樂古Nakuz

標題: [兵堡]幫蒙古平反 [打印本頁]

作者: 神龜大俠    時間: 13-1-2008 13:19
標題: [兵堡]幫蒙古平反
點解蒙古要500kill先升帝

蒙古防箭低 差唔多所有弓兵都可以sm佢

同西火or土火駁火果陣 差唔多同歸於盡

蒙古出兵慢 又要3-4隊一齊出先有小小威力

將蒙古同一樣要500kill升帝的文明比較

波斯:屈勁多
殺拉森:點睇都勁過蒙
韓國:唔洗講

咁點解蒙古要500kill先帝得呢?
作者: 幻影/廢人    時間: 13-1-2008 13:31
你講黎講社都係遠攻同高血-.-
近攻兵呢?
作者: ○•神之箭●◎    時間: 13-1-2008 13:53
蒙古打弓兵都唔廢...
只要埋身蒙古可以話勁過d弓兵
加上蒙古走得快
可以快速埋身加上技術

蒙古就嬴
蒙古比起弓兵還要多血
所以500kills帝唔係唔合理的

加上蒙古防守唔差..入堡的話攻擊力有不少的加成
作者: nomygf    時間: 13-1-2008 13:59
標題: 引用3# ~ 回復 1# 的帖子
當蒙古帝王時代時, 佩合化學, 兵工廠的科技等
可以說是成吉的 1/3 的威力
作者: alan832    時間: 13-1-2008 16:18
跑速快過所有騎兵 馬戰車一定唔夠佢快 輕騎都係同佢差唔多速
走佬又快 一見唔夠打就閃a_a
作者: 傻仔包    時間: 13-1-2008 16:30
在香港來說,的確是不公平的
兵堡大部份檔沿由super兵堡..
該檔for拉兵用,蒙古這麼好拉的兵種,500升帝不為過
在香港嘛... 那就真的有點兒難道了
作者: ~肥昌少~    時間: 13-1-2008 16:32
500正常

同不烈弓差唔多

帝左威力大太多ma
作者: alesnow    時間: 13-1-2008 18:40
攪笑= =
拎蒙同韓波薩比就講佢唔公平
咁拎波同薩比 西土同韓比 哥同法比...又話唔公平啦喎?
蒙帝左贏埋波同薩 西土更加當佢無到
500kill升帝可能太快添
作者: 別問.我是誰?    時間: 13-1-2008 21:07
500 都差唔多la
不過開頭真係玩到冇乜癮
又唔俾拉兵
作者: mochung    時間: 13-1-2008 21:34
蒙古帝左除左韓國其他弓兵都夠打
500差唔多啦
作者: 小豪仔Jacky    時間: 13-1-2008 21:57
蒙特升帝 如果玩防守戰 基本上有盾 就玩哂
韓國都唔怕 但係要行前射 殺拉完全無懼 所以500kill 我怕佢快升tim呀
通常蒙特如果識玩係aoc時間(無哥 無殺 ) 就應該20分鍾到就500kill
作者: icac886    時間: 13-1-2008 22:48
E家冇人開攻城la ..仲要500帝..
作者: 感恩    時間: 13-1-2008 23:09
我對樓主的說話只有兩句回應 :

蒙古升帝連戰象長弓薩森匈奴都冇面俾囧.
帝左天敵都係得返哥德韓國兩個咋嘛= ="
作者: 天使與惡魔    時間: 14-1-2008 00:13
你咁講都可以話你好屎
蒙古500kill算係好快
咁係因為你唔係勁人,,唔識use蒙古>.<
作者: ○•神之箭●◎    時間: 14-1-2008 00:16
我都唔太識..不過蒙古一開始係慢d
所以人地多數快攻你
但係之後唔帝都好勁
作者: 別問.我是誰?    時間: 14-1-2008 01:19
蒙古係城堡時代好多野唔夠打
+上未精攻速慢
20 分鐘殺到500kills 真係要睇對家文明
作者: ○•神之箭●◎    時間: 14-1-2008 02:00
勝在走得快嘛
埋弓兵身弓兵擋唔到的
作者: 神龜大俠    時間: 14-1-2008 10:05
我想講 研發化學...母指環等科技個個文明都要600kill(即是出了村起野)

