樂古Nakuz

標題: 〔原創〕四絕莊完美攻略 [打印本頁]

作者: 鋒...    時間: 7-6-2011 20:00
標題: 〔原創〕四絕莊完美攻略

雖然四絕整個副本也相當沈悶,亦只會出經驗道具

但見有很多人也不太懂如何刷,希望大家看了以下的攻略能知道如何刷吧!

組隊方面:我見意最好2個ec,一逍遙,其他就隨意也可(不過最好組有群技的門派,如丐幫)

第一大佬

一進去會出現一大埋小怪,只要把他們殺掉就可了(亦可以點擊一下鐘,小怪就會消失)

然後走過去點擊NPC陶菁菁決戰,boss就會出現

這boss不太勁,直接打他就可了,不過到了他半血後,他就會在地上放置陷阱,只要跑離陷阱就可以了

打死後,到NPC陶菁菁點擊過去西韻閣,然後就準備打第二王了

第二大佬

到了西韻閣,點擊NPC陶菁菁決戰,boss出現

當boss處於'燭影搖紅'的狀態時,會隨機令玩家失明,並中毒,有可能向其他玩家作出傷害

但傷害不大,當boss一半血的時候,他就會進入'金色狂舞'的狀態,boss會在自己四周放出四個招魂幡

boss離招魂幡越近,他的攻擊就越大,很有可能令全隊陣亡

但只要能迅速把他拉離招魂幡,一直這樣打下去,就可以輕易擊退boss

然後點擊NPC陶菁菁過去盤龍閣

第三大佬

到了盤龍閣,點擊NPC陶菁菁,第三boss出現

boss一開始會發出三種像雲的顏色的東東,其中兩個是一樣的,只要你帶他去到顏色不同的地方下就可

然後boss會召換青鹰,群技有用了,你要迅速走去左下角,把所有青鹰殺掉,不能讓他接近boss

到了boss半血,他就會召換四隻老虎,只要按照老虎的狀態來打,就可輕易殺死,一直這打下去,就能殺死boss

然後點擊NPC陶菁菁進入星羅閣

第四大佬

點擊NPC,待他們互相對話完後,再點擊NPC決戰

boss出現,boss一開始會召換一大班星羅小怪,小怪會從各方進來,要在小怪未接近boss前殺掉,否則boss就會加血

幾輪小怪後,場景會出現五龍柱,只要看着NPC陶菁菁的說話,進入她所說的龍柱就可(金木水火土)

boss半血後會有一個狀態,只要他一說話就要遠離他

和他會放出陷阱,只要遠離就可,boss餘下一行血的時候,會進入虛弱狀態

這就可以出技把boss殺掉,這樣就完成了整個副本

p.s.所有boss都能解除負面傷害

同每天可刷2次,要3次的就要交20金了

作者: 莫菁兒    時間: 7-6-2011 20:04
支持 辛苦樓主
作者: ansello1996    時間: 7-6-2011 20:06
第1隻,我次次刷都搵唔到個鐘-.-
作者: ak47b44    時間: 7-6-2011 20:06
睇落好似好煩=.=可惜我一次都冇刷過
好似成日冇人刷既
作者: 赤彗星    時間: 7-6-2011 20:28
一次都未刷.....
作者: dolphin413    時間: 7-6-2011 22:19
好似好易咁
作者: 真天龍戰神    時間: 7-6-2011 22:45
四絕其實真係好易刷,3,4個人都可以輕鬆過關!
作者: 大周嵐夜    時間: 7-6-2011 22:55
第2隻女人有時無比佢係回音都會秒人.唔知搞咩.E家唔敢刷.
聽講開左雙有500萬經1次?>堅?>
作者: CANDY1818    時間: 8-6-2011 11:14
完美攻畧.. 會吾會簡單左的 吾夠詳細 同埋四絶真係好多經 可以考慮下開雙經刷
作者: cys0309    時間: 8-6-2011 11:49
四絶第1個:

全組入到去不要動. <--

找一個近攻的玩家 ( 遠攻唔知得唔得 )

收寵

然後同隔離果個 npc 對話, <-- 一入去有個npc 企係你地隔離
( 個npc 會幫你隱身 )
之後一直行上去,
會見到個鐘,
打一下, d 小怪就會走晒,

然後點擊 npc 開王,

成功 !
作者: howang    時間: 8-6-2011 11:52
睇完攻略最好都係親身落場打.其實我又覺得唔難.有2個ec其實已經好穩陣.
作者: 因傷痕纍纍    時間: 8-6-2011 11:55
0.0 樓主真好
作者: 星宿津    時間: 8-6-2011 12:23
簡單易明, 刷時就明樓主講乜喇, 另外副本帶著有群攻單刷寵會較方便

