唔知乜野(類似音波/塗層之類)
可以干擾/避過
雷達/其他探測器既運作/偵測
可以係無聲無息咁
進行爆破/摧毀等任務

大致上係咁~*
作者: 阿仙奴*    時間: 22-8-2006 12:52
同埋佢個形狀好似係可以令到d雷達反彈去第2度..
作者: wilson1993912    時間: 22-8-2006 13:51
Originally posted by 星象儀 at 2006-8-22 12:36:
隱形戰機唔係識隱形
佢係有一種唔知乜野(類似音波/塗層之類)
可以干擾/避過
雷達/其他探測器既運作/偵測
可以係無聲無息咁
進行爆破/摧毀等任務

大致上係咁~*

咁人睇唔睇到架???
作者: lammoyo    時間: 22-8-2006 13:54
Originally posted by wilson1993912 at 2006-8-22 13:51:

咁人睇唔睇到架???

睇到= =
作者: 星象儀    時間: 22-8-2006 13:55
佢只可以干擾機器運作,
唔係真係隱形,
所以咩野都可以睇到佢∼*
作者: kenpat    時間: 22-8-2006 14:07
好啦...我回番樓主先..但係講各位知道實情的人如果看到我打錯d咩唔好串唔好凸...
隱形戰機只係令到雷達顯示唔到戰機出來....
一個人係可以利用大家的eyes 看到...當然可能真係飛得好快看唔到都有可能(現在有戰機可以飛到快過音速..,同時我唔知一個體以音速行人看唔看到)
隱形戰機係因為外型設計上可以令到雷達射出的微波(唔知係微波定係無線電波...)
反射去第2度...ja係令到雷達唔可以接番自己射出去的微波...令到雷達上顯示唔到有戰機係度...仲有...有陣時戰機有機會都反射唔到微波..但係只有一陣..(個一陣指比一秒少)...
雷達接受番d微波唔係一有小小微波彈番來就話有戰機..係要有一定數量的微波彈番來先會顯示出來..因此係雷達上係看唔到隱形戰機的..
唔明?..唔明再問吧= =.....
隱形戰機的意思只係係戰場上看唔到(你唔好同我講打杖仲拿眼去看...都係拿雷達check的= =....
如果真係叫個人出去拿眼看..咁係晚上時除o左會看錯野..仲有機會比人地的狙擊手射死.....
作者: 火龍    時間: 22-8-2006 16:07
Originally posted by kenpat at 2006-8-22 14:07:
唔知係微波定無線電波

係微波

[ Last edited by 火龍 on 2006-8-22 at 04:09 PM ]
作者: ericlcl    時間: 22-8-2006 18:42
架戰機個排氣口係機頂,所以熱能探測器好難掃到佢
戰機以一塊塊造成,唔會好似正常飛機咁係圓ge,so反左個雷達去第二度
d油都係特殊ge,可以吸收雷達d野
顏色係黑色,所以係夜晚好難睇到
p.s.樓主,邊個話比你聽隱形戰機係隱形 = =
作者: 博士.Dota    時間: 22-8-2006 22:45
好似今年 HKCEE 出過呢題 -_-
下年可以試下睇下今年份 物理 HKCEE...
作者: Zend    時間: 22-8-2006 23:24
Originally posted by 博士.Dota at 2006-8-22 22:45:

(^{}^)

考果時=照抄
作者: x-Stephen-x    時間: 22-8-2006 23:36
隱形戰機好似話個機身ge 物料唔知用咩做 + "lub" "duck" 不平的外殼做成(好似話d microwave可以係機身有全內反射<~~唔知中文=.=[sth abt critical angle].....+反射番去第二到...搞到個接收器收唔到 d wave ._____."
作者: Terrence    時間: 25-8-2006 12:37
好似係雷達射D雷波出黎....
架機上既物料可以比佢唔知通個定點...咁就無野反射返去個雷達度...
(感覺上我呢個易明D)
作者: 細權    時間: 25-8-2006 13:05
想知  就買今年Physics既past paper啦~~~會好詳盡咁解答晒你
作者: 大和    時間: 25-8-2006 13:16
除此之外,隻色仲會同背景差唔多,例如隱形戰機個底就同個天差唔多色,令敵人即使用肉眼也難以察覺
作者: FOXMARVEL    時間: 25-8-2006 19:34
以f-117黎講,f-117用不規則既機身去折射雷達波
同埋有塗層去absorb d雷達波
因為現役既隱形戰機都飛唔過音速,最多得1000km/h
所以唔會係白晝出動,
因為白晝時間,隱形戰機唔夠快同埋係黑色,係地面可以見到
同埋唔夠其他戰機快同埋冇空戰配備,只得轟炸系統
對機師極危險,同埋一部隱形戰機造價極貴,唔值得

[ Last edited by FOXMARVEL on 2006-8-25 at 07:37 PM ]
作者: jackielam    時間: 29-8-2006 21:10
其實隱形戰機會"隱形"o既原因係部機的外形
以B-2為例,佢個機底係平面,當雷達發出微波.d微波就會反射到其他地方,而個雷達接收唔到反射回來o既微波,d人咪見唔到部機係雷達出現。
作者: Zend    時間: 29-8-2006 23:03
Originally posted by jackielam at 2006-8-29 21:10:
其實隱形戰機會"隱形"o既原因係部機的外形
以B-2為例,佢個機底係平面,當雷達發出微波.d微波就會反射到其他地方,而個雷達接收唔到反射回來o既微波,d人咪見唔到部機係雷達出現。