你升左帝只會有兵工的科技 升精 研間碟 講完
作者: 小豪仔Jacky    時間: 14-1-2008 10:56
原帖由 可憐的小皮旦 於 13-1-2008 22:18 發表
蒙古未帝有個步/馬盾都夠打大部分兵..帝左近乎無敵咁滯
只要唔好蠢到拎隊蒙古同馬車單挑都唔會輸幾多

很抱歉兩者攻速一樣
未帝蒙突同後帝精蒙突既分別
只在於那4攻(精+2 化學1 弓第3格),一射程,以及射 ...

oh my god you say what!
蒙特同馬車 如果蒙特多就win 韓馬多就win 如果200人 就當然韓啦
但係未帝蒙 同後帝蒙 攻速係不一樣的 難道你是盲人嗎?
作者: 小豪仔Jacky    時間: 14-1-2008 10:56
原帖由 神龜大俠 於 14-1-2008 02:05 發表
我想講 研發化學...母指環等科技個個文明都要600kill(即是出了村起野)

其實唔洗600kill 可以屈死人了
作者: alan832    時間: 14-1-2008 12:48
好多野未精都唔勁:lol
作者: Tcc00810    時間: 14-1-2008 20:20
蒙古要殺500先精算好公平啦,血又多過徒步弓兵,幾乎係行得最快的城堡兵。
蒙古突騎帝左又太怪物,科技研爆的蒙突,是絕對打得贏同樣研爆西征和土火。西征和土火到了後帝,都不及蒙突 (我指同數量下交兵,精蒙絕對贏西征土火,不單贏少少,是贏很多)
作者: alesnow    時間: 14-1-2008 20:25
原帖由 小豪仔Jacky 於 14-1-2008 10:56 發表

oh my god you say what!
蒙特同馬車 如果蒙特多就win 韓馬多就win 如果200人 就當然韓啦
但係未帝蒙 同後帝蒙 攻速係不一樣的 難道你是盲人嗎?

下下下下下下....
呢位大哥,你判斷正誤既準則何在呀?
我就同上面果位一樣
我地相信既係數據!個data檔入面明明寫住mosun同umosu攻距係2.1
我諗無可能可以用肉眼睇到佢快左掛?!
你睇唔睇到隻首領荷夫同狂戰士攻速有分別?
一個1秒一下一個2秒一下 睇唔到既話無可能睇到精蒙既分別
斷估你係睇到精後殺敵速度大增所以有錯覺= =
好簡單一個例子,
精蒙多4點攻 好似多好少
但以精條2+4箭防黎睇 未精蒙扣2  精蒙扣6
本來50箭射死變17箭
加上殺得慢令未精蒙被精條埋身殺
隻數減少之下 殺敵速度會以幾何級數下降
所以未精蒙好大可能連精條都唔夠打 但精左就可以射到佢埋唔到身
只用肉眼睇既話 睇到精蒙只加4攻但威力激增 就會錯覺得佢一定係攻速加左
同埋兵堡度精左就自動升化學 化學箭面績較大 容易令人覺得連慣性較高

原帖由 神龜大俠 於 14-1-2008 10:05 發表

唔係個個文明都係要出村先有化學
極大部分文明上帝自動+化學同城桗射孔 除非你無玩過 如果唔係一定知

作者: 白之戀人    時間: 14-1-2008 20:49
精蒙勁過蒙特咁多,
主要在於蒙古本身攻速加%既問題
8+4加左20%攻速 同 8+2 加左20%攻速
強度係差好遠架
作者: alesnow    時間: 14-1-2008 21:20
原帖由 白之戀人 於 14-1-2008 20:49 發表
精蒙勁過蒙特咁多,
主要在於蒙古本身攻速加%既問題
8+4加左20%攻速 同 8+2 加左20%攻速
強度係差好遠架

未精蒙突唔係係6+2咩?
作者: 12pk    時間: 14-1-2008 22:44
蒙古要同中國一樣350kill先岩
作者: sghsge    時間: 15-1-2008 01:17
原帖由 12pk 於 14-1-2008 22:44 發表

