樂古Nakuz

標題: 升學選科問題 (請集中在此帖討論) [打印本頁]

作者: Ron    時間: 2-6-2006 22:41
升學選科問題 (請集中在此帖討論, 六月三日開始, 遣者扣五分處理)

[ Last edited by [SYSS]Fantasma on 2006-6-20 at 01:23 PM ]
作者: y0311312    時間: 4-6-2006 14:12
理科除左phychembioamath
仲有一科選修科..
cit or geog or econ
普遍黎講讀d咩.
邊d人易d讀...
係咪都好多英文,好多野記
好考表達能力???
最多人選的次序係 econ > geog > cit
econ用英文會唔會好難?
geog會唔會好多野記?
cit會唔會好深好多英文?
而且我係傳統理科的人
讀唔讀掂geog同econ? 我指的唔係普通合格果d...
如果成績最多只入到geog果班咁掂算...
我普遍不太鐘意geog
但cit果班..d人又太廢...又唔係好讀書...
個次序應該點簡???
作者: [S]debby    時間: 4-6-2006 16:10
無論你揀cit,econ定geog都好...你要睇你有冇興趣同能力ma....
econ同cit 都係好多理科人揀o既選修(唔計a.maths)
geog呢一科係某程度係可以同phy有關係o既....特別係波動學學到o既野....
可以同geog o既地震/海嘯果d有d關係....
我覺人認為讀得理科就應該揀econ, cit...
如果你係鐘意寫program/網頁去揀cit都係唔錯o既選擇....
而econ就係某程度係要死記野...特別果d定義果d野....
而geog會比econ較為都d野要記.......
班d人廢唔廢係唔會有好大影響....如果人地廢...你自己又跟人地廢o既話....
讀邊班都係咁....
你咪睇下自己鐘意邊科咪揀邊科law....
作者: 哈爾洛斯    時間: 4-6-2006 16:43
點解你會覺得讀 C.I.T. D 人係廢呢?
我倒不太覺得 ( 可能因為我讀 CIT 所以有影響 =.=)

如果綜合3科
本人覺得 geog 係最難讀的一科...
因為都好多野記...
囉 A 好難囉..

Econ 同 C.I.T. 就幾考 concept..
concept 錯就嘜都錯
不過通左就會覺得好易
當然好似上面咁講要講下興趣
你學左 CIT 如果有心o既真係可以自己做遊戲
而 Econ 有時都會幾有趣..

無論如何前路都係你手..
要自己決定~~
作者: 傻星    時間: 4-6-2006 17:14
cit比我既感覺只係...煩 好多野記-_-
作者: y0311312    時間: 4-6-2006 18:53
Originally posted by 哈爾洛斯 at 2006-6-4 08:43:
點解你會覺得讀 C.I.T. D 人係廢呢?
我倒不太覺得 ( 可能因為我讀 CIT 所以有影響 =.=)

如果綜合3科
本人覺得 geog 係最難讀的一科...
因為都好多野記...
囉 A 好難囉..

Econ 同 C.I.T. 就幾考 concep ...

所謂cit果班...其實係比好多無理科天份的人入
始終5班有3班 理科...
cit果班..無論d人對理..科就..無興趣...
成績都比較差....
如果d人本身係廢..始終會拉慢進度..(根據以往記錄)
作者: y0311312    時間: 4-6-2006 18:58
Originally posted by [S]debby at 2006-6-4 08:10:
無論你揀cit,econ定geog都好...你要睇你有冇興趣同能力ma....
econ同cit 都係好多理科人揀o既選修(唔計a.maths)
geog呢一科係某程度係可以同phy有關係o既....特別係波動學學到o既野....
可以同geog o既地震/海 ...

geog其實係有d幾interesting的部份..我都覺得
但係都有d 好悶的野...搞到好像文科咁的...
同埋好多野記..我記野 ,分析 ,吹水都唔係好掂...
可能係因為英文教...
作者: 哈爾洛斯    時間: 4-6-2006 19:16
Originally posted by y0311312 at 2006-6-4 18:53:

成績都比較差....