補充一下:
第3關 "到了boss半血,他就會召換四隻老虎,只要按照老虎的狀態來打,就可輕易殺死,一直這打下去,就能殺死boss" <<< 四隻老虎怕的是屬攻, 毒老虎要用毒攻打, 如此類推, 很快KO
作者: tony3100    時間: 8-6-2011 15:49
4絕好易打-0-
不過都要多謝樓主教d唔識ga人-0-
作者: 笑我狂    時間: 8-6-2011 15:55
酒已賜
作者: 真天龍戰神    時間: 8-6-2011 16:09
第2隻女人有時無比佢係回音都會秒人.唔知搞咩.E家唔敢刷.
聽講開左雙有500萬經1次?>堅?> ...
大周嵐夜 發表於 7-6-2011 22:55

秦韻一定要開咗回音幡,而你仲要企正附近先秒到人,拉遠少少距離都冇殺傷力了。

我哋4個人,平均103lv,開埋雙都係得百幾萬經一場,冇500萬咁誇張!
作者: 真天龍戰神    時間: 8-6-2011 16:11
四絶第1個:

全組入到去不要動.
cys0309 發表於 8-6-2011 11:49

你呢個係過時攻略,唔使煩,全組人一入去就開打,30秒內已經清晒啲小怪開隻王出嚟啦!
作者: tony3100    時間: 8-6-2011 16:14
秦韻一定要開咗回音幡,而你仲要企正附近先秒到人,拉遠少少距離都冇殺傷力了。

我哋4個人,平均103lv, ...
真天龍戰神 發表於 8-6-2011 16:09

4個人刷唔叫埋我- 0 -
作者: 真天龍戰神    時間: 8-6-2011 16:40
簡單易明, 刷時就明樓主講乜喇, 另外副本帶著有群攻單刷寵會較方便

補充一下:
第3關 "到了boss半血,他就會 ...
星宿津 發表於 8-6-2011 12:23

坦白講,樓主呢個攻略既非原創,更談唔上完美!

對比起其他四絕攻略,似乎仲簡漏咗小小添,不過本著分享精神,都應要鼓勵嘅。

其實四絕真係絕對唔難刷,無須雙ec,冇逍遙亦能輕鬆過關!

要點就係最緊要識走位同睇頻!留意潘菁菁講乜,避開晒啲陷阱就可以了!

四隻王啲防都唔算高,攻擊力又弱!

第一關,留意地下啲字,唔好踩落去。(不過就算踩咗,都只係爆你少少血,其實可無視!)

第二關,當打到秦韻開咗回音幡,拉佢走對角就可以了,扣唔到你幾多血。

第三關,開頭只要引住陶青走入白雪度打,至於啲咩青鷹墨虎同第一關啲小怪一樣,都係好易就打死的。(呢個副本我發現啲小怪生命力好薄弱!)

第四關,啲小怪一刀一隻,根本埋唔到龐企身,龍柱走位又係睇頻就得喇,最得意係隻龐企仲要讓埋你第三條血添,唔踩中十步一殺,必過!
作者: 真天龍戰神    時間: 8-6-2011 16:42
4個人刷唔叫埋我- 0 -
tony3100 發表於 8-6-2011 16:14

老細,你都唔喺度,唔係就5個人刷啦!:lol

今晚吖,你刷嘅又四人團刷四絕!:loveliness:
作者: tony3100    時間: 8-6-2011 16:49
老細,你都唔喺度,唔係就5個人刷啦!

今晚吖,你刷嘅又四人團刷四絕! ...
真天龍戰神 發表於 8-6-2011 16:42

-___- 我夜晚冇得玩
其實有逍遙都冇用-.-
放大左幾秒之後 又冇左招放大-0-
作者: 真天龍戰神    時間: 8-6-2011 16:58
-___- 我夜晚冇得玩
其實有逍遙都冇用-.-
放大左幾秒之後 又冇左招放大-0- ...
tony3100 發表於 8-6-2011 16:49

夜晚冇得玩?咁嗰晚你又同我刷到?

其實我都唔明,點解咁多人話四絕難刷,四絕擺到明就係益玩家副本嚟啦,高經易打!

邊使咩雙ec,群技寵咁麻煩!
作者: cys0309    時間: 8-6-2011 18:22
回復 17# 真天龍戰神

30秒 ?

用我呢個方法, 唔洗5秒

邊個煩 D ? 咩叫過時攻略 ? 好用過你既就叫好 ! 明嗎 ?
作者: 真天龍戰神    時間: 8-6-2011 19:04
回復  真天龍戰神

30秒 ?