你都痴線
咁到時蒙古咪玩哂
蒙古未帝都唔差架
打下走下,就慢慢儲夠3~4批兵
點同中國,中國走都冇得你走呀
你唔識玩蒙古姐

殺夠600人帝蒙出埋村
突騎+重型馬騎弓既出兵速度
村戰防守力排第2 第1係韓國
遠攻殺遊俠攻速排第3 (第1係阿拉伯奴隸兵,第2係擲斧兵,但呢兩隻都唔實用)
遠戰排第3 第1馬戰車 第2不列弓兵 馬戰車只有城堡先出得
蒙古?你話勁唔勁
作者: 感恩    時間: 15-1-2008 07:46
再重申一遍
蒙古帝了 = 接近無敵.

回樓上
奴隸兵唔實用?  我囧了
擲斧兵唔實用?  我也是囧了

現在不是1on1
現在是講4v4

沒有一個國家第一第二

而且
我不見得波斯守城防守力低得去邊
也不見到不列顛守城會差得去邊
亦不見得奴隸兵守城會差得去邊
(泛指沒攻城版)

有攻城的蒙古強
但就是缺遊俠

我也不見得馬雅會差過不列顛
不列顛與馬雅需求不同
救人的時間不同
要盾的人數也不同
兩國要求的性質也不同怎能排位?

而你說中國冇得走?
那是你不夠盾又要打!
根本每個國看逃走的時間也不同
蒙古的優勢是救得快
而不是逃得快
你要走中國一樣走到.
走不到大不了del.
反正中國出的時間甚至比不列顛快
你講逃  不列顛比中國還要慘
連一開頭薩拉森也要避忌三分呢

講真根本冇得咁排位
睇對面甚麼國而已.
作者: HowDareYou    時間: 15-1-2008 10:36
原帖由 12pk 於 14-1-2008 22:44 發表

中國係400kills先帝,唔係350
法仔就350kills

蒙古無可能350kills就帝,咁樣既話成個aoc俾佢玩哂
佢帝左哥德都係有機會唔夠打
作者: 221788947    時間: 15-1-2008 14:38
蒙古出兵超慢    快波c小小
作者: abchalo    時間: 15-1-2008 16:53
因為帝左會勁好多先set高d 姐..我諗=.=
作者: 別問.我是誰?    時間: 15-1-2008 20:10
蒙古廢既地方:出兵慢 射速慢 升帝慢
蒙古勁既地方:升左帝出兵快 射速快 高攻 多血 步速快
作者: 91201    時間: 15-1-2008 22:04
我有野想問= =點解我用蒙打我fd塞...我完全打吾入...100隻肉盾又系咁...淨蒙突又系咁......之後俾佢上埋帝整死埋我= ="
作者: ○•神之箭●◎    時間: 15-1-2008 22:08
你係咪無將蒙突放埋一堆?
作者: sghsge    時間: 15-1-2008 23:37
原帖由 91201 於 15-1-2008 22:04 發表
我有野想問= =點解我用蒙打我fd塞...我完全打吾入...100隻肉盾又系咁...淨蒙突又系咁......之後俾佢上埋帝整死埋我= ="

你係唔係未儲齊4批先打佢
你係唔係封淺灘位
作者: 唔好呀2    時間: 16-1-2008 08:47
作者: 蠻牛追皮球    時間: 16-1-2008 10:46
最主要既問題係蒙入左帝好屈...  升晒野防高,,跑快... 攻唔差..
雖然我都同意城時係弱左d.. 但係帝左真係勁好多...

而家比起其他某d步過... 佢都算係易屈分o個種...
作者: 221788947    時間: 16-1-2008 12:26
蒙古上帝後超勁   冇弓夠打  又屈步   唔勁?
作者: fun9091993    時間: 16-1-2008 14:41
蒙特一上精就好強
500差唔多了
作者: 神乂怒火    時間: 16-1-2008 19:03
蒙古上左帝 精蒙左 屈機到...
不過未上帝果時就...
作者: Aaronhui    時間: 16-1-2008 22:44
原帖由 神龜大俠 於 13-1-2008 13:19 發表
點解蒙古要500kill先升帝

蒙古防箭低 差唔多所有弓兵都可以sm佢

同西火or土火駁火果陣 差唔多同歸於盡

蒙古出兵慢 又要3-4隊一齊出先有小小威力

將蒙古同一樣要500kill升帝的文明比較

波斯:屈勁多
...