咁可能係唔同學校的問題吧..
我o個班 C.I.T. 有個全級第二都係到讀
而且好多成績都唔錯
反而我間學校o既 geog 班有好有唔好..
作者: 追風逐日    時間: 4-6-2006 20:39
cit係學寫program戈part可以話唔洗溫書都可以拎到唔錯既分數......
而econ.......我d同學話劑吹水,我戈班econ平均有成80分= ="""""""""""
geog劑記.......但係又有少少吹水既成分
作者: ♂[玩具]    時間: 5-6-2006 02:00
講易讀/少野, econ一定少過geog
我都認為econ好讀過geog

econ真係要自己用下腦, 要背既野唔多
geog其實都頗資料性, 雖然答題時都會有少少分析, 但都係背野為主

cit就唔知, 我無修
作者: [S]debby    時間: 5-6-2006 12:49
Originally posted by y0311312 at 2006-6-4 18:53:

成績都比較差....

我覺得呢d係學校問題....
我間學校...唔少成績好o既人都有修cit....
我自己都有讀cit,econ....
你讀geog果d 通常都係對文科仲有留戀ga la...
cit你讀program果單元根本唔洗點讀書....

我覺得"如果d人本身係廢..始終會拉慢進度"呢句說話係錯ga
呢句話只可能係一d自學能力低o既學生講o既野...
以我學校為例....冇呢d人講呢句話....
老師只係間中指導你....自己主動學習先係最重要....
作者: 殘龍    時間: 5-6-2006 16:56
數學中中地..讀理科ok?
作者: [S]hlh0226    時間: 6-6-2006 00:53
讀A.Maths 定compurer好?
作者: [S]debby    時間: 6-6-2006 01:38
Originally posted by [S]hlh0226 at 2006-6-6 00:53:
讀A.Maths 定compurer好?

好難分好定唔好....
你maths底差讀a.maths就死快d....
你對電腦一d都唔識o既...讀電腦讀完等於無讀....
作者: 痔痕仔@恆    時間: 8-6-2006 12:15
其實宗教易唔易讀???(基督教)
作者: 牙嵐123    時間: 8-6-2006 13:04
中學文學讀d咩嫁? = =
作者: Zend    時間: 9-6-2006 19:54
AL 讀biochemphy 算唔算有前途?
作者: ka洛    時間: 18-6-2006 17:39
英國文學係咪好難?
作者: piyopiyo    時間: 18-6-2006 17:53
AL讀生物果班定數理班有前途d,生物同數理我地學校主要有1大分別--->生物班有phy,chem,bio
數理班有pure maths,app maths不過冇phy
作者: 雪條    時間: 18-6-2006 19:33
Originally posted by y0311312 at 2006-6-4 18:58:

geog其實係有d幾interesting的部份..我都覺得
但係都有d 好悶的野...搞到好像文科咁的...
同埋好多野記..我記野 ,分析 ,吹水都唔係好掂...
可能係因為英文教...

地理科本來就係文科
- -[[係我間學校黎講
地理好講求組織..吹水了得未必有用..特別係用英文讀

Originally posted by 殘龍 at 2006-6-5 16:56:
數學中中地..讀理科ok?

都係講你自己既興趣
本人認為讀理科除左數學OK..興趣都係個大因素
仲有你所指既理科包唔包A.MATHS先?
有既要做好心理準備-___-

Originally posted by 痔痕仔@恆 at 2006-6-8 12:15:
其實宗教易唔易讀???(基督教)

RE係OPEN BOOK既..
想讀一定要睇開聖經..
有一定信仰基礎[[唔信主叫你讀未死梗- -

Originally posted by 牙嵐123 at 2006-6-8 13:04:
中學文學讀d咩嫁? = =

讀下中國不同朝代既詩詞同埋詩人
肯讀肯讀拎A絕對有可能
但自問一定要勤力..
唔勤力就唔好讀喇..
作者: 神~樂    時間: 19-6-2006 17:12
唉今年升唔到中5啦睇怕..有大多科唔合格
我想問中四升中5如果升唔到咁點?
如果有得留級比你地留唔留???唔留ge話可以點???bao_29
作者: garycoolman    時間: 19-6-2006 17:14
唔留仲有得簡咩
做野囉@@
作者: garycoolman    時間: 19-6-2006 17:15
唔想留班 又何必當初唔讀書呢
作者: 金田一耕助    時間: 19-6-2006 17:39
太多科唔合格你都無得揀
1,2科或者可以drop左佢
作者: 哈爾洛斯    時間: 19-6-2006 17:44
Originally posted by garycoolman at 2006-6-19 17:15:
唔想留班 又何必當初唔讀書呢

這確實說得對
不過每個人特質都唔同
儘管如此..就算自己讀唔黎
這可能是自己唔上進的籍口..