用我呢個方法, 唔洗5秒

邊個煩 D ? 咩叫過時攻略 ? 好用過你既就叫好 !  ...
cys0309 發表於 8-6-2011 18:22

入到去又要收寵又要隱身,5秒你行到埋去潘菁菁到未呀,叻哥!

過時就即係話,最初出攻略係教人隱身行埋去嘅,而家啲人省略咗呢個步驟喇,明嗎?

你覺得隱身好嘅咪隱囉,又冇人叫過你跟我,理得你好唔好用過我啫!都傻傻哋嘅!
作者: ◇帥靈╭*    時間: 8-6-2011 19:39
入到去又要收寵又要隱身,5秒你行到埋去潘菁菁到未呀,叻哥!

過時就即係話,最初出攻略係教人隱身行埋去 ...
真天龍戰神 發表於 8-6-2011 19:04

我絕對同意:lol 4絕好易刷
(用大縹來比- -v)
作者: abc2006happy    時間: 8-6-2011 19:47
4絕注意走位3,4條友過完全冇問題
作者: kai930309    時間: 8-6-2011 19:55
:victory::victory:我有刷呀  我組係 102明  90峨 仲有一個80少林  打到3王  冇時間 哈哈
作者: 真天龍戰神    時間: 8-6-2011 20:03
我絕對同意 4絕好易刷
(用大縹來比- -v)
◇帥靈╭* 發表於 8-6-2011 19:39

靈~^^

收寵、隱身,煩!敲完鐘又要開返隻寵出嚟又煩!

其他隊員要企晒喺度等冇得打,煩上加煩.........

不過我最估唔到,您居然會用大縹作比喻,果然夠出人意表!^^
作者: 真天龍戰神    時間: 8-6-2011 20:06
4絕注意走位3,4條友過完全冇問題
abc2006happy 發表於 8-6-2011 19:47

絕對同意,我嗰組通常一明教,一天山,一星宿,一峨眉,20零分鐘打完!
作者: siuyan0919    時間: 8-6-2011 20:16
好帖!!
多謝樓主令我知道咩喺4絕
作者: ◇帥靈╭*    時間: 8-6-2011 20:23
靈~^^

收寵、隱身,煩!敲完鐘又要開返隻寵出嚟又煩!

其他隊員要企晒喺度等冇得打,煩上加煩.........
...
真天龍戰神 發表於 8-6-2011 20:03

你個"出人意表"係讚我定踩我先;P

四絕的設計就係俾一班無場升的玩家打的,都唔知佢地仲怨咩野~.~

遲D四絕仲會有新功能的道具-v-
作者: danny126    時間: 8-6-2011 20:55

我第一次刷,入左武飛隊,我單峨,冇逍遙,5條友昂狗狗咁衫體驗,結果當然,6,7石明教兩野ko晒d王,不過苦左我隻峨嵋~
結論喺,只要你隊夠勁,刷4絕唔駛咩攻略都好易刷到~對比大飄,4絕技術性只喺1粒星~

re真龍:對於低lv,經驗值相對一定多好多~
re02:掛迷好過,可以食飯睇劇,刷4絕都冇野執=.="
作者: kai930309    時間: 8-6-2011 21:43
絕對同意,我嗰組通常一明教,一天山,一星宿,一峨眉,20零分鐘打完!
真天龍戰神 發表於 8-6-2011 20:06

20零分鐘打完!   :o好勁;P
作者: kai930309    時間: 8-6-2011 22:00
好似 我個fd 甘  一開始 沖出去清小怪  開王   有王打王  有小怪打小怪  唔洗煩;P
作者: cys0309    時間: 8-6-2011 22:07
真天龍武神,你先係叻哥,未試過就對別人的方法作批評?
一d都唔客觀,
入去前已經收左寵,
部機只要load得快,
入到去即同右邊npc講野,
係個npc幫你隱身的,唔洗自己再按隱身,
然後行上去打個鐘,
個鐘隔離個npc就可以即開王,
咁唔會俾你on99打完d怪,再行上去開王快?
有d玩家load得比較慢,
到佢地行得時已經係打王了。
你自己試一次先出你"個人"既意見喇= =
作者: cys0309    時間: 8-6-2011 22:11
回答埋你個問題,
五秒足夠行到上去打鐘同開王!
本人玩丐幫的,開埋加速,夠有餘= =
作者: ◇帥靈╭*    時間: 8-6-2011 22:17
我第一次刷,入左武飛隊,我單峨,冇逍遙,5條友昂狗狗咁衫體驗,結果當然,6,7石明教兩野ko晒d王,不過苦左我隻峨 ...
danny126 發表於 8-6-2011 20:55