如果係雷達上空佢就咩咩./..
作者: albie    時間: 29-8-2006 23:05
Originally posted by Zend at 2006-8-29 23:03:

如果架機去到基地上面先detect到,

個基地都~~嘿嘿~~XD

[ Last edited by albie on 2006-8-29 at 11:28 PM ]
作者: 龍    時間: 29-8-2006 23:32
Originally posted by Zend at 2006-8-29 23:03:

你指空中預警機@_@?
作者: 哈利波仔    時間: 29-8-2006 23:43
隱形戰機唔係真係隱形- -人類科技未到依個水平
隱形戰機只係一部戰機裝左一d反雷達ge裝置
令其他人探測唔到你部戰機所在地
作者: yip102005    時間: 29-8-2006 23:50
隱形...只係人地雷達睇你唔到....以至危險降低好多好多~~~你起地面見到~但你射到佢先得嫁=="起空中緊加唔洗講==雷達睇唔到點追
作者: 痔痕仔@恆    時間: 30-8-2006 00:19
其實我都想問下....

F-29a 係用咩原理去隱形??

據說 F-29a 都可以隱形的 =.=""
作者: FOXMARVEL    時間: 30-8-2006 10:03
Originally posted by 痔痕仔@恆 at 2006-8-30 00:19:
其實我都想問下....

F-29a 係用咩原理去隱形??

據說 F-29a 都可以隱形的 =.=""

有冇圖睇下部機......?
我唔知邊部==
作者: 等待”    時間: 30-8-2006 11:06
作者: Zend    時間: 30-8-2006 11:18
Originally posted by albie at 2006-8-29 23:05:

如果架機去到基地上面先detect到,

個基地都~~嘿嘿~~XD

[ Last edited by albie on 2006-8-29 at 11:28 PM ]

用等離子武器安裝係雷達
計算架野的速率

Bomb.........

以上情節係虛構的
作者: kwok123456789    時間: 30-8-2006 11:52
作者: 周杰倫    時間: 30-8-2006 17:54
佢係發出同一個頻頻黎干擾(相長干涉)
令到雷達探測唔到~~
作者: 水雲天    時間: 30-8-2006 21:59
你個問題...好好笑^^"
作者: [S]直到☆永遠    時間: 30-8-2006 22:49
Originally posted by FOXMARVEL at 2006-8-25 19:34:
以f-117黎講,f-117用不規則既機身去折射雷達波
同埋有塗層去absorb d雷達波
因為現役既隱形戰機都飛唔過音速,最多得1000km/h
所以唔會係白晝出動,
因為白晝時間,隱形戰機唔夠快同埋係黑色,係地面可以見到
同 ...

點只得1000km/h =.=
作者: FOXMARVEL    時間: 30-8-2006 23:22
Originally posted by [S]直到☆永遠 at 2006-8-30 22:49:

點只得1000km/h =.=

講緊現役既隱形戰機ar....明唔明咩叫現役ar?.......
因為現役既機身既氣流動力唔夠效率,所以一般都係呢個speed...過唔到音速.....

[ Last edited by FOXMARVEL on 2006-8-30 at 11:25 PM ]
作者: donald    時間: 31-8-2006 00:09
如果個speed咁快~d機師點訓練?
作者: 痔痕仔@恆    時間: 31-8-2006 01:58
Originally posted by FOXMARVEL at 2006-8-30 10:03:

有冇圖睇下部機......?
我唔知邊部==

我搞題左呀..... 原來係 F-22A   bao_25
作者: A_Terrestrial    時間: 31-8-2006 13:07
Originally posted by 博士.Dota at 2006-8-22 22:45:

今年物理真係好似有出...忘記了o.o
作者: FOXMARVEL    時間: 31-8-2006 14:35
Originally posted by 痔痕仔@恆 at 2006-8-31 01:58:

我搞題左呀..... 原來係 F-22A   bao_25

哦.....f22好似就黎服役......但係唔知有冇海軍.....
要佢服役我先知個技術係點.....
作者: [H]阿雞    時間: 1-9-2006 13:54
隱形戰機唔係真係識隱形 只係可以避開雷達 所以對阿以蓋達組織果d人無咩用
因為佢地一向都係用肉眼睇 然後用機槍or手槍射架機= =
作者: louislam123    時間: 1-9-2006 14:35
其實係講緊 雷達搵唔到佢呀
作者: 龍    時間: 1-9-2006 15:06
Originally posted by [H]阿雞 at 2006-9-1 13:54:
隱形戰機唔係真係識隱形 只係可以避開雷達 所以對阿以蓋達組織果d人無咩用
因為佢地一向都係用肉眼睇 然後用機槍or手槍射架機= =

機槍..手槍= =?你玩野呀//點射呀..除非佢低飛...更係用火箭炮架啦= =
作者: [S]wai123    時間: 2-9-2006 16:24
Originally posted by louislam123 at 2006-9-1 14:35:
其實係講緊 雷達搵唔到佢呀

搵到的...只不過雷達果點太小~
令人誤以為飛鳥...等生物
(唔係好記得...好似係電視睇番黎....)
作者: 美優亭風流    時間: 3-9-2006 08:48
唔只係反射微波~~有d都會係用紅外線黎探測有冇敵機
所以o係戰機個出廢氣個位~~會有冷卻裝置將廢氣冷卻
咁就可以被開到呢d熱能探測..
總括黎講~~隱形戰機可以不為人知咁發覺有幾點
靜而快
機身可反射微波至沒有雷達的位置
出廢氣個位有冷卻裝置
有保護色
作者: singex    時間: 3-9-2006 20:21
佢都係出面個面

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://eee.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2