不過要緊記中四父母已經需要交學費
作者: leaoardo    時間: 19-6-2006 17:55
緊係流班啦...唔通出理工作咩= =
作者: piyopiyo    時間: 19-6-2006 18:06
Originally posted by leaoardo at 2006-6-19 17:55:
緊係流班啦...唔通出理工作咩= =

唔係ge,如果你都覺得自己讀唔到ge,就無謂再徙你父母d錢la......
作者: 威    時間: 19-6-2006 18:11
重讀吧..
中4學歷難搵工..
作者: 殘龍    時間: 19-6-2006 18:28
Originally posted by 雪條 at 2006-6-18 19:33:
都係講你自己既興趣
本人認為讀理科除左數學OK..興趣都係個大因素
仲有你所指既理科包唔包A.MATHS先?
有既要做好心理準備-___-

有人話A.MATHS難..有人話A.MATHS易
不過我都諗住讀理..唯有狂計啦..
作者: [S]【YU】    時間: 19-6-2006 19:01
中四重讀而升倒中六的case都有唔少. 唔駛咁快放棄住.
呢個學歷出到去,一係清潔,一係咕哩,一係整餅.
作者: 雪條    時間: 19-6-2006 20:23
死都唔好留班
因為你唔知下年個教統局又改乜野...
如果真係要留班
不如出去搵間比再差d既學校
死死地氣讀埋中五考個會考
反正比你repeat中四..你冇心機讀都升唔到中六架喇
又何必哂多一年~捱埋去會考咁就自由拉

↑轉載自我miss
作者: albie    時間: 19-6-2006 22:21
Originally posted by 雪條 at 2006-6-19 20:23:
死都唔好留班
因為你唔知下年個教統局又改乜野...
如果真係要留班
不如出去搵間比再差d既學校
死死地氣讀埋中五考個會考
反正比你repeat中四..你冇心機讀都升唔到中六架喇
又何必哂多一年~捱埋去會考咁就自 ...

唔同意,
如果教統局要出新招,
佢一定會早宣佈的,
但是到目前位至所公佈的都未禍及樓主的年級。
但事實是,中五出來都難找工,
何況中四??
所以都係repeat,
最好識一d讀書好d ge朋友,
你都會自動變番好d的。
作者: 雪條    時間: 20-6-2006 00:57
Originally posted by albie at 2006-6-19 22:21:

唔同意,
如果教統局要出新招,
佢一定會早宣佈的,
但是到目前位至所公佈的都未禍及樓主的年級。
但事實是,中五出來都難找工,
何況中四??
所以都係repeat,
最好識一d讀書好d ge朋友,
你都會自 ...

今年一個SBA都玩死唔小中四學生..
教統局係今年4月先公佈中文科既07 CE範圍
所以冇謂冒呢個險

仲有我指既係..係間差D叫學校完成中五
考埋個CE拎張沙紙先出黎做野..唔喜歡既未讀IVE進修下
中五畢業唔代表絕路既..中五升中六呢個關口好多人都過唔到架拉-___-
作者: .•Hung▊鴻    時間: 20-6-2006 00:58
可以去報ive個d...
作者: 古迪仔    時間: 20-6-2006 01:34
講真就真係唔好出黎做野...你中4學歷無咩工c會請你 就算請你都係做D底層工作 其實係你呢個case 真係只有去讀書
做野??唔好諗啦 搵其他學校讀埋個中5 會考左先 又或者去讀ive囉 再唔係就去國外讀書 如果嫌貴其實可以返大6讀書都唔錯架~~