從你個post D句子,我好肯定你係老尼=.="
作者: 鋒...    時間: 8-6-2011 22:34
從你個post D句子,我好肯定你係老尼=.="
◇帥靈╭* 發表於 8-6-2011 22:17

icon中人是尼就好笑囉...
作者: ◇帥靈╭*    時間: 8-6-2011 22:38
icon中人是尼就好笑囉...
鋒... 發表於 8-6-2011 22:34

唔會喇= ="
我真人見過老尼,唔洗驚:lol
作者: 真天龍戰神    時間: 8-6-2011 23:14
你個"出人意表"係讚我定踩我先

四絕的設計就係俾一班無場升的玩家打的,都唔知佢地仲怨咩野~.~

遲D四 ...
◇帥靈╭* 發表於 8-6-2011 20:23

當然係讚您啦,我真係估您唔到嘛!^^
作者: 真天龍戰神    時間: 8-6-2011 23:21
20零分鐘打完!   好勁
kai930309 發表於 8-6-2011 21:43

我組得4個人,唔係應該會再快啲,(但相對啲經就少啲,我寧願要經!)^^

之前俾人指出話我哋清小怪要用30秒慢,借呢到要同大家講聲唔好意思。

係,之前我冇認真計算過個時間就亂咁回覆係我唔啱!

所以頭先刷時我就計吓啲時間喇,原來我組4個人,清小怪需時13秒!

每關所得經驗74萬幾,刷一場計埋啲乜力丹物力丹,每場大約有300幾萬經。

刷三場就過千萬經喇!正!
作者: 真天龍戰神    時間: 8-6-2011 23:39
真天龍武神,你先係叻哥,未試過就對別人的方法作批評?
一d都唔客觀,
入去前已經收左寵,
部機只要load得 ...
cys0309 發表於 8-6-2011 22:07
回答埋你個問題,
五秒足夠行到上去打鐘同開王!
本人玩丐幫的,開埋加速,夠有餘= = ...
cys0309 發表於 8-6-2011 22:11

多謝你嘅提醒,總之各有各打法,我又冇要求你認同我!

唔需要再講啲我知嘅嘢俾我聽喇!你要隱,你咪隱夠佢囉!

我今晚就試過行埋潘菁菁到唔止5秒喇!要加速呀?呢啲咪叫多此一舉囉!

又要隱,又要加速,又要放返隻寵出嚟!煩唔煩呀?咁鍾意敲鐘咪敲飽佢囉!

乜你唔識打個戇字咩?人蠢唔緊要!蠢得嚟仲要冇品嗰吓先乞人憎吖嘛!
作者: abc2006happy    時間: 9-6-2011 00:01
各有各打法講得好
我唔鍾意收寵又隱又點又乜
咁咪清晒d怪佢囉 阻你好耐?
我唔鍾意打d怪呀
咁咪又收寵又加速又隱囉
冇人逼你架喎
而家同一組一齊刷咩?
作者: tony3100    時間: 9-6-2011 12:13
夜晚冇得玩?咁嗰晚你又同我刷到?

其實我都唔明,點解咁多人話四絕難刷,四絕擺到明就係益玩家副本嚟啦 ...
真天龍戰神 發表於 8-6-2011 16:58

個日出左去打機ma-0-
作者: tony3100    時間: 9-6-2011 12:14
真天龍戰神 發表於 8-6-2011 20:06

e組人 我諗我知邊個lu a_a
作者: NB162    時間: 9-6-2011 12:57
其實沒必要吵吧

樓主介紹攻略,我想是給慕容山莊的玩家

現在慕容山莊很多人都沒有入石,沒有好裝就去打了,打起來比較長時間,

舊SER的玩家已經有5,6石了,可以無視得多東西

所以我覺得樓主攻略還是有用的
作者: kaikai529    時間: 9-6-2011 14:53
打得好好呀,thx
作者: 真天龍戰神    時間: 9-6-2011 23:16
e組人 我諗我知邊個lu a_a
tony3100 發表於 9-6-2011 12:14

你都同佢哋刷過架,當然知啦。:lol
作者: 122658043    時間: 10-6-2011 12:13
打第四隻太難打.果次我放棄了
作者: vC.`    時間: 19-6-2011 15:33
每次刷四絕都唔夠打 我清心狂+血都死清最後
需唔需要2個峨嵋一組狂補呢
作者: dolphin413    時間: 19-6-2011 17:30

幾好呀
講得又簡單,咁易明
深入淺出
作者: 紅塵.    時間: 20-6-2011 22:24
想問幾lv先刷到?
作者: 小豬§    時間: 16-8-2011 16:18
喔 謝謝了
作者: 呀楊    時間: 16-8-2011 17:17
哈哈,未刷過-.-
辛苦曬喇!!
作者: 講夠啦!!!    時間: 28-8-2011 00:27
thx 我本來都唔識刷的

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://eee.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2