睇你點控姐
平反做咩啊~
控好d等人知道蒙突不是鼠流之輩11
作者: [H]痴線多利    時間: 18-1-2008 00:24
蒙古帝左真係好屈機...未帝就真係,=..=!
但係唔拉兵架話唔夠多兵真係好多時會死好多...加上生仔真係好慢...同西火馬車來比真係差左d
未帝對其他上左帝架步兵國唔拉兵可以話係死硬= ="
因為精蒙真係好勁,精左多4攻又射快左攻擊力已經可以拍得住馬車,如果講清兵速度更加係所有非英雄弓兵之最..不過長遠來講其實500殺對弓兵來講唔算太過,
作者: sghsge    時間: 18-1-2008 11:45
原帖由 221788947 於 16-1-2008 12:26 發表
蒙古上帝後超勁   冇弓夠打  又屈步   唔勁?

唔好話啦
連遊俠都唔夠打;P
作者: 神乂怒火    時間: 18-1-2008 19:31
標題: 回復 44# 的帖子
你想講咩=.="
連遊俠都唔夠打既意思係
1. 連遊俠都唔夠精蒙打?
2. 精蒙連遊俠都唔夠打? ( < 冇可能的說 精蒙win緊的.....
作者: eyab34    時間: 18-1-2008 19:39
原帖由 sghsge 於 18-1-2008 11:45 發表

唔好話啦
連遊俠都唔夠打;P

遊俠都唔夠精條打 咁精條係咪大晒?
作者: aesoph0123    時間: 18-1-2008 19:42
good啊~我會用this
作者: Lawin    時間: 18-1-2008 19:51
500升帝非常合理......
作者: dannymamama    時間: 18-1-2008 22:50
蒙古出兵慢sin係一個問題
500kill帝係正常~
作者: bluewhale_0916    時間: 30-1-2008 22:03
蒙古500kill升帝好正常
淨係精左之後同數量弓兵or步兵都冇可能打得贏啦
游都唔夠打
你話500kill好有問題 我覺得完全冇問題喎
你話3 4批先得少少威力 你似乎低估左蒙古喎
作者: thsbenson    時間: 31-1-2008 00:17
人地不列顛都未出聲
不列長弓城堡時代35hp, 6+2at, 5+3 range
冇番3隊, 不列好多野都唔夠打
但係帝左就超屈,6+6 range
長弓係未帝比人sm,帝左就sm人地既好玩兵種
---------------------------------------------------------------
蒙古不論在歷史上還是在遊戲中
都強在速度
遊戲中, 蒙古應該一見勢頭不對便掉頭跑
神手玩蒙古是很少死兵的 3隊蒙突輕易獲得
500k帝非常合理
作者: ─    時間: 31-1-2008 00:54
但精左蒙 蒙好屈喎
弓箭500kill我諗都算ok啦
似中都唔係用黎嘛身肉鬥丫
作者: 柔如風    時間: 2-2-2008 20:22
蒙古帝左好屈機, 所以高kill d唔算過份
作者: 冰火佬    時間: 3-2-2008 23:23
我覺得蒙好廢,,出兵好慢,唔多血,唔多攻
作者: thsbenson    時間: 4-2-2008 00:35
原帖由 冰火佬 於 3-2-2008 15:23 發表
我覺得蒙好廢,,出兵好慢,唔多血,唔多攻

蒙唔多血咩先叫多血= =
對比起佢既速度, 蒙可以話係厚血
萬一蒙帝左 就只有弓箭系先真正「夠蒙突打」
作者: 麥嘜    時間: 4-2-2008 00:37
蒙古我平時龜夠2隊先出都幾好打,蒙古靠行得快玩幾隊圍人一隊,企起人地門口等佢出兵唔為意咁汁佢兵.不過帝同未帝真係差好遠,帝左夠西火打,未帝比西火按住打.見到西火得個走字- -
作者: lovest    時間: 4-2-2008 11:17
蒙古= =
ok勁...500kill正常,
不過唔夠奴隸勁(本人意見)XDD

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://eee.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2