[ Last edited by 古迪仔 on 2006-6-19 at 05:36 PM ]
作者: Daywalker    時間: 24-6-2006 00:15
小弟中3 數學嘛嘛 理解都ok 一定係理科料
但我讀唔讀 amaths 好 我好驚上到去讀唔到
作者: 雪條    時間: 26-6-2006 23:21
Originally posted by Daywalker at 2006-6-24 00:15:

一定係理科料..何以見得?
作者: FOXMARVEL    時間: 26-6-2006 23:28
Originally posted by Daywalker at 2006-6-24 00:15:

maths得得地就夠ga la,唔係要好勁先讀到
作者: 殘龍    時間: 27-6-2006 14:01
今次全級既maths比出卷果個累死...
又有會考題..又唔夠時間..
我都死左係maths..
唔知讀唔讀到理
好彩phy,chem,bio都ok..
作者: umbra817    時間: 27-6-2006 22:36
公開下岩岩考完既成績...(中3)
中:82.5/150
英:60.5/105
數:162/191
IS:117.5/165
人文:39.5/150
中史:15/99
大家覺得我讀咩好 =﹏="?
作者: 殘龍    時間: 27-6-2006 22:53
中史:15/99你真唔掂定冇溫..?
作者: umbra817    時間: 27-6-2006 22:57
曾打開書本半個鐘...
已經想死 =)
認真上一堂中史堂比唔訓兩晚重辛苦 =﹏=(誇張左少少..都差唔多))

[ Last edited by umbra817 on 2006-6-27 at 11:00 PM ]
作者: 守衛~朗    時間: 27-6-2006 23:09
講真,初中歷史有幾難 ?
我平時上堂有留心,考試溫左 20分鐘
拎到 161/200 , 我已經覺得好低
初中歷史係送分科,比人拉高 d 分 ,唉..咁都叫難
乜科都好,上堂有番心聽書考試好易pass
作者: umbra817    時間: 27-6-2006 23:41
如果你對住一棵樹就唔同講法...果隻重要係妖...
我認為中史係我校既扣分科-V-"因同班15分都有好幾個=]
且每個人各科既興趣都唔同..我無話過難..
只不過係興趣問題...基本上我係有興趣有上堂果D就一定掂
而最有可能影響我既係老師(中1教果陣100</300,,而家≧200)
同埋你個唉字我唔多妥佢=-=!!!

[ Last edited by umbra817 on 2006-6-27 at 11:45 PM ]
作者: piyopiyo    時間: 28-6-2006 14:01
後日交揀科表,好多人話第1選擇係a.maths + econ.......其實a.maths + econ有咩咁好.......雖然我都揀左-_-
作者: .莊^    時間: 28-6-2006 14:07
我中四最想讀既係econ @@"
作者: piyopiyo    時間: 28-6-2006 14:33
讀econ 有咩好,點解d人話a.maths + econ係perfect match
作者: 雪條    時間: 28-6-2006 22:04
係既咩- -..兩者唔同架啵
唔係應該PA+ ECON先係咩
理論+應用..讀讀下發覺有d野有關係
作者: 收收埋埋$    時間: 28-6-2006 22:32
小弟成績-.-
中文134/200
英文120/200
數學162/200
中史83/100
西史88/100
phy99/100
chem91/100
bio81/100
地理68/100
電腦57/100
=.=我英文太屎....以家都唔知揀咩好....你地有咩意見
作者: piyopiyo    時間: 29-6-2006 17:23
Originally posted by 雪條 at 2006-6-28 22:04:
係既咩- -..兩者唔同架啵
唔係應該PA+ ECON先係咩
理論+應用..讀讀下發覺有d野有關係

PA係乜,我地學校冇左呢樣野la,得econ ja
作者: 殘龍    時間: 2-7-2006 15:40
Originally posted by piyopiyo at 2006-6-29 17:23:

PA係乜,我地學校冇左呢樣野la,得econ ja

PA即係會計
作者: Daywalker    時間: 3-7-2006 17:33
Originally posted by 雪條 at 2006-6-26 23:21:

一定係理科料..何以見得?

sorry 太耐冇睇 個板=0=
一定係
phy chem bio  次次 8-9字頭 一定係理科料
thx 大家
作者: y0311312    時間: 5-7-2006 12:58
help=.=
cit,geog,econ
最多人choose最右,最少人choose最左
好多好廢的人都choose最左
但係我d mark都係中中上上
but 我 like cit...
入左班差的,影唔影到我??/
作者: piyopiyo    時間: 5-7-2006 13:01
Originally posted by y0311312 at 2006-7-5 12:58:
help=.=

關咩差唔差班事丫,你係得ge係唔會比其他人影響你,相信自己ge選擇labao_26
作者: 殘龍    時間: 5-7-2006 14:59
Originally posted by piyopiyo at 2006-7-5 13:01:

關咩差唔差班事丫,你係得ge係唔會比其他人影響你,相信自己ge選擇labao_26

學習氣氛都幾重要架...
作者: [H]bunbunbunbun    時間: 5-7-2006 16:35
Originally posted by y0311312 at 2006-7-5 12:58:
help=.=

如果入CIT班同學成日玩唔專心上堂
入班好d跟住自修CIT好d
作者: 殘龍    時間: 10-7-2006 20:36
Yeah..我成功入到理科..正..
有咩需要注意?
作者: 鄭大奸    時間: 11-7-2006 23:29
我想問下點自修cit?
學校一句數學差就唔比讀.....

係咪要同學校申請架?
作者: heidiheidi    時間: 27-7-2006 23:36
作者: milky122    時間: 7-8-2006 13:29
Originally posted by heidiheidi at 2006-7-27 23:36:

自修要o係學校申請ga...
不過佢有可能唔比...

我學校好衰..就算你自修...佢都係要你俾成績佢体左先..
就算你自修..佢都可能唔比..取非你係好鬼勁o個d佢先你考!
作者: 小恩X]'']    時間: 12-8-2006 19:16
我而家諗住讀文科,想問下文科係未好煩??!!
同埋遲d係未冇會考??我今年升f.3..
我諗住讀到f.6=.=...唔讀大學係未真係唔得??!!!
同埋如果我讀完書,但係做既工,又同文科冇關,會唔會唔係幾好??
有冇人可以幫我解答??thzz^^
作者: henry20901    時間: 13-8-2006 16:09
我想問下cit係讀乜野ga?我果間有多媒體同programming....我果班係讀programming.....咁要讀乜野ga?
作者: 司馬懿字仲達    時間: 14-8-2006 16:11
我想問,如果數學成績好,係咪讀理科好d?

而對歷史能有合格的把握,讀文科比較適合?

而文科入面的經濟,我一定不能合格,是不是放棄文科好一些?

還是停左經濟好d?
作者: 天天也欠打    時間: 20-8-2006 15:35
請問理科和理商科有什麼分別?(不只是指修科的方面)
作者: [S]thx520    時間: 29-8-2006 14:37
急問...本人S.4.
我本來係入左《文書處理及商業通訊科》word processing and business communications

但係本人ge英文係  好好好好弱(英文考試成日死)

所以個科老師同我講 『不如你轉D有把握ge科La 你英文禁弱 係唔識合讀本科ga  本科係要D英文底好ga同學讀 ...』......

我想問有讀《文書處理及商業通訊科》word processing and business communications   ga人依科係唔係一定要英文底好ge同學讀ga?

究景我轉科定死讀好...

明天要答佢La ><````

help

成日都冇人回bao_18

[ Last edited by [S]thx520 on 2006-8-29 at 10:20 PM ]
作者: 大.四.喜    時間: 21-9-2006 22:45
本人意見~理科phy chem bio amath
之後如果仲有得選修cit~
因為cit 係hkcee好特別下~以我所知其他科全部都係睇考試~
但係cit就有份會考工課(佔hkcee 20%)~只要比d心機 份工課要拎a唔難
你份工課拎左a 如果你係考試時唔小心做錯少少野~而考試拎b 咁你份工課就有
好大機會幫你拉到a  所以幫助不少~~
加上~~cit不重背書~只永理解~~cit一理通百理明~~上堂留心聽書
考試我搵一個鐘都拎到高分

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://eee.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2